Ρίχνοντας ζαριά με τον κορωνοϊό

Τρίτη, 09 Ιούνιος 2020 20:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ας παραδεχθούμε μερικές αλήθειες για τον κορωνοϊό. Σήμερα, στις χώρες που πρωτοεμφανίστηκε (π.χ. Ευρώπη), καταγράφεται μια μειωμένη δυναμική του: Λιγότερα κρούσματα, λιγότεροι θάνατοι, λιγότερες εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Αυτή η στατιστική είναι σημαντική αν συνυπολογίσει κανείς τη μεγάλη χαλάρωση των απαγορεύσεων και την απόφαση μεγάλου ποσοστού συνανθρώπων μας, κυρίως νέων, να αγνοήσουν εντελώς τα προληπτικά μέτρα (αποστάσεις, μάσκα, χέρια καθαρά).

Σε αυτές τις χώρες φαίνεται λοιπόν ότι ο ιός δεν έχει την δύναμη που είχε όταν πρωτοεμφανίστηκε και ενδεχομένως να έχει εξελιχθεί σε μια σαφώς ηπιότερης μορφής πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις ΗΠΑ που ελέω Τραμπ είναι οι αρνητικοί πρωταθλητές του κορωνοϊού με 113.000 νεκρούς, δεν έχουμε πια χιλιάδες νεκρούς καθημερινά αλλά εκατοντάδες αν και γίνονται καθημερινά μαζικές διαδηλώσεις.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να μας καθησυχάζουν; «ΟΧΙ» φωνάζουν οι επιστήμονες και εξηγούν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη δυναμική του ιού όταν επανεμφανιστεί, πιθανότατα το Φθινόπωρο.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι η ισπανική γρίπη του 2018, που κράτησε 18 μήνες, απεδείχθη φονικότερη στην β΄ φάση με την επανεμφάνιση της. Στην ουσία λοιπόν ρίξαμε μια ζαριά "κι ό,τι κάτσει". Αν ο κορωνοϊός παραμείνει ήπιος όπως καταγράφεται τώρα, στην χειρότερη περίπτωση να έχουμε μικρά τοπικά lockdown.

Αν όμως επιστρέψει χειρότερος, η καταστροφή θα είναι ίσως μεγαλύτερη από τη σημερινή.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι τρίβετε τα χέρια σας από χαρά που η πανδημία έχει αδυνατίσει, δεν το κάνετε με αντισηπτικό; Όλες οι μελέτες λένε ότι η καθαριότητα των χεριών θα είναι μια από τις συνήθειες που θα μας μείνει. Επιπλέον, ακόμα δεν έχουνε ξεμπερδέψει. Ας παραμείνουμε τριπλά προσεκτικοί: Αποστάσεις, καθαρά χέρια, μάσκες όταν πρέπει.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti