Αυξημένο το Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο

Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2019 15:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γράφει ο Βασίλειος Α. Μουγιακάκος

Πλέον και επίσημα η χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την φετινή χρονιά (χειμερινή περίοδος 2019-2020) «εγκρίθηκε» από το οικονομικό επιτελείο με αντίστοιχη Υπουργική απόφαση. Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως το «φρεσκαρισμένο» επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θα γίνει αναμφισβήτητα περισσότερο «ελκυστικό» καθώς όχι μόνο θα είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, αλλά θα μπορεί κάποιος σχετικά «εύκολα» να εξασφαλίσει το μέγιστο δικαιούμενο ποσό που του αναλογεί. Το σημαντικότερο γνώρισμά του βέβαια είναι ότι θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έγκαιρα χωρίς τις μεγάλες καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών και μάλιστα πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους.

Είναι απαραίτητο στο σημείο αυτό να αναφερθούμε στα κυριότερα σημεία που θα χαρακτηρίσουν το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ξεκινώντας με τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που πρέπει να πληροί κάθε δικαιούχος. Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι ανά κατηγορία φορολογούμενου ισχύουν τα ακόλουθα:

- Άγαμοι ή κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει: Το ετήσιο συνολικό εισόδημα που είχε ο φορολογούμενος κατά το προηγούμενο έτος (έτος 2018) στην κατηγορία αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 12.000 ευρώ και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας την «κρίσιμη» ημερομηνία 01/01/2019 να μην ξεπερνά το ποσό των 100.000 ευρώ.

- Έγγαμοι ή Μέρη Συμφώνου Συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.): Στην κατηγορία αυτή διευρύνεται τόσο το εισοδηματικό κριτήριο, και συγκεκριμένα το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος (επιπλέον προσαύξηση 2.000 ευρώ ανά προστατευόμενο τέκνο), όσο και το περιουσιακό κριτήριο, όπου η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 200.000 ευρώ την ημερομηνία 01/01/2019.

- Μονογονεϊκές οικογένειες: Το εισοδηματικό κριτήριο της κατηγορίας αυτής ορίζει ότι το ετήσιο συνολικό εισόδημα του έτους 2018 δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος των 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ομοίως κατά 2.000 ευρώ ανά προστατευόμενο τέκνο μετά το πρώτο. Σχετικά τώρα με το περιουσιακό κριτήριο, είναι ακριβώς όμοιο με την κατηγορία των έγγαμων φορολογούμενων ήτοι η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 200.000 ευρώ την ημερομηνία 01/01/2019.

Εκτός όμως από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προαναφέραμε θα παραμείνουν και οι τέσσερεις κλιματικές ζώνες. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε τoυς Νομούς που περιέχει κάθε κλιματική ζώνη:

Κλιματική ζώνη Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
Κλιματική ζώνη Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
Κλιματική ζώνη Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
Κλιματική ζώνη Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
Ανάλογα με την κλιματική ζώνη που βρίσκεται η κατοικία, ο δικαιούχος μπορεί να διεκδικήσει «αυξημένο» επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα κυμαίνεται ανάμεσα στα ποσά των 64 ευρώ έως και 350 ευρώ.

Πώς μπορεί κάποιος δικαιούχος να διασφαλίσει ότι θα του χορηγηθεί το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης «ολόκληρο» και όχι μέρος αυτού;
Για να λάβει κάποιος δικαιούχος το μέγιστο δικαιούμενο ποσό επιδότησης πρέπει να προβεί στην αγορά τουλάχιστον της διπλάσιας αξίας του ύψους του επιδόματος που δικαιούται. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ένα νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα ύψους 200 ευρώ, θα πρέπει προκειμένου να λάβει το μέγιστο δικαιούμενο ποσό επιδότησης, που στην περίπτωσή μας είναι 200 ευρώ, να προβεί σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης αξίας τουλάχιστον 400 ευρώ. Η προϋπόθεση αυτή έρχεται να διαφοροποιήσει θετικά το καθεστώς που ίσχυε πέρυσι, όπου το ύψος του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιοριζόταν σημαντικά με βάση την επιφάνεια της κατοικίας του δικαιούχου. Ως συνέπεια της αλλαγής αυτής, νοικοκυριά που με τα δεδομένα της περσινής χειμερινής περιόδου, αγόραζαν μικρές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, λαμβάνοντας ένα ιδιαίτερα χαμηλό «βοήθημα», θα παρατηρήσουν ξεκάθαρα πως αγοράζοντας φέτος την ίδια ποσότητα σε πετρέλαιο θέρμανσης το όφελος στην «τσέπη» τους θα είναι αισθητά μεγαλύτερο καθώς καταργείται το «περιοριστικό» κριτήριο της επιφάνειας κατοικίας.

Εν συνεχεία, χρίζει αναφοράς το γεγονός ότι το φετινό «βελτιωμένο» επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα λαμβάνει υπόψιν του τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Αναλυτικά, θα υπάρξει προσαύξηση στο ύψος του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης της τάξης του 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Η προσαύξηση αυτή θα ισχύει μέχρι και τέσσερα τέκνα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εμφανές πως το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί φέτος να χορηγήσει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης με περισσότερο ορθολογικό, κοινωνικό και δίκαιο χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες κάθε νοικοκυριού.

Ποια είναι η «διαδικασία» για να χορηγηθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και πότε θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων;
Για να διεκδικήσει κάποιος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης πρέπει υποχρεωτικά να κάνει ηλεκτρονικά αίτηση στο Τaxisnet. Να αναφέρουμε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για την φετινή χειμερινή περίοδο δεν έχει ανοίξει ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και 20 Δεκεμβρίου και εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί αγορές πετρελαίου θέρμανσης την χρονική περίοδο 15 Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι θα δουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους άμεσα και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους (31/12/2019). Ενώ για τις αγορές που θα γίνουν από 1 Ιανουαρίου του 2020 θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή καθώς αναμένουμε διευκρινίσεις από το οικονομικό επιτελείο για το θέμα αυτό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αδιαμφισβήτητα γίνεται αντιληπτό σε όλους μας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, παρατηρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό «περιθώριο» επιλέγει εύστοχα να τονώσει την πραγματική οικονομία μέσω του επιδόματος αυτού. Αυτό αποδεικνύεται από τον προϋπολογισμό του 2019, στον οποίο το κονδύλι που αφορούσε το εν λόγω επίδομα ανερχόταν στο ύψος των 58 εκατομμυρίων ευρώ ενώ τελικά με τις προαναφερθείσες αλλαγές θα διαμορφωθεί στο ποσό των 68 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή παρουσιάζεται μία σημαντική αύξηση της τάξης του 18%. Για το λόγο αυτό τα επικρατέστερα σενάρια υποστηρίζουν πως η επιδότηση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης από 0,16 ευρώ ανά λίτρο που ήταν πέρυσι θα αυξηθεί στο ποσό των 0,19 έως 0,20 ευρώ ανά λίτρο την φετινή χειμερινή περίοδο.
Κάνοντας ένα συνολικό σχόλιο για το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θα μπορούσαμε να πούμε πως «φαίνεται» η φετινή χειμερινή περίοδος να είναι ευτυχώς πιο «ζεστή» για τα περισσότερα νοικοκυριά… ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti