Ένας ιός χειρότερος από τον κορονοϊό

Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2020 21:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

του Δημήτρη Καμπουράκη
Το τι ασυναρτησία έχω ακούσει και διαβάσει για τον κορονοϊό δεν περιγράφεται. Πάνω στο εύλογο ενδιαφέρον όλων μας για την επιδημία, βρίσκουν ευκαιρία να καβαλήσουν λογής-λογής θεωρίες ρατσισμού και συνωμοσίας που κανένας δεν ξέρει πούθε εκπορεύονται. Ο καθένας γράφει στα social media ό,τι του κατέβει, με όλους τους υπόλοιπους να το αναπαράγουν και να το διογκώνουν δίχως να χρησιμοποιούν το παραμικρό φίλτρο λογικής.

Η βασική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στους δυτικούς πληθυσμούς για τα αίτια και την εξέλιξη της επιδημίας, είναι η ακόλουθη: Ένας πολιτισμικά υπανάπτυκτος (παρά την φαινομενική τεχνολογική του πρόοδο) σχιζομάτης αρπάζει μια σιχαμερή νυχτερίδα, την κάνει σούπα στο βρωμερό τσουκάλι του και την ξεκοκαλίζει έστω κι αν αυτό που τρώει μοιάζει με ποντίκι που έχει φτερά. Έτσι, καταπίνει όλους τους ιούς και τα μικρόβια που κουβαλά το νυκτόβιο τερατάκι, τους οποίους πολλαπλασιάζει μέσα στο σώμα του και ακολούθως τους μεταδίδει στους υπόλοιπους υγιείς ανθρώπους του πλανήτη και μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι κυκλοφορεί ανάμεσα τους.

Αυτή είναι η εικόνα και μην δυσανασχετείτε. Ξέρετε ότι στην Ευρώπη και την Αμερική, τα social media βρίθουν από ρατσιστικά σχόλια που αναφέρονται στους Κινέζους, σαν να πρόκειται για μια φυλή που λίγο απέχει από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ. Κι όταν ακόμα και στις πιο καλοπροαίρετες ελληνικές παρέες ακούγονται κουβέντες του τύπου «αυτοί εκεί τρώνε νυχτερίδες, φίδια, σκορπιούς και κατσαρίδες» υπονοώντας ότι καταπίνουν κάθε θανατηφόρο ιό και μικρόβιο που κυκλοφορεί στην φύση, τότε κάτω από την δήθεν ανοιχτόμυαλη επιφάνεια μας ζει και βασιλεύει το ρατσιστικό υπόβαθρο.

Είναι δε φοβερό το γεγονός ότι ενενήντα στους εκατό Έλληνες έχουν αποστηθίσει κάθε ρατσιστική και συνωμοσιολογική θεωρία για τον κορονοϊό, ούτε ένας στους δέκα όμως δεν έχει κάνει τον κόπο να μάθει τα ακριβή του συμπτώματα ώστε να μπορεί να τον προλάβει αν είναι από τους άτυχους αυτού του πλανήτη που θα νοσήσουν. Φυσικά, ούτε ένας στους εκατό δεν έχει εντοπίσει την πληροφορία ότι οι μισοί από τους ήδη νεκρούς του ιού ήταν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και για την απλή γρίπη. Κοντολογίς μας αρκεί να ξέρουμε ότι είναι μια αρρώστια που έφεραν οι Κινέζοι και περιορίζουμε την αντίδραση μας σε ρατσιστικά σχόλια για τους «κίτρινους» που θα μας κολλήσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι για τους λοιμοξιολόγους και για τον Κικίλια.

Τώρα λοιπόν θα δείτε τι έχει να γίνει με τους αντιεμβολιαστές. Ενώ αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με «δηλητήρια» κατά της διφθερίτιδας ή της πολιομυελίτιδας στηριγμένοι στο γεγονός ότι έχουν «δηλητηριαστεί» όλα τα υπόλοιπα παιδιά, τώρα είναι οι πρώτοι που φωνάζουν ότι πρέπει να αγοραστούν από το κράτος εμβόλια κατά του κορονοϊού (κι ας μην έχουν εφευρεθεί ακόμα). Έτσι είναι αναγνώστες μου. Κάθε θεωρία που στηρίζεται στην συνωμοσιολογία, παρά την επιφανειακή της αντισυμβατικότητα και ανατρεπτικότητα, είναι βαθύτατα συντηρητική και εγωιστική. Και ζούμε στον 21ο αιώνα. Για φανταστείτε τι συνέβαινε πέντε ή δέκα αιώνες πριν όταν ξεσπούσαν επιδημίες...

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti