Η χαμένη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας

Δευτέρα, 18 Μάιος 2020 19:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γνωρίζετε την άποψη μου για το επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Την έχω διατυπώσει αρκετές φορές. Επιτρέψτε μου σήμερα μια μικρή αναφορά στην στήλη που πολλοί από εσάς παρακολουθείτε συστηματικά, ώστε να θεμελιώσω αυτή την άποψη.

Στις 3 Μαρτίου γράφω ότι ο Ερντογάν κρύβει νεκρούς από τον κορωνοϊό και εξηγώ και πως το κάνει. (Πιστεύει ότι μπορεί να τους αποδίδει σε άλλες ασθένειες ή σε άλλη άγνωστη επιδημία!).

Ένα μήνα μετά αποκαλύπτεται το αληθές του λόγου από την σύγκριση του συνόλου των νεκρών στην Πόλη αλλά και σε όλη την χώρα. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη καταγράφεται αύξηση θανάτων κατά 35%. Κανένα πλήρες ρεπορτάζ στα ελληνικά ΜΜΕ δεν το περιέγραψε.

Στις 22 Απριλίου γράφω ότι η επίθεση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κατά των ΚΕΚ για την επιμόρφωση επιστημόνων, είναι άδικη και πως 400 νόμιμες επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει 2.500 εργαζόμενους, προβαίνουν σε έξτρα λειτουργικά κόστη και πληρώνουν διαφημιστικά προγράμματα είναι άδικο και βαθιά αντιδημοκρατικό αφού υβριστούν να χάσουν το πρόγραμμα και να μην πληρωθούν, αν και δεν ευθύνονται για το παραμικρό.

Δυο εβδομάδες μετά ο κ. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) έκανε ερώτηση στη Βουλή για το αν θα αποζημιωθούν τα ΚΕΚ... Ούτε ένα ΜΜΕ δεν "είδε" αυτή την διάσταση και φυσικά ποτέ δεν ασχολήθηκε.

Στις 13 Μαΐου έγραψα ότι πρόωρες εκλογές είναι πρακτικά αδύνατον να γίνουν, διότι -επειδή θα είναι διπλές- απαιτούνται διαδικασίες δύο ολόκληρων μηνών. Η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει πανδημία, οικονομία και Ερντογάν σε μια... υπηρεσιακή κυβέρνηση για ένα τέτοιο διάστημα.

Κανένα Μέσο Ενημέρωσης που συντηρεί καθημερινά την παραφιλολογία των εκλογών δεν "είδε" αυτή την παράμετρο. Μόνο η «Καθημερινή», τέσσερις ημέρες μετά, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή, το κάνει πρώτο θέμα (συν άρθρο Παπαχελά) και γράφει για «δυο μήνες παραλυσίας, αν γίνουν εκλογές».

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι άξια του ρόλου τους. Δεν προβλέπουν, δεν αξιολογούν και κυρίως -ίσως το χειρότερο- δεν παρεμβαίνουν.

Όταν π.χ. δεν βλέπουν ότι η χώρα εν μέσω γενικής κατάρρευσης δεν μπορεί επί δυο μήνες να είναι σε διπλές εκλογές και αντί να κλείσουν το θέμα, συνεχώς το επαναφέρουν αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτε από τα πραγματικά δεδομένα. Κι όταν δεν βλέπουν κάτι τόσο μεγάλο, μην περιμένετε να δουν και τα μικρότερα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος