Η διπλή αποτυχία της Δύσης με Κίνα και Ρωσία

Παρασκευή, 29 Απρίλιος 2022 17:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η παντοδύναμη Δύση διαπιστώνει πως, με τα μεγάλα της λάθη, έδωσε το δικαίωμα στον αυταρχισμό να υπονομεύει σε βάρος της την ειρήνη και την ευημερία. Οι χώρες της Δημοκρατίας, κατά έναν περίεργο τρόπο, ενίσχυσαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων Κίνα και Ρωσία, που σήμερα στέκονται απέναντί της και την απειλούν.

Η Κίνα έφτασε να έχει το 30% του παγκόσμιου εμπορίου επειδή η Δύση αποφάσισε να κατασκευάζει εκεί από ένα κουμπί μέχρι πανάκριβα ανταλλακτικά μεγάλων κατασκευών. Της έδωσε επίσης τη δυνατότητα να γίνει ένας παγκόσμιος προμηθευτής. Σήμερα, έξω από το λιμάνι της Σαγκάης των "φυλακισμένων" πολιτών της, χιλιάδες πλοία περιμένουν να φορτώσουν αυξάνοντας θεαματικά τις τιμές των προϊόντων για τους πολίτες της Δύσης.

Η Δύση σκέφτηκε ωφελιμιστικά: Στην Κίνα μου έρχεται φθηνότερα από το να τα κατασκευάζω εγώ. Αδιαφόρησε για την έλλειψη δημοκρατίας, για τον αποκλεισμό των Κινέζων πολιτών από την ενημέρωση, για τους κρυφούς και φανερούς διωγμούς.

Η Ρωσία του Πούτιν ευτύχησε να γίνει ο ενεργειακός προμηθευτής της Δύσης, επίσης με πακτωλό δισεκατομμυρίων. Ειδικά η Ευρώπη, όχι μόνο χρηματοδοτούσε την εξάρτηση της από τον Πούτιν αλλά επέτρεψε Ρώσοι κατάσκοποι να αλωνίζουν στα εδάφη της, πολιτικές ηγεσίες να χρηματοδοτούνται και να παίρνουν την εξουσία.

Η Δύση και εδώ έκανε τα στραβά μάτια. Ούτε έβλεπε, ούτε άκουγε για δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων, φυλάκιση αθώων, υποταγμένα ΜΜΕ, επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες και τόσα άλλα.

Τώρα η Δύση έχει αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα που είναι και επικίνδυνη και οριακή. Φτάσαμε στο σημείο ο Πούτιν, υπουργοί του και Μέσα Ενημέρωσης - φερέφωνα, να μιλούν για χρήση πυρηνικών «αν δεν μας αφήσετε να νικήσουμε στην Ουκρανία». Η συνέχεια μοιάζει σκοτεινή και δεν μπορεί παρά να περνά μόνο μέσα από την πρέπουσα απεξάρτηση της Δύσης από τα αυταρχικά κράτη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτούμε τον αυταρχισμό και τον αγριανθρωπισμό

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti