Ιστορική απόδραση στο ακρωτήριο Μαλέας

Τρίτη, 18 Ιούλιος 2023 11:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ιστορική απόδραση στο ακρωτήριο Μαλέας

Το Ακρωτήριο Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς ή Καβομαλιάς βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, στον νομό Λακωνίας, όπου ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα καταλήγει στο Μυρτώο πέλαγος και στη θάλασσα των Κυθήρων.

Στην αρχαιότητα ο Κάβο Μαλιάς αποτελούσε σημαντικό ναυτικό πέρασμα. Οι συχνές εναλλαγές του καιρού προκαλούσαν πολλά προβλήματα, ιδίως με τους έντονους τοπικούς ριπαίους ανέμους που παρατηρούνται μέχρι την εποχή μας. Ήδη στην ομηρική Οδύσσεια (ι 80-81), ο Οδυσσέας αναφέρει ότι, καθώς επιχειρούσε να περάσει τον Μαλέα στο ταξίδι επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη, η δύναμη του βοριά και του ρεύματος τον έσπρωξαν εκτός πορείας: «ἀλλά με κῦμα ῥόος τε περιγνάμπτοντα Μάλειαν καὶ βορέης ἀπέωσε, παρέπλαγξεν δὲ Κυθήρων». Γνωστή και η παροιμία - έκφραση των αρχαίων Ελλήνων, που αναφέρει ο Στράβων: «Μαλέαν δε κάμψας, επιλάθου των οίκαδε» (= αν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχνα πως έχεις οικογένεια). Επίσης, ο Παυσανίας τονίζει την ύπαρξη δύο αρχαίων ιερών στη περιοχή του «ανεμόπληκτου» ακρωτηρίου, δυτικά, εκείνο προς τιμή του Ποσειδώνος (προς τον Λακωνικό Κόλπο) και ανατολικά, εκείνο του Απόλλωνα (προς το Μυρτώο Πέλαγος).

Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχε στο Ακρωτήριο του Μαλέα ένα ερημοκκλήσιο προς τιμή των Ταξιαρχών, του οποίου ο ερημίτης σήμαινε τη μικρή καμπάνα κάθε φορά που έβλεπε να διέρχεται κοντά κάποιο ιστιοφόρο, προκειμένου να τον εφοδιάσουν με τρόφιμα, που πρόθυμα γινόταν όταν βεβαίως οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν «καθαίρεση λέμβου», εξ ου και η τότε ονομασία του «Κάβο Σαντάτζελο».

Στη σύγχρονη εποχή, το ακρωτήριο Μαλέας είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ακρωτήρια, στο οποίο γίνονται αλλαγές στην πορεία των πλοίων που κατευθύνονται από τη Δυτική Μεσόγειο προς τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Δαρδανέλια, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία και αντίστροφα.

Για να επισκεφθεί κανείς το ακρωτήρι, πρέπει να ακολουθήσει το πεζοπορικό μονοπάτι Δ14 που ξεκινά από την Αγία Μαρίνα και καταλήγει στην Αγία Ειρήνη στο ακρωτήρι.

Τέλος, από την βορεινή πλευρά του ακρωτηρίου δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης της απόληξης, ωστόσο αν ακολουθήσει κάποιος το μονοπάτι Δ10 που ξεκινά από τα Βελανίδια, καταλήγει στον Φάρο Καβομαλέα, ένα μοναδικό μνημείο που προστατεύει και ειδοποιεί τα καράβια για την παράκαμψη του ακρωτήριου του Μαλέα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti