«Το Απολυτήριο του Γυμνασίου Αρρένων Σπάρτης»

Τρίτη, 09 Ιούνιος 2020 20:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Σχολικό έτος 1968-69: Αγαπητέ αναγνώστη το έτος εκείνο αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Αρρένων Σπάρτης και έλαβα το Απολυτήριο της Έκτης τάξης στις 30 Ιουνίου του ’69.
Έχει περάσει μισός αιώνας και πλέον (πενήντα ένα χρόνια) και αναλογίζομαι αρκετές φορές πως περνούν τόσο γρήγορα τα χρόνια! Δημοσιεύω λοιπόν σήμερα το απολυτήριό μου κατά… παράβαση των προσωπικών δεδομένων μου. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι εκείνα τα χρόνια για να τελειώσει κάποιος το Γυμνάσιο Αρρένων Σπάρτης έπρεπε να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, γιατί οι καθηγητές δεν φημιζόντουσαν ιδιαίτερα για την επιείκειά τους. Ιδιαίτερα οι Μαθηματικοί ήσαν πάρα πολύ αυστηροί στη βαθμολογία τους. Επιεικείς ήσαν οι περισσότεροι φιλόλογοι, πιθανολογώ λόγω της φύσης της επιστήμης των. Σε γενικές γραμμές οι καθηγητές μας καθώς εφαίνετο, περισσότερο εκτιμούσαν τους βαθμούς που έβαζαν παρά τα… χιλιάρικα!

Αν είχα πρόχειρα στοιχεία θα βλέπαμε πολλά παιδιά να χάνουν χρονιές λόγω κακής επίδοσης, κυρίως στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Αν θυμάμαι καλά στην πρώτη τάξη ξεκινήσαμε εκατόν τριάντα παιδιά (δύο τμήματα) και αποφοιτήσαμε τα μισά περίπου εξήντα πέντε!
Κάνοντας σήμερα μία αναδρομή σε εκείνη την εποχή καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι καθηγητές μας εφέροντο με αυστηρότητα, γιατί θεωρούσαν ότι έτσι θα κρατούσαν σε πειθαρχία τους εφήβους.

Πιθανολογώ ότι ήσαν επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής. Πράγματι ήτο μία δύσκολη εποχή, γιατί μην ξεχνάμε ότι είχε μεσολαβήσει μία ματωμένη δεκαετία από το 1940 έως το 1950 (Πόλεμος, κατοχή και αιματηρότατος εμφύλιος πόλεμος).

Και οι καθηγητές εκείνοι, βασανισμένα παιδιά του λαού μας, κουβάλαγαν μέσα τους το φόβο και το ψυχικό αδιέξοδο. Θα ήταν μεγάλο σφάλμα εάν σήμερα επιχειρούσαμε να κρίνουμε την εποχή εκείνη με τα μέτρα της σημερινής. Τουλάχιστον θα ήταν άστοχο, γιατί κάθε εποχή είχε τα δικά της χαρακτηριστικά. εκείνη η εποχή ήταν γεμάτη στερήσεις, φτώχεια και δυστυχία ενώ η σημερινή εξ αντιθέτου είναι η εποχή της ευμάρειας, της καλοπέρασης και του άκρατου καταναλωτισμού.

Επανέρχομαι στην αυστηρότητα των καθηγητών εκείνης της εποχής και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μάλλον την αυστηρότητα τη θεωρούσαν ότι τους προσδίδει εξουσία επί των παιδιών. Ήσαν βέβαια και ορισμένοι καθηγητές, οι οποίοι «μπέρδευαν» την επίδοση με τη διαγωγή, και βαθμολογούσαν κάποιους μαθητές λαμβάνοντας υπόψη τους τη διαγωγή μέσα στην τάξη. Αυτό το φαινόμενο βέβαια είχε ως αιτία την άγνοια της Επιστήμης της Ψυχολογίας του παιδιού και του εφήβου και ακόμη των Παιδαγωγικών. Το να θέλουμε τον έφηβο να σκέπτεται όπως εμείς οι ώριμοι, θεωρώ ότι είναι σφάλμα και ότι αποτελεί και την απαρχή μιας εχθρικής συμπεριφοράς προς αυτόν (τον έφηβο).

Μετά από αυτά ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στο απολυτήριο μου. Μέσα σε αυτό φιγουράρουν τρία… μεγαλοπρεπή δεκάρια (Μαθηματικά, Φυσική και Κοσμογραφία). Από αυτά παρ’ ολίγο να μην πάρω απολυτήριο, εάν υστερούσα σε ένα από τα τρία μαθήματα έστω και κατά μία μονάδα. Η επίπτωση θα ήταν να μη δώσω εξετάσεις για το πανεπιστήμιο το Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης. Οι άλλοι βαθμοί μου βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ο Γενικός Μέσος Όρος (13 και 11/12) θεωρώ ότι για τα μέτρα εκείνης της εποχής δεν ήταν και ιδιαίτερα χαμηλός.
Στο κάτω μέρος του απολυτηρίου φιγουράρουν οι υπογραφές των αειμνήστων Γεωργίου Κανακάκου (Γυμνασιάρχη) και Ιωάννου Κωνστανταρόγιαννη (Υποδ/ντή). Επίσης του Δημητρίου Κατσαφάνα και Γεωργίου Καραμπατέα (και οι δύο είναι εν ζωή). Επίσης και άλλες δύο-τριών που μου είναι άγνωστες.

MHNAKAKHS

Φίλε αναγνώστη αυτά είχα να γράψω για την επέτειο των πενήντα ένα χρόνων από την αποφοίτησή μου από το Ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων της πόλης μου.
Ας είναι αυτές οι γραμμές ένα ελάχιστο μνημόσυνο στους αείμνηστους καθηγητές μας και ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους ελάχιστους επιζώντες.


Πάνος Κ. Μηνακάκης
ΦιλόΛΟΓΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος