«Εικόνες από τα Μουσεία μας»: Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιορτάζει ο Δ. Σπάρτης

Δηλώσεις Βαλιώτη και Τζανετέα

Παρασκευή, 17 Μάιος 2019 17:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εικόνες από τα Μουσεία μας»: Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιορτάζει ο Δ. Σπάρτης

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης γιορτάζει τη μέρα αυτή με την διοργάνωση έκθεσης με θέμα: «Εικόνες από τα Μουσεία μας».

Στην έκθεση αυτή σε ξεχωριστό πίνακα για το κάθε μουσείο, αρχαιολογικό ή θεματικό, είτε ανήκει στον Δήμο, είτε σε άλλους Δημόσιους Φορείς αποτυπώνονται εικόνες από το εσωτερικό τους, με τα πλέον χαρακτηριστικά εκθέματά τους. Στη Σπάρτη και στην εγγύς περιοχή της, υπάρχουν αρκετά Μουσεία - εννιά καταγράφονται- όλα τους πολύ ενδιαφέροντα, που μερικά από αυτά ίσως δεν είναι γνωστά στο κοινό.

Η έκθεση φιλοδοξεί να προβάλει το περιεχόμενο των μουσείων και να κινήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Σπάρτης να τα επισκεφτούν.

Θα λειτουργεί από τις 18 - 25 Μαΐου, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης, στο ισόγειο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Το Σάββατο 18/5, τα μουσεία που διαχειρίζεται το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, δηλαδή το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου, το Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης και το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκης Αϊβαλής» στον Μυστρά, θα λειτουργούν από τις 10:00 πμ έως τις 2:00 μμ και από τις 6:00 μμ έως τις 9:00 μμ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Βαλιώτης: «Ας έλθουμε εγγύτερα
στην ιστορία και τον πολιτισμό μας»
Για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευ. Βαλιώτης αναφέρει σε δήλωσή του τα εξής: «Στο επίκεντρο τίθεται ο ρόλος που καταλαμβάνουν τα Μουσεία στη σύγχρονη κοινωνία. Εκτός, λοιπόν, από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαίνουσα είναι και η επικοινωνιακή λειτουργία τους και η αμφίδρομη σχέση που «καλλιεργούν» με τον επισκέπτη. Εξελίσσονται σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών, δημιουργώντας δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν το σύγχρονο άνθρωπο και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του. Δρώντας, πλέον, και σε ψηφιακό επίπεδο, υλοποιούν πολύπλευρες δράσεις, ώστε ν’ ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να βρουν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην κληρονομιά και την καινοτομία.

Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», ενώ το ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ένα υπόδειγμα Δικτύου Μουσείων, που ισορροπεί άρτια ανάμεσα στα στοιχεία της κληρονομιάς και καινοτομίας. Το ΠΙΟΠ υποστηρίζει τη διάσωση και  ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, εστιάζοντας στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία και στην προώθηση της σύνδεσης του πολιτισμού με το περιβάλλον. Μάλιστα, οι δημότες της Σπάρτης είναι υπερήφανοι και τυχεροί που το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συγκαταλέγεται στα εννιά Μουσεία του Δικτύου. Ταυτόχρονα, δεν παύουν να διεκδικούν την ανέγερση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου που θα συμβάλλει στην ανάδειξη  της σπουδαίας ιστορίας του τόπου μας.

Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι στο ζήτημα της προστασίας και διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών. Ας έλθουμε εγγύτερα στην ιστορία και τον πολιτισμό μας με τρόπο συμμετοχικό και βιωματικό. Ας μην ξεχνάμε πως το πολιτιστικό απόθεμα είναι ένα κοινό αγαθό, «περιουσία» όλων των πολιτών του κόσμου, το οποίο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε με σεβασμό».

Τζανετέα: «Τα Μουσεία κομβικά σημεία
επικοινωνίας λαών και πολιτισμών»
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας αναφέρει τα εξής: «Η   18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις. Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».    

Τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για τις εμπειρίες των ανθρώπων.  Σχετίζονται άμεσα με  την ιστορία και τα επιτεύγματα του κάθε λαού σε επίπεδα υλικά που δημιουργούν την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενιές. Είναι οι χώροι όπου διαφυλάσσονται οι μνήμες και η ταυτότητα ενός λαού. Αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος αποτελούν αφετηρία για την πορεία ενός λαού και πρέπει να διατηρούνται ως πολιτισμικά κειμήλια, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.     

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 18ης Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα δήλωσε ότι: «Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Φυλάγουν την ιστορική μνήμη και την παράδοση, διδάσκοντας τις επόμενες γενιές. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου  και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχοντας ξεπεράσει δυσκολίες, εμπόδια και αγκυλώσεις έχει ήδη  δρομολογήσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος της κοινωνίας και του στόχου της, που δεν είναι άλλος από την κατασκευή και λειτουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Ήδη βρισκόμαστε στην διαδικασία αξιολόγησης των 43 προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου από την Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την εγγύηση  για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti