Το λάθος πόδι της Γιόγκα

Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 12:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εμείς που τίποτε δεν είχαμε θα τους διδάξουμε τη γαλήνη
                            Γ. Σεφέρης


Παρατηρώ τη σημερινή μορφή της Γιόγκα, μεταμορφώνεται ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εποχής. Ασφυκτιεί μέσα στα κολάν και τα μαγιό γιατί δεν μπορεί να εκφράσει την αλήθεια της.

Κρύφτηκε η ουσία  της πίσω από παρουσίες κουρασμένες, που πάσχουν και πασχίζουν να πουλήσουν την πραμάτεια τους.

Που κρύβονται τα διαμάντια της; Πίσω από τις ρετουσαρισμένες γυμνές φωτογραφίες; Μέσα στον αισθητό της κόσμο και παράλληλα μέσα μας;

Μέσα στο οκταπλό μονοπάτι που οι κοινωνικοί και προσωπικοί κώδικες (Γιάμα-Νιγιάμα) υπενθυμίζουν την αξία της διαδρομής ή κρυμμένη κάτω από τα στρώματα της Γιόγκα;

Από τις στάσεις της, προσφέρει ισορροπία στο σώμα. Η αναπνοή, οδηγός σε κάθε κίνηση για να μπορέσει να κρατηθεί ο νους μέσω του ελέγχου. Οι αισθήσεις μεταφέρονται προς τα έσω για να παρατηρήσουν τον εσωτερικό μας κόσμο. Η συγκέντρωση του νου διευρύνει την αντίληψη, μέχρι να φτάσει στην αδιάσπαστη συγκέντρωση και μετέπειτα στην απόλυτη ενότητα.

Ήρθε η Γιόγκα να προσφέρει αξίες βγαλμένες από τον χρόνο, την ιστορία, το πνεύμα και αυτό που ζητά είναι να μην τις θάψουμε αλλά να τις παραδώσουμε στο φως του ήλιου. Να τις μοιράσουμε στους ανθρώπους σαν φυλαχτά. Να μπορέσουμε μέσα από τη δική μας εξέλιξη, όλοι μαζί να ανοίξουμε καινούριους δρόμους και να φωτίζουμε ο ένας τον άλλο με την ακριβή παρουσία μας.

Αυτός ο δρόμος κατοικεί στις καρδιές όλων μας και περιμένει μόνο εμάς να του επιτρέψουμε την έκφραση του για να μπορέσουμε να ζήσουμε με ειλικρίνεια με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Για να  αγαπήσουμε ξανά τη ζωή και το σώμα μας, με τα χρήσιμα  εργαλεία της γιόγκα τα οποία μας προσφέρονται. Να συνθέσουμε τη δική μας άποψη, όπως αυτή μας παρουσιάζεται με τη νέα γνώση που μας προσφέρει η Γιόγκα και να έχουμε το θάρρος να την ακούσουμε και να την επικοινωνήσουμε.

Το λάθος πόδι της Γιόγκα μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε και να πατήσουμε γερά στη γη και με τα δυο μας πόδια ώστε να πούμε ότι τα καταφέραμε, περάσαμε τη ζωή μας μέσα στην γαλήνη και το πάθος μας για ελευθερία και χρησιμότητα.

Φωτεινή Δημητρίου
Εκπαιδεύτρια Γιόγκα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti