Απόδραση δροσιάς στα ορεινά Τσίντζινα

Πέμπτη, 27 Ιούλιος 2023 17:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απόδραση δροσιάς στα ορεινά Τσίντζινα

Στην καρδιά του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων βρίσκονται τα Τσίντζινα ή αλλιώς Πολύδροσο, ένα χωριό χτισμένο στη συμβολή δύο ρεμάτων, περιτριγυρισμένο από ένα εξαιρετικά παρθένο δάσος με έλατα και πεύκα. 

Η ιστορία των Τσιντζίνων ανατρέχει στη βυζαντινή εποχή και την τουρκοκρατία, οπότε και το χωριό είχε μόνιμους κατοίκους με έντονη οικονομική δραστηριότητα που περιελάμβανε -μεταξύ άλλων- την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια σιτηρών, την βυρσοδεψία κ.α. 

Μετά την απελευθέρωση και την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους, οι Τσιντζινιώτες κατέβηκαν προς τις πεδινές περιοχές και εγκαταστάθηκαν στην Γκοριτσά, όπου περνούσαν τους χειμερινούς μήνες.

Σήμερα, τα Τσίντζινα αποτελούν τον καλοκαιρινό προορισμό των κατοίκων της Γκοριτσάς, μοιράζοντας την ζωή τους ανάμεσα στο ορεινό και το πεδινό χωριό. Μάλιστα, την συγκεκριμένη περίοδο ο πληθυσμός των Τσιντζίνων ανέρχεται περίπου στα 400 άτομα, ίσως και παραπάνω.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει εκσυγχρονιστεί και προσελκύει πλήθος τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου, εξυπηρετώντας και τα πιο απαιτητικά γούστα. Ειδικά για τους λάτρεις της φύσης θεωρείται το ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορικές και ποδηλατικές εξερευνήσεις στο καταπράσινο βουνό του Πάρνωνα, ενώ είναι το κατάλληλο μέρος και για εκείνους που επιζητούν χαλάρωση και ηρεμία.

Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν την τύχη να θαυμάσουν τα παραδοσιακά σπίτια που είναι χτισμένα στους λόφους του, τα πέτρινα βυζαντινά εκκλησάκια και τα τρεχούμενα νερά των πηγών που αναβλύζουν στην περιοχή.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί κανείς είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία βρίσκεται χτισμένη στην καρδιά ενός βράχου, ο ναός της Αγίας Μαρίνας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και η Αγία Κυριακή. Τέλος, δεν πρέπει κανείς να παραλείψει μια βόλτα στο «Ψητό», γνωστό “ξέφωτο” όπου πολλές παρέες συναντιούνται για να ψήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti