Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1907-1998

Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2020 18:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1907-1998
Ο Ευρωπαίος Πρωθυπουργός
του Γεωργίου Μπόνου
 
Ο Κων/νος Καραμανλής υπήρξε η κυρίαρχη πολιτική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Με την παρουσία του ως υπουργού, πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας «σφράγισε ανεξίτηλα την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας το τελευταίο μισό του 20ου» αιώνα». Οι πρωθυπουργικές θητείες του Καραμανλή ήταν οι πιο μακρόβιες στην πολιτική ιστορία μας, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός 1955 – ’58, 1958 – ’61, 1961 – ’63, 1974 – ’79 και πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980 – ’85 και 1990 – ’95.
 
Αναγνωρίζεται από πολλούς ιστορικούς ότι η παραμονή του στην εξουσία και η έντονη πολιτική δραστηριότητά του στα 50 περίπου χρόνια ο τόπος προχώρησε με αποφασιστικά βήματα στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
«έθετε πάντοτε ένα μεγάλο στόχο και μια πανεθνική στρατηγική κινητοποίηση με τελικό αποτέλεσμα τις καλύτερες προοπτικές  για τη χώρα» τα προβλήματα, οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες πολλές φορές, ήταν ανυπέρβλητα «στέγνωσε η ψυχή μου για να κυβερνήσω αυτόν τον τόπο» έλεγε συχνά. Ο Καραμανλής τοποθετείται ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός με ρεκόρ θητείας πάνω από 13 χρόνια δημιουργικών κυβερνητών της χώρας.
 
Η ελληνική κοινωνία έχει αποδώσει στον Καραμανλή την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Χάρη στην εμμονή του εισήλθε εγκαίρως με πολιτικά κριτήρια στην Ε.Ο.Κ. Ήταν ένθερμος οπαδός της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Επεδίωξε την ταυτόχρονη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την κρατική δραστηριότητα. Ήταν η εποχή που κυριαρχούσε στις Ε. Κοινότητες η μεικτή οικονομία.
 
Λέγεται ότι το μεγαλείο του   Κων. Καραμανλή καταξιώθηκε στην ελληνική και στην παγκόσμια συνείδηση μέσα ακριβώς από την αυτοεξορία του στο Παρίσι τα 11 περίπου χρόνια, στα οποία στερήθηκε μεν την πατρίδα, όμως γνώρισε αρκετούς ανθρώπους και έμαθε πολλά από την Γαλλική κουλτούρα και την πολιτική ζωή της Γαλλίας.
 
Και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 κατόρθωσε να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, ν’ αλλάξει την πολιτική της χώρας να αυξήσει την πολιτική της χώρας, να αυξήσει το εισόδημά της και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης (τότε υπήρχαν οι ενεργειακές κρίσεις από την απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου).
 
Ο Καραμανλής θεωρείται ένας από τους Μεγάλους Έλληνες. Σε εκπομπή του ΣΚΑΪ του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά ο Καραμανλής επελέγη στην πρώτη δεκάδα και μάλιστα στην 4η θέση.
 
Θεωρείται ακόμη στους Μεγάλους Έλληνες σύμφωνα με τη μελέτη από τους Θ. Βερεμή, Ιακ. Μιχαηλίδη και Σωτ. Ριζά και για τους τρεις κυρίως λόγους για την πολιτική και ιστορική οντότητα που υπερβαίνει το σύνηθες μέτρο ενός διακεκριμένου πολιτικού: η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η θεμελίωση του μεταπολιτευτικού δημοκρατικού συστήματος και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των δεκαετιών του 1950 και 1960.
 
Ο Μωρίς Ντριόν, της Γαλλικής Ακαδημίας γράφει ο Κ. ο Καραμανλής κατά τις πρωθυπουργικές του θητείες καθόριζε την ανανέωση του Κράτους, την εξυγίανση του πολιτικού κλίματος της χώρας του.
«Ήταν έμπειρος στην άσκηση της εξουσίας που διέθετε ένα κράμα συνδυασμού τέχνης και διαισθήσεως, κάτι που χαρακτηρίζει τους ηγέτες μεγάλου αναστήματος».
 
Ένας άλλος Γάλλος επίσης συγγραφέας και βιογράφος του ο Ροζέ Μασσίπ στο βιβλίο του «Ο Καραμανλής, ο Έλληνας που ξεχώρισε» τον χαρακτηρίζει απρόσιτο και μάλλον ψυχρό και δυσπρόσιτο και πάντα φειδωλό στις κουβέντες του.
 
Αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η προσφορά του Καραμανλή ήταν σημαντική και αποτελεσματική τόσο εντός της Ελλάδος όσο και στις Ε. Κοινότητες.
Σε αναγνώριση αυτής της δραστηριότητος και της προσωπικότητος του απονεμήθηκαν τα βραβεία του Καρλομάγνου και Σούμαν.
 
Οι γνώμες και οι χαρακτηρισμοί ξεφυλλίσουν τα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Καραμανλή βρίσκει ακόμη: Ότι ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα που διέγραψε μια συγκλονιστική πορεία και κατάφερε ν’ αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή.
 
Ήταν υπέρμαχος της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Διέθετε σταθερές αξίες, ψυχική δύναμη και παράλληλα πολιτική μαεστρία για να έχει πολιτικές και οικονομικές επιτυχίες.
 
Συνεχίζουμε τα αλιεύματα: ήταν ευθυτενής και αγέρωχος, διέθετε επικούρεια  απραξία και μια ευγενή αριστοκρατικότητα. Προκαλούσε το δέος και τον σεβασμό έναντι των ισχυρών της γης. Απεχθανόταν τον λαϊκισμό και δεν υπέκυπτε στην κολακεία, αψηφώντας το πολιτικό κόστος.
 
Ήταν κορυφαίος έλληνας, που ενσάρκωσε την ελπίδα του μέσου έλληνα. Ήταν ο αρχιτέκτονας της «Νέας Μεγάλης Ιδέας» του Ελληνισμού, κατά την εύστοχη παρατήρηση ειδικού ερευνητή.

Τα επιτεύγματα του Καραμανλή
Κατά τις μακροχρόνιες θητείες στην πρωθυπουργία του Καραμανλή πραγματοποιήθηκαν πολλά και σημαντικά έργα. Τα απαριθμούμε στη συνέχεια, τα πιο μεγάλα, κωδικοποιημένα που ωφέλησαν διαχρονικά τη χώρα και διατηρήθηκαν στη συνείδηση των πολιτών:
-Κατά την πρώτη πρωθυπουργική θητεία (1955 – ’63) διαμορφώθηκε «ένα λιτό στη διατύπωση και ρεαλιστικό στη σύλληψη πρόγραμμα ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου». Σ’ αυτό το πρόγραμμα στηρίχθηκε και πραγματοποιήθηκε η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που έφτασε στο 6 με 7% του Α.Ε.Π. για μια περίοδο.
-Αξιοποιήθηκε ο ορυκτός πλούτος της χώρας με τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος: Αλιβερίου, Μεγαλοπόλεως και Πτολεμαΐδος. Χαρακτηρίστηκε ένας μικρός Ρουρ (Γερμανία) της Ελλάδος.
-Κατασκευάστηκαν φράγματα στον Αξιό, στο Αλιάκμονα, στον Άγρα και στον Ταυρωπό (Μέγδαβα) με τη λίμνη Πλαστήρα (1962).
-Με τα θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά έργα αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Τότε δημιουργήθηκε και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), η θασιά θεωρήθηκε η μεγαλύτερη αναπτυξιακή βιομηχανία Επενδύσεων. Συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας.
-Σημαντική η προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ήταν και η δημιουργία Διυλιστηρίου Πετρελαίου στον Ασπρόπυργο, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Χαλυβουργική Ελευσίνας, η βιομηχανία ελαστικών στην Πάτρα, τα τσιμέντα Θεσσαλονίκης, το συγκρότημα ΕΣΣΟ-ΠΑΠΑΣ στη Θεσσαλονίκη, τα εργοστάσια ζάχαρης στη Λάρισσα, στο Πλατύ Θεσσαλονίκης και στις Σέρρες.
-Στο Δίστομο Φωκίδος το 1960 θεμελιώθηκε η γαλλική ΠΕΣΙΝΕ, εργοστάσιο επεξεργασίας αλουμινίου.

- Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε τη 10/ετία του ’60 η πρώτη μεγάλη εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέσω Τεμπών και Αθηνών – Πατρών.
8. Κατά την περίοδο της 10/ετίας του ’60 αμνηστεύθηκαν οι αδίκως καταδικασθέντες για κατασκοπία αξιωματικοί της Αεροπορίας. Γνωστή άλλωστε η πολύκροτη δίκη των αεροπόρων.
-Αρχές της 10/ετίας του ’60 εξαγγέλθηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι αγροτικές συντάξεις και ασφαλίσεις ολοκληρώθηκαν με πλήρη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.
-Ο Καραμανλής ως γνήσιος Ευρωπαίος πολιτικός επεδίωξε και πέτυχε την εισδοχή της χώρας μας ως συνδεδεμένο μέλος στην Ε.Ο.Κ.
-Το Δεκέμβριο του 1974 διεξάγεται δημοψήφισμα για να κριθεί το μέλλον του πολιτεύματος. Βασιλεία ή Δημοκρατία. Με απόφαση του κυρίαρχου ελληνικού λαού καταργείται η βασιλευμένη δημοκρατία και θεσπίζεται η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η λήξη του πολιτειακού που ταλάνιζε τη χώρα επί σειρά 10/ετιών ήταν σημαντική. Απάλλαξε το πολιτικό σύστημα από το «καρκίνωμα της μοναρχίας» κατά την προσωπική δήλωση του Καραμανλή.
-Το 1975 ψηφίστηκε το Νέο Σύνταγμα, ένα από τα δημοκρατικότερα Συντάγματα με απρόσκοπτη κοινοβουλευτική πορεία.  
- Το 1976 με καθαρά μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό νόμο έθετε τέρμα σε ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλάνιζε το χώρο της παιδείας. Το περίφημο γλωσσικό ζήτημα έπαιρνε τέλος, ύστερα από πολυετείς διαμάχες γλωσσικού διχασμού. Ο Νόμος 309/76 κατά το μεγαλύτερο μέρος στηρίχθηκε στο Νόμο 4379/64 που ήταν δημιούργημα του αρχιτέκτονα της παιδείας Ευ. Παπανούτσου, ο οποίος ήταν άτυπος σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας. Τότε ήταν βουλευτής Επικρατείας της Ενώσεως Κέντρου.

-Με πρωτοβουλία του Καραμανλή το 1974 νομιμοποιήθηκε το εκτός νόμου για πολλά χρόνια Κ.Κ.Ε. Η απόφασή του σήμαινε ότι το πολιτικό σύστημα θα λειτουργούσε χωρίς αποκλεισμούς του παρελθόντος. Η νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. συνοδευόταν από την κατάργηση των διοικητικών διακρίσεων και αυταρχικών πρακτικών της προδικτατορική περιόδου, όπως τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και οι εκτοπίσεις.
- Κατά την περίοδο 1974 – 1980 η οικονομία αποτέλεσε ένα κρίσιμο πεδίο δραστηριότητος των Κυβερνήσεων Καραμανλή που χρωματιζόταν αρνητικά λόγω της κρίσης του πετρελαίου και της αδυναμίας της ελληνικής βιομηχανίας να είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Ο Καραμανλής εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική νομισματικής σταθερότητος της προηγούμενης οκταετίας. Η οικονομική πολιτική των Κυβερνήσεων Καραμανλή στη μεταπολίτευση ανέλαβε το κράτος τον έλεγχο του συγκροτήματος της Εμπορικής Τράπεζας, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και των ναυπηγείων του συγκροτήματος Νιάρχου. Ενώ παράλληλα έγινε επέκταση σε νέους τομείς, ιδρύοντας την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων και μεταλλευτικές δημόσιες επιχειρήσεις.
- Το 1979 άρχισε η έναρξη και προώθηση των εργασιών κατασκευής Μεγάλου Σταδίου με γήπεδα και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις στο σημερινό Ο.Α.Κ.Α. έτσι ώστε το 1982 να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να διεξαχθούν με πολύ επιτυχία οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες στίβου. Σήμερα και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποτελεί κόσμημα για την Ελλάδα.

-Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν επέδειξε ικανότητες και δραστηριότητες μόνο ως πρωθυπουργός. Θετικό στοιχείο του Καραμανλή ήταν η επιλογή του στην Κυβέρνηση Παπάγου ως υπουργού Δημοσίων Έργων. Κατά την περίοδο 1953 – ’55 είχε επιδείξει δραστηριότητες, ικανότητες και πρωτοβουλίες με τις οποίες έδωσε ισχυρή  ώθηση στην ανάπλαση της χώρας.
-Τα περισσότερα Δημόσια Έργα πραγματοποιήθηκαν όταν ήταν Υπουργός Δημοσίων Έργων. Η φήμη του ότι ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος Υπουργός ώστε το έργο του να εκτιμηθεί από το ευρύ κοινό και τον λαό. Ήταν ένας ρωμαλέος πολιτικός που στην κυβέρνηση Παπάγου ξεχώρισε για την εργατικότητά του και τη δραστηριότητά του. Ως Υπουργός Δημοσίων Έργων συγκέντρωσε κατά γενική ομολογία την προσοχή με την ρηξικέλευθη δραστηριότητά του στα Δημόσια Έργα. Συγκεκριμένα αναφέρω χαρακτηριστικά την παραλιακή οδό Αθήνα – Σούνιο και στις αρχές της 10/ετίας του ’60 ολοκληρώθηκε η Εθνική Οδός Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών.
- Ο Καραμανλής είχε επιδείξει διοικητική ικανότητα για την επιτυχή και πειθαρχημένη και αποτελεσματική εργασία, αναγκαία στοιχεία, για την προώθηση ενός προγράμματος οικονομικής αναπτύξεως που θα πετύχαινε σε μακροπρόθεσμη βάση κοινωνική σταθερότητα.
 Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα αποτέλεσαν ώστε, όταν το 1955 προέκυψε θέμα διαδοχή στην Κυβέρνηση κα στο κόμμα η επιλογή του Καραμανλή ως πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος πραγματοποιήθηκε χωρίς δισταγμούς διότι οι ηγετικές του ικανότητες ήταν αναμφισβήτητες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti