Όχι στις επιχειρήσεις τα επιδόματα προσλήψεωνΤετάρτη, 06 Μάιος 2020 19:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το κορυφαίο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία στην μετά-κορωνοϊό εποιχή που φαίνεται να ξεκινά, είναι η ανεργία. Η κυβέρνηση θεωρεί κακό σενάριο η ανεργία να φτάσει στο 20%, όμως άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 30%.

Πολύ σωστά η κυβέρνηση ξεκινά σύντομα προγράμματα επιδότησης προσλήψεων με υψηλό ποσοστό (ακούγεται 60%) αλλά δεν το κάνει σωστά. Σε μια εποχή όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει "γονατίσει", τα επιδόματα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να καταβάλλονται με τον παλιό κλασσικό τρόπο: Να στέλνονται στις επιχειρήσεις μήνες μετά και οι επιχειρήσεις να πρέπει να προκαταβάλλουν όλες τις πληρωμές.

Για να απελευθερωθούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξει ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων, θα πρέπει οι πληρωμές εισφορές να γίνονται από το κράτος απ΄ ευθείας στα ασφαλιστικά Ταμεία και οι πληρωμές των εργαζομένων στους λογαριασμούς τους, χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση της επιχείρησης. Δηλαδή:
α) Να πληρώνονται από το κράτος οι εισφορές στα Ταμεία απ΄ ευθείας ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
β) Να πληρώνονται επίσης από το κράτος στο αναλογούν ποσοστό επίσης κάθε μήνα οι μισθοί των εργαζομένων.
γ) Η επιχείρηση να συμπληρώνει τον μισθό του υπαλλήλου της και για να καταβληθούν τα επιδόματα ας πληρώνει (αποδεδειγμένα) πρώτη.

Σήμερα, επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει προσωπικό δεν έχουν πάρει τα επιδόματα από τον περασμένο Ιούλιο! Επί μήνες λοιπόν αναγκάζονται να πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές σε μια περίοδο που είναι πια σε κατάρρευση. Οι περισσότερες έχουν χρεωθεί.

Πολλές επιχειρήσεις, την ώρα που πρέπει να εισπράξουν τα επιδόματα δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ενώ μπορεί να έχουν και κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αν θέλουμε να προσληφθεί κόσμος λοιπόν, να μην φορτωθούν οι επιχειρήσεις την υποχρέωση των προπληρωμών μισθών. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξαιρεθούν χιλιάδες επιχειρήσεις από τη δυνατότητα προσλήψεων επειδή δεν έχουν ενημερότητες και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μένουν κενές.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος