Γιατί το Αιγαίο είναι (ελληνικά) "κλειδωμένο"

Τρίτη, 04 Φεβρουάριος 2020 13:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στις δημοσκοπήσεις οι Έλληνες πολίτες εκφράζουν τον φόβο τους για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την Τουρκία. Ο φόβος εκπορεύεται από την τακτική Ερντογάν που εμφανίζεται με ακραία ρητορική, να διεκδικεί ακόμα και τα ανύπαρκτα και τα απίθανα. Ταυτόχρονα, αυτή η ρητορική απειλής, μεγαλώνει από την αναπαραγωγή της μέσω των ελληνικών ΜΜΕ.

Υπάρχουν ωστόσο δυο παράμετροι που οι Έλληνες πολίτες δεν αξιολογούν ή δεν γνωρίζουν.

Η ΠΡΩΤΗ έχει να κάνει με την υπεροπλία των Ελλήνων στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα μπορεί να "κλειδώσει" σε 10 λεπτά το Αιγαίο από αέρα και θάλασσα καθιστώντας πραγματική αυτοκτονία κάθε επιβουλή. Έχουμε αυτή τη φοβερή δυνατότητα γιατί η Κρήτη είναι γεωγραφικά μια στρατιωτική βάση μοναδικών δυνατοτήτων. Επιπλέον, αρκετά νησιά όπως π.χ η Σκύρος είναι σαν τεράστια αεροπλανοφόρα που ελέγχουν μέχρι εκατοστού μεγάλα κομμάτια του εθνικού χώρου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ έχει να κάνει με τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν (ο οποίος γνωρίζει αυτή την ελληνική υπεροπλία και δεν πρόκειται ποτέ να υπερβεί τα όρια). Τι κάνει ο Ερντογάν; Ευρισκόμενος 18 χρόνια στην εξουσία, έχει κουράσει ενώ έχει διαλύσει θεσμούς και Δημοκρατία. Είναι μονόδρομος γι αυτόν λοιπόν ο εθνικισμός, ή καλύτερα ο νέο-οθωμανισμός. Στα λόγια θα διεκδικεί τα πάντα, στην πράξη τίποτα το χειροπιαστό.

Πρακτικά λοιπόν, δεν υπάρχει πραγματικός φόβος από την πλευρά της Τουρκίας. Και μάλιστα είναι η Τουρκία που έχει... "καταφέρει" να ενεργοποιήσει την Ελλάδα της μετα- κρίσης αφού με αυτή την τακτική των διεκδικήσεων η χώρα μας οργανώνεται στρατιωτικά και διπλωματικά και ενισχύει με φανερούς και κρυφούς τρόπους την άμυνα της και την διεθνή της θέση. Όσο ο Ερντογάν πολιτεύεται με το βλέμμα προς το εσωτερικό της χώρας του τα κάνει μούσκεμα στο εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος