Πόση Δημοκρατία απολαμβάνει η Ελλάδα;

Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2024 09:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πόση Δημοκρατία απολαμβάνει η Ελλάδα;

Ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε περίοδο ισχυρής παρακμής. Οι αξίες έχουν παραμεριστεί, η ανηθικότητα σε όλα τα επίπεδα έχει επιβληθεί. Θύμα της ισχυρής αυτής παρακμής και η δημοκρατία, που υφίσταται πιέσεις παγκοσμίως, με το «Economist» να σημειώνει ότι σε όλες τις ηπείρους πλην της Ευρώπης οι μετρήσεις είναι χειρότερες σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με τον Economist, μόνο το 8% των κατοίκων του πλανήτη ζουν σε μία «πλήρη δημοκρατία». Αντίθετα, σχεδόν το 40% κατοικεί σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα.

Η Δυτική Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, παραμένει η πιο δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, καθώς το 71% των χωρών της θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατικές». Ουραγός στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στα «υβριδικά καθεστώτα».

Ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023, φέρνοντας τη χώρα μας μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που λογίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti