Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange)

Τρίτη, 28 Ιανουάριος 2020 21:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η αφορμή δόθηκε από την Πέπη Ρηγοπούλου, η οποία σε πρόσφατο άρθρο της με τίτλο «Το “έγκλημα” του Τζούλιαν Ασάνζ» γράφει: «…Σαν τον απελεύθερο δεσμώτη του πλατωνικού σπηλαίου που εγκαταλείπει την καθήλωση στην προπαγάνδα που υφίσταται και ανακαλύπτει τη δίοδο σε ένα σκληρό φως».

Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο Αυστραλό δημοσιογράφο, ακτιβιστή, προγραμματιστή και επιστήμονα υπολογιστών. Μέλος (για πολλούς ιδρυτής και αρχηγός) του 9μελούς συμβουλίου των Wikileaks, ο οποίος το 2010 ψηφίστηκε στο νούμερο 23 ανάμεσα στα 50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον κόσμο.

Το 2009 και κυρίως τον Απρίλιο του 2010 στα Wikileaks ανέβηκαν χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διαβαθμισμένα e-mails που αποκάλυπταν τα παρασκήνια της Αμερικανικής διπλωματίας, τις κτηνωδίες και τις ωμότητες των Αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ασία και από τότε έγινε ο υπ’ αριθμόν ένας καταζητούμενος από τις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Μετά από χρόνια περιπετειών και δικαστικών αποφάσεων και εφτά χρόνια παραμονής στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, που του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο εκδιώχθηκε από την πρεσβεία στις 11 Απρίλη του 2019 και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη αφαιρώντας την ασυλία του με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, επειδή υπάρχει αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία, ως υπεύθυνο της διαρροής και δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών.

Γράφω στο βιβλίο μου με τίτλο «Βαθιά ρήγματα στη σύγχρονη βαρβαρότητα» (ΙΔΙΟΜΟΡΦή, 2018) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην παγκόσμια εξουσία. «Η διαρκής επιτήρηση γίνεται με τη βοήθεια τεχνολογικών χαφιέδων που έχουν εισχωρήσει στα προσωπικά δεδομένα και έχουν χαρτογραφήσει και φακελώσει άτομα και κοινωνίες. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών Google και όχι μόνο, με κεραίες σε όλο τον κόσμο, τις ηλεκτρονικές κάρτες και τα GPS, “γνωρίζει” τα πάντα για τους χρήστες: που βρίσκονται, τι επαφές κάνουν, τι προωθούν, ακόμη τις οικονομικές τους δυνατότητες, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τον Τζούλιαν Ασάνζ, όλα αυτά συνδέονται άμεσα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο πληροφοριών παρακολουθούν και καταγράφουν τα τεκταινόμενα στον πλανήτη».

Κύμα αντιδράσεων και ένα παγκόσμιο κίνημα υπεράσπισης έχει προκαλέσει η σύλληψή του και η ενδεχόμενη έκδοσή του. Δημοσιογράφοι, προοδευτικοί πολιτικοί και εξέχουσες προσωπικότητες, ακτιβιστές και νομικοί, πλήθος οργανώσεων προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών έχουν τεθεί στο πλευρό του, αφού χάρις σ’ αυτόν η παγκόσμια κοινή γνώμη πληροφορήθηκε για τις ίντριγκες και τις μηχανορραφίες της διπλωματικής πολυγλωσσίας. «Η Βρετανική Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιταχθεί στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ επειδή εξέθεσε αποδείξεις για τις θηριωδίες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» έγραψε τότε στο twitter ο ηγέτης των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Υπερασπιστής της διαφάνειας, της αλήθειας και της δημοκρατίας, όπως εξάλλου επιβάλλει η δημοσιογραφική ταυτότητα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για περισσότερο από δέκα χρόνια. Το πιο πιθανό είναι οι Βρετανοί να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, με τη Ρωσική πλευρά να εκφράζει την ανησυχία της και τους φόβους για την ασφάλειά του. Αντίθετος στην έκδοσή του έχει ταχθεί και ο γ.γ. των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, ζητώντας από τη Βρετανία να αποφασίσει σύμφωνα με τους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία της δημοσιογραφίας.

Είναι πια γενικά παραδεκτό ότι ο πραγματικός λόγος της σύλληψης και του εγκλωβισμού του αφορά τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων της Google, αλλά και για να περιορίσουν τη δράση του, να ελέγξουν ή και να εκμηδενίσουν τον ιντερνετικό ακτιβιστή που αιφνιδίασε την κοινή γνώμη, κέντρισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενόχλησε τους ισχυρούς και τους ενόχους αποκαλύπτοντας τις μυστικές τους προθέσεις και αποφάσεις. Είναι ανάγκη να σταθούμε με συμπάθεια και να υποστηρίξουμε τον άνθρωπο που έφερε στο φως τα εγκλήματα που γίνονται κατά της ανθρωπότητας. Που έφερε την επανάσταση στον τομέα της πληροφορικής, της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, που είχε αποτέλεσμα την αποκάλυψη της απόλυτης αστυνόμευσης και του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών που αποτελεί συγκαλυμμένη μορφή δικτατορίας.

Εικάζεται, ότι θα του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες και ότι, παρά την επιδείνωση της υγείας του θα μείνει στη φυλακή για δεκαετίες και ο ίδιος δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ σε μια διαδικασία που προβλέπεται αρκετά χρονοβόρα.

Προχθές βρέθηκε στην Ελλάδα ο Δρ Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και νομικός σύμβουλος του Ασάνζ. Κάλεσε τον Ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παράνομα φυλακισμένο Ασάνζ ζητώντας από την Κυβέρνηση της χώρας μας να του δοθεί εδώ άσυλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος