Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεγυμνώνει τον Ερντογάν

Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2020 16:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η έκθεση-κόλαφος για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι ένα ακόμη ηχηρό χαστούκι προσωπικά στον Ερντογάν από μια χώρα που όταν περιγράφει καταστάσεις δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως από το 2016, οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα ή απέλυσαν πάνω από 45.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς και περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους, απέπεμψαν το ένα τρίτο της δικαστικής εξουσίας, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 80.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερους από 1.500 ΜΚΟ.

Επισημαίνει εκθέσεις για αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ατόμων που βρισκόταν υπό κράτηση, βασανιστήρια, αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων: Μεταξύ τους είναι πρώην βουλευτές της αντιπολίτευσης, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ξένοι πολίτες και υπάλληλοι της αποστολής των ΗΠΑ. Επίσης υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων και εκλεγμένων αξιωματούχων και ακαδημαϊκών.

Ταυτόχρονα αναφέρει σημαντικά προβλήματα με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τους αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, στον Τύπο και στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των απειλών βίας κατά των δημοσιογράφων, του κλεισίματος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των αδικαιολόγητων συλλήψεων ή ποινικής δίωξης δημοσιογράφων και άλλων για κριτική πολιτικών ή αξιωματούχων της κυβέρνησης, λογοκρισία. Επιπρόσθετα διαπιστώνεται σοβαρός περιορισμός των ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της μετακίνησης.

Ακόμη, η κυβέρνηση Ερντογάν, έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αποκαλύπτει και τον τραυματισμό ή το θάνατο των δυνάμεων ασφαλείας, ανδρών του ΡΚΚ και των αμάχων.

Τελικά ο Ερντογάν δεν έχει φίλους, κανείς δεν τον πιστεύει και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά το ποιόν του και το πόσο επικίνδυνος είναι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti