Κοκκάλα: Το άγνωστο χωριό της Μάνης με τις όμορφες, βοτσαλωτές παραλίες

Τετάρτη, 24 Μάιος 2023 11:51 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κοκκάλα: Το άγνωστο χωριό της Μάνης με τις όμορφες, βοτσαλωτές παραλίες

Η Κοκκάλα είναι χωριό της Λακωνικής Μάνης, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική ακτή της περιοχής, χτισμένο σε υψόμετρο 67 μέτρων πάνω από έναν μικρό, γραφικό όρμο του Λακωνικού Κόλπου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, έχει πληθυσμό 238 κατοίκων.

Όπως συμβαίνει και με άλλες απόμερες γωνιές στην ιστορική περιοχή της Μάνης, οι ρίζες του χωριού χάνονται στον χρόνο. Δεν ξέρουμε λοιπόν πότε ακριβώς ιδρύθηκε, αν και, λόγω ονομασίας, είμαστε σίγουροι ότι οι πρώτοι του κάτοικοι ήταν Ελληνόφωνοι και Χριστιανοί.

Γενικά, πάντως, τείνουμε να βλέπουμε την Κοκκάλα ως οικισμό που πρέπει να ξεκίνησε στα μεταβυζαντινά χρόνια, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην Πελοπόννησο, κρίνοντας και από τις φρουριακού τύπου κατοικίες (πύργοι) που διασώζονται εδώ, απηχώντας την παραδοσιακή, πετρόχτιστη αρχιτεκτονική των Μανιατών. Στις μέρες μας έχουν επισήμως κηρυχθεί ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία.

Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα η Κοκκάλα αναδείχθηκε σε επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής, αφού, λόγω του παραλιακού της χαρακτήρα, έγινε η μεγαλύτερη κοινότητα, στην οποία και πρόσβλεπαν έτσι όσοι κατοικούσαν στα πιο ορεινά χωριά –π.χ. στα Κάτω Παχιάνικα (Άγιος Νικόλαος). Γι’ αυτό και διέθετε και δικό της δημοτικό σχολείο.

Σήμερα, αυτό που γοητεύει τους επισκέπτες του χωριού είναι οι δύο μικρές, μα όμορφες παραλίες του, ο Μάραθος και το Σολοτέρι. Το όνομα του τελευταίου σημαίνει «ξωκλήσι», καθώς εκεί βρίσκεται κι ένας πετρόχτιστος ναός των Ταξιαρχών, γραφικά θεμελιωμένος πάνω στην ακτή από τον λοχαγό Παναγή Καλογερόγιαννη, το 1850 (αποπερατώθηκε, όμως, το 1975). Παλιότερα, σημειωτέον, το Σολοτέρι ήταν αυτόνομος οικισμός 2 χιλιόμετρα βόρεια της Κοκκάλας, αλλά πλέον αποτελεί συνοικία της.

Αμφότερες οι παραλίες διαθέτουν βότσαλο κι έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τα υπέροχα νερά του Λακωνικού Κόλπου, με τους σαγηνευτικούς χρωματισμούς. Στα ρηχά, δηλαδή, κυριαρχεί μια σμαραγδένια εικόνα, η οποία είναι και η πρώτη που θα σας εντυπωθεί οπτικά, φτάνοντας εδώ. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά, όμως, θα δείτε ότι όσο βαθαίνει η θάλασσα το πράσινο αρχίζει και μπλέκεται με το μπλε, γενόμενο έντονο γαλάζιο στα ανοιχτά.

Πηγή:travel.gr

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti