Η Σπάρτη θα αλλάξει. Νοοτροπία θ’ αλλάξουμε;

Τετάρτη, 20 Οκτώβριος 2021 15:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη θα αλλάξει. Νοοτροπία θ’ αλλάξουμε;

Του Δημήτρη Μπαγιώκου
 

Όσοι αγαπάμε τη Σπάρτη επιθυμούμε να πραγματοποιηθούν έργα πνοής στην πόλη μας, ανεξαρτήτως ποια Δημοτική Αρχή ή ποιος άλλος φορέας θα τα σχεδιάσει και θα τα εκτελέσει. Θέλουμε να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά και να απολαύσουμε μία Σπάρτη μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος, που να σέβεται το παρελθόν της, αλλά και να συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής.

Δεν ξέρω αν το έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί, αλλά τα επόμενα χρόνια θα βιώσουμε στη λακωνική πρωτεύουσα όσες αλλαγές δεν είδαμε σε δεκαετίες, μιας και αρκετές ευνοϊκές συγκυρίες συνέτειναν σε αυτό. Έχουμε και λέμε:

-Αρχικά το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», θέλοντας να τιμήσει τον αείμνηστο εφοπλιστή συμπατριώτη μας, προχωρά σε τρία εμβληματικά έργα: Το πρώτο ήδη το απολαμβάνουμε. Ο λόγος για την «Οικία της Ευρώπης», που αποτελεί έναν σημαντικό πια σταθμό για τον επισκέπτη και δίνει έναν άλλο χαρακτήρα στο κέντρο της πόλης. Το δεύτερο έργο θα είναι το νέο υπερσύγχρονο Νοσοκομείο, που θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2025 και το οποίο θα αναβαθμίσει στον μέγιστο βαθμό την ποιότητα ζωής όλης της Λακωνίας. Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτού του έργου θα βελτιωθεί και η οδική πρόσβαση στο Νοσοκομείο. Το τρίτο είναι η ολική ανακαίνιση και επέκταση υπογείως του υπάρχοντος ιστορικού Αρχαιολογικού Μουσείου (που είναι το πρώτο επαρχιακό Μουσείο που δημιουργήθηκε πανελλαδικά μετά την απελευθέρωση). Επίσης το Ίδρυμα Νιάρχος θα αναβαθμίσει τον απαξιωμένο κήπο του Μουσείου, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο κέντρο της Σπάρτης. Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα ανέλαβε την φροντίδα του κήπου για 20 χρόνια!

- Μιας και ο λόγος για την αρχαία κληρονομιά μας, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανάδειξης του ρωμαϊκού θεάτρου της Σπάρτης. Όταν ολοκληρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο, ο αρχαιολογικός χώρος της ακρόπολης θα αποκτήσει άλλη οντότητα. Όσον αφορά το νέο αρχαιολογικό Μουσείο στον χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ, ύστερα από καθυστερήσεις δεκαετιών, έχει αρχίσει να φαίνεται ‘’φως στο βάθος του τούνελ’’ κι ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ με προοπτική να το απολαύσουμε σε κάποια χρόνια (η όποια χρονική πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη).

- Σε λίγο καιρό η Σπάρτη θα έχει μία σύγχρονη είσοδο με νέα γέφυρα. Εδώ, βέβαια, πρέπει να προσθέσω ότι είναι απαραίτητη η άμεση ρύθμιση της κυκλοφορίας (είτε με φανάρια, είτε με κυκλικό κόμβο) στην επικίνδυνη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Ορθίας Αρτέμιδος, στο ύψος του ΚΤΕΛ. Παράλληλα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο, σχεδιάζουν την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Ευρώτα και την ανάδειξη των παραποτάμιων αρχαιολογικών χώρων.

- Εντός της πόλης ήδη ξεκίνησε το έργο του ‘’Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου’’. Κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι θα στρωθούν με κυβόλιθους, θα χαρακτηριστούν ήπιας κυκλοφορίας, θα υπάρξει ελεγχόμενη στάθμευση με σύγχρονα συστήματα, βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, νέα φωτιστικά, παγκάκια νέας τεχνολογίας, ομοιόμορφες τέντες στα καταστήματα με παράλληλη τεχνολογική αναβάθμισή τους.

- Σύντομα θα ξεκινήσει και η πολυσυζητημένη ανάπλαση της Παλαιολόγου με δρόμο δύο ρευμάτων ήπιας κυκλοφορίας, απουσία χώρων στάθμευσης, φύτευση φυλλοβόλων δέντρων, δημιουργία σιντριβανιών, σύγχρονο φωτισμό και πολλά άλλα.

- Το ΞΕΝΙΑ Σπάρτης, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, προχωρά με στόχο να μετατραπεί σε κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων, με την παράλληλη κλιματική αναβάθμισή του.

- Ο χώρος του αγάλματος του Λεωνίδα αναμένεται να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, για να διαμορφωθεί κατάλληλα και να είναι αντάξιος της υψηλής επισκεψιμότητάς του.

- Επίσης στον χώρο παραπλεύρως του πάρκου Γουδέ θα ξεκινήσουν (σύντομα ελπίζω) εργασίες ανάπλασης που θα περιλαμβάνουν δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, κατασκευή μικρής πλατείας και νέα δεντροφύτευση.

- Κάτι έχω ακούσει και για πρόγραμμα ανακαίνισης των νεοκλασικών, αλλά δεν ξέρω σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

- Τέλος, ήδη σε πολλούς δρόμους της Σπάρτης αναβαθμίζεται ο φωτισμός και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν δύο ακόμα σχετικές εργολαβίες.

Οι ανάγκες της πόλης, φυσικά, δεν σταματούν εδώ. Η Σπάρτη π.χ χρειάζεται μία σύγχρονη λαϊκή αγορά, νέο κλειστό γυμναστήριο, απαραιτήτως χώρους στάθμευσης και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης. Ωστόσο, με τα δρομολογημένα έργα που προανέφερα, μάς δίνεται μία ευκαιρία να αλλάξουμε το πρόσωπο της πόλης, να γίνει πιο ελκυστική σε όλους μας και κυρίως στους νέους που την εγκαταλείπουν εδώ και δεκαετίες, να μπει στον τουριστικό χάρτη ως σημείο διανυκτέρευσης και όχι ως πέρασμα για τα νότια του Νομού. Οι προοπτικές υπάρχουν, αλλά θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε γενναιότητα. Να απαλλαχθούμε από μικροπολιτικές, προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες και εφήμερα συμφέροντα. Σε άλλες πόλεις προχώρησαν γιατί παραμέρισαν τέτοιου είδους αντιπαλότητες έχοντας εν πολλοίς ένα κοινό όραμα. Προσωπικά αδιαφορώ για το ποια θα είναι η Περιφερειακή ή η Δημοτική Αρχή που θα κόψει τις κορδέλες. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει – και πιστεύω όλους τους υγιώς σκεπτόμενους – είναι η πρόοδος του τόπου μας, που για χρόνια έμεινε πίσω.

Οπωσδήποτε δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε όλοι με όλα, ωστόσο αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πια οι ευκαιρίες εξέλιξης ολοένα και θα περιορίζονται τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δημότης να αναλάβει και τις δικές του ευθύνες σε θέματα καθαριότητας, οδικής συμπεριφοράς, συνεργασίας, εθελοντικής συμμετοχής κ.α  
Οι καιροί ου μενετοί…

Υ.Γ Προς αποφυγή παρερμηνειών, οι σκέψεις προέρχονται από έναν άνθρωπο που συχνά – πυκνά επισημαίνει τα στραβά κι ανάποδα (ώστε να διορθωθούν) και φυσικά δεν έχει καμία αυτοδιοικητική φιλοδοξία…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti