Πότε θα σταματήσεις να πέφτεις από τα σύννεφα;

Τρίτη, 18 Φεβρουάριος 2020 22:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

της Αγγελικής Κ. Δαλαμάγκα


Υπήρξαν φορές και στιγμές στη ζωή σου που κάποιοι άνθρωποι και καταστάσεις, κατάφεραν να συγχρονιστούν με τον παλμό της καρδιάς σου και το ρυθμό της ζωής σου. Έτυχε; Νόμιζες ότι πέτυχε; Ήταν το κατάλληλο timing που λέμε, σου την είχε στήσει η μοίρα στη γωνία; Ποτέ δεν έμαθες! Κι όμως κατάφεραν να επηρεάσουν τη ζωή σου και συ έπλεξες κατά κάποιο τρόπο τα όνειρα σου με τα ιδανικά τους. Έγιναν σημείο αναφοράς για σένα.

Και με έκπληξη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, βλέπεις ανθρώπους που μέχρι χθες θεωρούσες αξιόλογους, που εκτιμούσες, που είχες εκμυστηρευτεί πράγματα, να γκρεμίζονται από εκείνο το ψηλό κάστρο του παραμυθιού που εσύ είχες χτίσει για αυτούς. Και έγιναν κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό από αυτό που μέχρι τώρα πίστευες.

Κουρασμένα, απαίδευτα, κακοποιητικά και επικίνδυνα μυαλά, που ρίχνουν τη μάσκα της ευπρέπειας ώστε να σου παρουσιάσουν σε όλο της το μεγαλείο την ψεύτικη και καθόλου όμορφη πλευρά τους. Και συ, στέκεσαι μετέωρος να κοιτάς το αποκρουστικό θέαμα της απομυθοποίησης.

Είναι αρκετά στενάχωρο και επώδυνο, να συνειδητοποιείς πως άνθρωποι που κάποτε θεωρούσες πως συμπλέατε στα ίδια κύματα, να λένε και να κάνουν πράγματα τρομακτικά που δεν έχουν καμία θέση στο σήμερα της δικής σου ζωής. Που ενώ εσύ προσπαθούσες να χτίσεις ένα άρτιο οικοδόμημα, εκείνοι προσπαθούσαν να βάλουν φουρνέλα στα θεμέλια, τα οποία με κόπο κάποιοι άλλοι σε βοήθησαν να θέσεις.

Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε συγχωρήσει λανθασμένες συμπεριφορές και λόγια στο βωμό της νεότητας και της επιπολαιότητας που την συντροφεύει. Νοσταλγείς τα χρόνια μέχρι τα 25 -ίσως και λίγο παραπάνω- που όλα έμοιαζαν ρευστά, παροδικά κι ανέμελα.

Τώρα γνωρίζεις πολύ καλά, πως για να ωριμάσεις σωστά πρέπει να ξεπεράσεις αυτή την επιπολαιότητα του ενθουσιασμού, να επαναπροσδιορίσεις τι είσαι, που στέκεσαι και ποια είναι όλα αυτά που σε αντιπροσωπεύουν. Η ενηλικίωση -και δεν μιλάω για την ηλικιακή της μορφή αλλά για την ουσιαστική, που χρόνια δεν κοιτά- που οδηγεί στα χρόνια της ωριμότητας, ουσιαστικά κρατάει από το χέρι της συντροφιά την πτώση και την απογοήτευση και όχι την ανύψωση των ιδανικών όπως κάποτε πίστευες.

Το να ανήκεις στην κατηγορία των σκεπτόμενων ανθρώπων σε μια κοινωνία συναισθηματικά ανάπηρη, χωρίς ντροπές και ενδοιασμούς, σε τοποθετεί αυτόματα απέναντι από το ''καλοφτιαγμένο σύστημα''. Σε σπρώχνει να βρίσκεις και να ονειρεύεσαι λύσεις σε ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν καν τεθεί. Δε σταματάς να είσαι ρομαντικός, απλά προσθέτεις το ρεαλισμό στο λεξιλόγιό σου και σιγά σιγά ζυμώνεσαι με αυτόν, παύοντας να απογοητεύεσαι από τις φλύαρες, βερμπαλιστικές και δίχως ουσία συμπεριφορές του κόσμου.

Αυτή η ξαφνική εναλλαγή συμπεριφοράς, μπορεί να τους φανεί αποκρουστική και επαναστατική και η αλήθεια είναι πως έχει μέσα της μια δόση καλοκουρδισμένης και συνειδητοποιημένης επανάστασης. Είναι όμως από εκείνες τις επαναστάσεις τις αθόρυβες κι αναίμακτες. Δεν αποζητάς την εκδίκηση αλλά τη δικαίωση, τη δικαίωση της ίδιας σου της ύπαρξης, χωρίς ολέθρια αποτελέσματα. Δεν σου λέω πως θα είναι εύκολη. Κάθε άλλο. Θέλει δύναμη και παράστημα να μη χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις για τις αξίες, τις θέσεις, τα πιστεύω και τα θέλω σου ενώ παράλληλα κατεδαφίζεις ότι είχες εξυψώσει -λανθασμένα- πιο ψηλά από σένα.

Ο πρωταγωνιστής της ζωής σου είσαι εσύ και οι κομπάρσοι οφείλουν να κρατήσουν το ρόλο τους, χωρίς να τον μπολιάζουν με δηλητηριώδεις ουσίες. Όσοι μείνουν θα είναι εκεί γιατί εσύ τους έχεις επιλέξει προσεκτικά.

Ξεσκαρτάρισμα, λοιπόν, και μην το φοβάσαι, γιατί πρόοδος χωρίς συγκρούσεις δεν υπάρχει! Μάθε να προστατεύεις τον εαυτό σου, διδάσκοντας τον πως μετά από κάθε άνοδο, ακολουθεί και μια κάθοδος, που δεν είναι πάντα ομαλή. Να μάθεις να λες ΟΧΙ και να κλείνεις πόρτες, γιατί μόνο τότε θα συναντήσεις στην πορεία της ζωής σου άλλες, που θα σε πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Η μάζα ανέκαθεν γοήτευε, μπορούσε να σου προσφέρει όλα αυτά που νόμιζες ότι σου έλειπαν, δίχως να χρειαζόταν να αναζητήσεις την ουσία και την αυθεντικότητα των πραγμάτων, όμως σου στερούσε την βαθιά και ειλικρινή αγάπη για τον εαυτό σου.

Όπως έχει γράψει και ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, «η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό». Αναζήτησε, λοιπόν, και κράτησε κοντά σου ανθρώπους, που θα καταφέρουν να κερδίσουν μια θέση στην αιωνιότητα των αναμνήσεών σου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος