«Λόγος επιμνημόσυνος για το Νίκο Γεωργιάδη»

Πέμπτη, 27 Αύγουστος 2020 19:06 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας μια ευγενική μορφή της σύγχρονης Σπάρτης, ο Νίκος Γεωργιάδης.

Για όσους τον γνωρίσαμε από κοντά ο αείμνηστος υπήρξε ένας τέλειος άνθρωπος, αψεγάδιαστος και γεμάτος προτερήματα! Άνθρωπος ενός πλούσιου ψυχικού κόσμου, βαθειά ανθρώπινος και πνευματικά αστείρευτος και μοναδικός. Το γεγονός ότι συνέδεσε το όνομά του με την Πνευματική Εστία της Σπάρτης καταδεικνύει, ότι ήτο ακάματος και πολυπράγμων. Τα μέλη της Πνευματικής Εστίας της Σπάρτης τον εξέλεγαν επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ως Πρόεδρό της. Ο προσηνής, και μειλίχιος χαρακτήρας του του προσέδιδε ένα άρωμα αρχοντιάς και ευγένειας. Η γαλήνια ηρεμία του ήτο εξαιρετική και η επίγνωση της ευθύνης και του καθήκοντος απαράμιλλες. Άνθρωπος της αρχαίας Σπαρτιάτικης πειθαρχίας σε όλες του τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις. Ο λόγος του ήτο μεστός περιεχομένου, χωρίς περιστροφές και πλατειασμούς.

Τον βλέπαμε να περπατά στους δρόμους της πόλης και με βήμα ταχύ και σταθερό κατευθυνόταν για τη διεκπεραίωση των καθημερινών του υποθέσεων. Με ένα φιλοσοφημένο νεύμα του χαιρετούσε όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως. 

Έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης Σπάρτης μετά το 1940 και υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας σε πολλά από αυτά, τα οποία διηγείτο με περισσή γλαφυρότητα. Δεν υπήρξε μόνο ένας γνήσιος Σπαρτιάτης αλλά και ένας γνήσιος Σπαρτιατολάτρης που μέσα στα τρίσβαθα της ψυχής του είχε κλείσει τη Σπάρτη με όλη την Ιστορία της.
Λίγοι είναι οι Σπαρτιάτες που ήσαν όμοιοι με το Νίκο το Γεωργιάδη, γιατί αυτός ήτο ρέκτης και ρηξικέλευθος.
Με το «παρών» που έδωσε σε αυτή τη Ζωή απέδειξε ότι αυτή δεν είναι μάταιη. μάταιη την κάνουμε εμείς με τις μικροψυχίες, τις ματαιοδοξίες και τις μικρότητές μας.

georgiadis

Ο Νίκος ο Γεωργιάδης προσέδωσε ιδιαίτερη αξία στη Ζωή, γιατί και ως επαγγελματίας ξεχώρισε στον κλάδο των φωτογράφων και κληροδότησε στην οικογένειά του ένα πλουσιότατο φωτογραφικό αρχείο, το οποίο ευρύτερα ανήκει και σε όλη τη Σπάρτη.
Αυτά τα λίγα είχα να γράψω, αγαπητέ αναγνώστη, για το Νίκο Γεωργιάδη και ας αποτελέσουν αυτά ένα ελάχιστο μνημόσυνο γι’ αυτόν.
Θεώρησα καθήκον μου να αποχαιρετήσω κι εγώ με τη σειρά μου αυτή την ευγενική φυσιογνωμία της σύγχρονης Σπάρτης, επειδή συνέβη να συνεργασθώ μαζί του στο Δ.Σ. της Πνευματικής Εστίας επί έξι συναπτά χρόνια ως οργανωτικός Γραμματέας.

Πάνος κ. Μηνακάκης
ΦιλόΛΟΓΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti