«Το εξωτικό ταξίδι των σύμμεικτων σκουπιδιών της Σπάρτης. Όσο Σπάρτη-Αθήνα χωρίς επιστροφή»

Τρίτη, 19 Μάιος 2020 13:29 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Του Σταύρου Αργυρόπουλου

Ο κύριος Κανακάκος Χρήστος αντιδήμαρχος καθαριότητας στο Δήμο Σπάρτης είναι προφανές ότι άλλα ψηφίζει στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Σπάρτης και άλλα δηλώνει στα ΜΜΕ του τόπου μας είτε για εντυπωσιασμό και παραπλάνηση είτε από ελλιπή ενημέρωση.  Ο κ. Αντιδήμαρχος ή  προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σκουπίδια που αφήνει πίσω του κάθε μέρα παρά τον φιλότιμο αγώνα που δίνει όταν γράφει για το θέμα των αστικών απορριμμάτων ή δεν έχει καταλάβει σε ποιες σοβαρές περιπέτειες οδηγείται ο Δήμος Σπάρτης.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του, ο κ. Κανακάκος, ως  απάντηση σε σχολιασμό της επικαιρότητας από τον πρώην αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Βασίλειο Σκρουμπέλο με τίτλο «Χαρές που θα κάνουν τα σκουπίδια μας! Θα χορτάσουν βόλτες!» αναφέρεται ότι το κόστος της μεταφοράς των σκουπιδιών από το νέο επιλεγμένο σημείο μεταφόρτωσης των αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης προς την μονάδα επεξεργασίας της ΤΕΡΝΑ, ανάδοχο του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση με ΣΔΙΤ αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» θα το πληρώνει η εταιρεία!!!.

Αυτό ούτε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Αργειτάκος τόλμησε να το προτείνει σε μέχρι σήμερα συμβούλια και αποφάσεις. Ο κ. Κανακάκος για εντυπωσιασμό οικονομικής πολιτικής το ανέφερε και μάλιστα και γραπτώς.! Ο κ. Αντιδήμαρχος δεν θέλει να ξέρει τι ψήφισε πριν λίγους μήνες.! Ψήφισε όμως  το σενάριο όπου ο Δήμος της Σπάρτης θα πληρώνει περίπου 90,000 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΦΟΔΣΑ σε μεταφορικά έξοδα, χώρια την συντήρηση του χώρου στο ΣΜΑ.   

Και επειδή ούτε τον τρόπο προσέγγισης του νέου χώρου δεν έχει καταφέρει να μελετήσει, τον ενημερώνουμε ότι το πλησιέστερο σημείο νόμιμης αναστροφής για την είσοδο στο νέο ΣΜΑ, ή νέο σκουπιδότοπο αν γίνει και προσωρινή αποθήκευση, είναι το σημείο της εξόδου της Εθνικής οδού προς Καρυές –Βαρβίτσα, επιπλέον 6 χιλιόμετρα προς Βορρά και επιστροφή προς Σπάρτη για την  είσοδο. Δηλ. για την προσέγγιση και μόνο του χώρου απαιτούνται τουλάχιστον 32 χιλιόμετρα από το κέντρο της Σπάρτης (20+6+6). Επιστροφή του απορριμματοφόρου στη Σπάρτη επιπλέον 20 χιλιόμετρα. Δηλ. συνολικά επιπλέον πάντα της «προβατομάνδρας» 32+20-14= 38 χλμ. Αυτά επί τρία τουλάχιστον γεμάτα με  απόβλητα απορριμματοφόρα των ± 8 τόνων έκαστο. Αν δεν είναι 3 τα απορριμματοφόρα σίγουρα θα είναι 4 λόγω μειωμένης αποκομιδής. Ας είναι όμως 3 τα απορριμματοφόρα. Δηλ. 3*38=114 χιλιόμετρα για 24 τόνους!!!.

Και μετά αρχίζει το εξωτικό ταξίδι προς την μονάδα διαχείρισης, με το μεγάλο φορτηγό πρες κοντεινερ των 24 τόνων, προς τον Νότο αυτή τη φορά, όποτε και αν κατορθώσει η ανάδοχος εταιρεία μετά από 9 χρόνια και βρει τα κατάλληλα οικόπεδα, αν κερδίσει τις προσφυγές στο ΣτΕ που ακόμη εκκρεμούν κλπ, κλπ, στο Δ. Ευρώτα, με κόστος φυσικά πληρωμένο από τους Σπαρτιάτες, με επιπλέον 20 χλμ. μέχρι τη Σπάρτη, 30 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη μέχρι την μονάδα και επιστροφή στο ΣΜΑ, δηλ.  επιπλέον 62 χιλιόμετρα. Σύνολο  20+30+30+32-14=98 χιλιόμετρα. Δηλ. κ. Αντιδήμαρχε για να μεταφέρουμε ± 24 τόνους σύμμεικτα σκουπίδια θα έχουμε διανύσει 114+98=212 χιλιόμετρα!!! Όσο δηλ. η απόσταση Σπάρτη – Αθήνα.!!!!

Αυτή είναι βόλτα στο διάστημα για τα σκουπίδια της Σπάρτης. Ούτε στα καλλίτερα όνειρα τους.!!! Σύμφωνα με αυτά που ψηφίσατε, αν το έχετε καταλάβει, για το σύνολο των αποβλήτων που θέλετε να μεταφέρετε από το Δήμο Σπάρτης προς την Κεντρική μονάδα των σύμμεικτων σκουπιδιών και όπως ισχυρίζεστε θα ανέρχονται σε 12.000 τόνους, θα χρειαστούν κατ’ ελάχιστον 12000/24= 500 δρομολόγια το χρόνο ή αλλιώς 500/52= ±10 δρομολόγια την εβδομάδα. Τα συνολικά χιλιόμετρα θα ανέλθουν σε 500*212=106.000 χλμ ανά έτος κατ. ελάχιστον και κόστος που εκτιμάται σε πλέον των 150.000 ευρώ ανά έτος δηλ. επιπλέον 13 ευρώ ανά τόνο στο ήδη υπέρογκο κόστος της διαχείρισης της ΣΔΙΤ. Οι επιλογές που φέρατε προς ψήφιση είναι πέραν κάθε σώφρονος πολίτη που σέβεται το περιβάλλον και τον μόχθο των συμπολιτών του.  Είναι μια προχειρότητα χωρίς αρχή και τέλος. Ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ως καθ ΄ύλην αρμόδιος ρωτήθηκε; Γνωρίζετε ότι ο ΦΟΔΣΑ είναι υπεύθυνος για παραλαβή του σύμμεικτου σκουπιδιού; Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως υπεύθυνη ενός έργου που δεν λέει να αρχίσει, γιατί είναι προβληματικό, ρωτήθηκε για τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο περιβάλλον την οικονομία και τους πολίτες; Έχετε γνώση του ΤΟΔΣΑ Δ. Σπάρτης και του νόμου 4555/2018 άρθρα 227 και 228 σε συνδυασμό με τον νόμο 4042/2012;

Και επειδή η παράταξη του κ. Βαλιώτη,  πρώην Δημάρχου Σπάρτης στην οποία συμμετείχα, ξεκάθαρα ήταν και είναι υπέρ της τοπικής διαχείρισης, με εφαρμογή συστημάτων διαλογής των αποβλήτων στη πηγή που παράγονται, με ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε ΚΔΑΥ και μονάδα κομποστοποίησης των προδιαλεγμένων οργανικών και επιπλέον με μελέτη χωροθέτησης νόμιμης απόθεσης του αδρανοποιημένου υπολείμματος. Σύμφωνα δε και με τις επιταγές του νόμου αλλά και της κυκλικής οικονομίας το άχρηστο αδρανές υπόλειμμα δεν θα ξεπερνούσε το 20%, βαθμιαία μειούμενο στο 15-10%.  Αυτή ήταν η θέση μας και προς αυτή την κατεύθυνση οι επιλογές μας. Οι επιλογές σας, αυτές με την ΣΔΙΤ και τα σύμμεικτα, την απαξίωση ίδρυσης τοπικής μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών με 750.000 ευρώ που είχε λάβει ο Δήμος Σπάρτης, έχουν οδηγήσει την διαχείριση σε επικίνδυνα περιβαλλοντικά και οικονομικά αδιέξοδα τους πολίτες του Δήμου μας.

Κλείνοντας τις σχετικές παρατηρήσεις και θέσεις, με το θέμα των μακρινών ή κοντινών ταξιδιών στα σκουπίδια της Σπάρτης τελικά η απόφαση σας στο συμβούλιο την 4ην Μαΐου δεν αναφέρεται σε κανένα Σταθμό Μεταφόρτωσης Αποβλήτων αν και το εισηγηθήκατε, ούτε φυσικά για υποτυπώδη έστω κομποστοποίηση που και αυτό πάλι το εισηγηθήκατε, αλλά μόνο για δεματοποιημένα σύμμεικτα και προφανώς καθηλωμένα χωρίς εισιτήριο και προοπτική να δουν έστω και από ψηλά την θάλασσα της Σκάλας σύντομα.

Όταν και όποτε θα ξεκινήσουν το πολυπόθητο ταξίδι τους για τον Νότο, να θυμάστε πάλι ότι έχει πολύ ακριβό εισιτήριο η είσοδος στα σαλόνια του ΧΥΤ αποβλήτων Σκάλας και οι Δημότες της Σπάρτης θα πληρώσουν τελικά ένα πανάκριβο «θεατρικό έργο διαχείρισης των αποβλήτων» να παίζεται επί πολλά χρόνια,  με έντονο το άρωμα των σκουπιδιών και όχι της ανακύκλωσης των διαχωρισμένων υλικών και της κομποστοποίησης. Λύσεις για να κλείσει η ντροπή της Σπάρτης που λέγεται ΧΑΔΑ ΑΦΙΣΣΟΥ υπάρχουν, μόνο που κάποιοι μόνιμα τα τελευταία χρόνια την σαμποτάρουν και είναι κομπάρσοι στο ίδιο έργο για 2η δεκαετία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος