Ο σημερινός αστικός κοινοβουλευτισμός στην πατρίδα μας αδυνατεί να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα

Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2022 16:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο σημερινός αστικός κοινοβουλευτισμός στην πατρίδα μας αδυνατεί να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα

Η χώρα και ο λαός μας που βγήκαν αφενός μεν λαβωμένοι από τον εμφύλιο και την στρατιωτική δικτατορία, που αφετέρου δε μέσα από την επονομαζόμενη «Αλλαγή» επιτεύχθηκε ο κοινωνικός μετασχηματισμός με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, και στη συνέχεια βάδισαν σύμφωνα με τις παγκόσμιες εξελίξεις δημιουργώντας την ισχυρή και δυνατή Ελλάδα μέσα από την είσοδό μας στην ΟΝΕ και το ευρώ, με τα μεγάλα έργα και με τα πλεονεκτήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, που στην πορεία ζήσαμε το «σεμνά και ταπεινά» που οδήγησε στη λιτότητα και τον διχασμό των μνημονίων-παρά του ότι έγιναν προσπάθειες από την τότε κυβέρνηση για την αναβάθμιση της γεωστρατιγηκής θέσης της χώρας-όπως λόγου χάριν η προσέλκυση της επένδυσης της cosco στο λιμάνι του Πειραιά, που αξιοποιήθηκε και από την επόμενη κυβέρνηση΄ για να φτάσουμε στο σήμερα που συγκρούεται η κοινή λογική με τον κάθε λαϊκισμό.

Οι άνθρωποι της επιστήμης, της διανόησης, της τέχνης και του μόχθου, οφείλουν να αντισταθούν σθεναρά σε όσα διχάζουν το λαό μας με πυξίδα την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής καθώς και της εδραίωσης της κοινωνική γαλήνης.

Από την άλλη ο δημόσιος λόγος των πολιτικών εκπροσώπων μας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να βασίζεται στις ανάγκες της εποχής και στο αύριο της πατρίδας μας.

Να βασίζεται στην επίτευξη της εθνικής ενότητας και στην βελτίωση της ποιότητας της λειτουργίας των θεσμών που να οδηγεί στην αναβάθμιση της αστικής δημοκρατίας.

Να βασίζεται στην υπεράσπιση για την ολοένα και περισσότερο διάκριση των εξουσιών (της νομοθετικής, της εκτελεστικής, της δικαστικής),με το πνεύμα της πραγματικής κοινωνικής συνεισφοράς.

Να βασίζεται στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μέσα από την πάλη για την συγκρότηση ενός κράτους πρόνοια, για νέες θέσεις εργασίας και για παιδεία για όλο το λαό.

Αλλά παράλληλα στο δημόσιο διάλογο αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί το πως αξιοποιείται αφενός μεν ο στόχος της κοινωνικής ανέλιξης που παράγει ο σημερινός καπιταλισμός, αφετέρου δε για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών που να οδηγεί σε αυτό.

Επομένως διατυπώνω την γνώμη και την άποψη για το που πρέπει να στραφούμε σύμφωνα με τα παρακάτω.

Σχετικά με την αξιοποίηση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του τόπου(παραγωγή και εκμετάλλευση των αγροτικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, προϊόντων που παράγει η γη μας),(αναβάθμιση και καλύτερη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος προβάλλοντας την αγαστή φιλοξενία των επιχειρηματιών του εν λόγω κλάδου)(η προβολή του φυσικού μας πλούτου καθώς και η διαρκής προστασία του)(η προβολή της ιστορίας μας, των μνημείων και των μουσείων μας), οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν εμβαθύνοντας στην ουσία που να οδηγεί στην κοινωνική αρμονία.

Παράλληλα τα πανεπιστήμιά μας, τα πανεπιστήμια της πατρίδας μας οφείλουμε να τα καταστήσουμε ιδρύματα υπεράσπισης της αλήθειας προσδίδοντας σε αυτά ουμανιστικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

Επίσης αποτελεί δικαιοσύνη, να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, για την εξάλειψη της βίας και των υλικών καταστροφών σε αυτά και ταυτόχρονα στα δημόσια πανεπιστήμιά μας να απομακρυνθούν τα κόμματα από αυτά και ταυτόχρονα να κυριαρχήσει η αληθινή ελευθερία και αξιοκρατία.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να τονίσω πως ο αστικός κοινοβουλευτισμός του σήμερα, οφείλει να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα με γνώμονα το αύριο και τις επόμενες γενιές.

Θάνος Ορφανός

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti