Χαίρε θράσος απύθμενο (περί αξιών)

Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2020 22:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα είναι καθαρά αξιακό και έχει να κάνει με την δολοφονία λέξεων, νοημάτων και στο τέλος της ίδιας της κοινής νοημοσύνης. Ένα παράδειγμα από την σημερινή επικαιρότητα. Όλοι μα όλο γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα τρίγωνο που έστησε την σκευωρία Novartis.

Η μια πλευρά του τριγώνου ήταν πολιτικοί. Σχεδίασαν το όλο εγχείρημα από τα υπόγεια του Μαξίμου και ήσαν οι ίδιοι που προανήγγειλαν κάθε τόσο διώξεις, φυλακίσεις, ακόμα και συλλήψεις στις ΗΠΑ αν κάποιοι διωκόμενοι υπουργοί κάνουν το λάθος να ταξιδέψουν εκεί.

Η δεύτερη πλευρά ήσαν δικαστικοί οι οποίοι συνεργαζόμενοι με τους πολιτικούς, μεθόδευαν τα κατηγορητήρια ώστε να έχουν νομότυπα την δύναμη να αξιοποιηθούν πολιτικά (όπως και γινόταν).

Η τρίτη πλευρά του τριγώνου ήταν οι εφημερίδες του νεο-αυριανισμού και οι δημοσιογράφοι της αναίδειας που κυκλοφορούσαν στα τηλεπαράθυρα για να επιβεβαιώνουν το σκάνδαλο με τις δήθεν πληροφορίες που είχαν. Ούτε που μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές ανήγγειλαν προφυλακίσεις με τεράστιους πρωτοσέλιδους τίτλους.

Ωστόσο, όταν η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση δεν υπήρχε τίποτε να καταλογίσει σε κανέναν. Όλα κατέρρευσαν σαν πύργος από χάρτινα τραπουλόχαρτα και έστειλε τις υποθέσεις στο αρχείο.

Κι όμως: Αυτοί που το έστησαν σε μια πρωτοφανή επίδειξη θράσους κατηγορούν τα θύματα τους ότι επηρεάζουν τη Δικαιοσύνη, ότι οργανώνουν διώξεις με ψευδή στοιχεία, ότι συγκαλύπτουν το (ανύπαρκτο) σκάνδαλο. Φαντάζομαι ότι τα κάνουν όλα αυτά έχοντας στο μυαλό τους τούς εαυτούς τους γιατί αυτοί επηρέαζαν την Δικαιοσύνη, οργάνωσαν την απάτη των διώξεων, είπαν τερατώδη ψεύδη, λάσπωσαν χωρίς την ελάχιστη ηθική.

Αν στην Ελλάδα λειτουργούσαν οι θεσμοί όπως σε κάθε σωστή χώρα της Δύσης, οι περισσότεροι από αυτούς του αμαρτωλού τριγώνου θα είχαν συλληφθεί, θα είχαν δεσμευτεί οι περιουσίες τους, θα είχαν κακουργήματα για να απολογηθούν. Εδώ είναι τα... θύματα.

Ωστόσο πέρα από την ουσία της υπόθεσης υπάρχει η τραγική πραγματικότητα: Δολοφονούν λέξεις, νοήματα, την αλήθεια και στο τέλος την κοινή λογική. Αυτό είναι το χειρότερο γιατί το κάνουν κάθε μέρα και παντού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος