Ηλεκτρονικά - βιβλίο: Μία άνιση μάχη

Παρασκευή, 23 Φεβρουάριος 2024 10:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ηλεκτρονικά - βιβλίο: Μία άνιση μάχη

Γράφει η Κατερίνα Κουτσοβίτη*

Η ανάγνωση βιβλίου και γενικά η ενασχόληση με τη μόρφωση έχει μπει σε δεύτερη μοίρα στη ζωή των παιδιών και πιο γενικά των ανηλίκων.

Οι οθόνες έχουν κατακλύσει μεγάλο μέρος στη ζωή όλων και κυρίως των παιδιών… Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν παραμερίσει τις υπόλοιπες ασχολίες που μπορεί να μην έχουν σχέση με την οθόνη. Όπως για παράδειγμα τα ομαδικά παιχνίδια, τα επιτραπέζια, την ανάγνωση βιβλίων…

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εικόνα, ο ήχος, τα πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα τραβούν την προσοχή και κάνουν τους νέους να μένουν προσκολλημένοι στις οθόνες και αποκλεισμένοι από την πραγματικότητα. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να παραμελούν τα μαθήματά τους, να αδιαφορούν για την επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους και αποκτούν μία εμμονή με παιχνίδια που προβάλλουν βία, ταχύτητα, ανταγωνισμό.

Η κατάσταση αυτή σίγουρα θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Γι’ αυτό οι γονείς έχουν μεγάλη ευθύνη… Είναι αναγκαίο να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, να συζητούν, να τα στρέφουν προς τον αθλητισμό, το βιβλίο, τη μουσική και ό,τι άλλο θεωρούν ικανό να βοηθήσει στην ανάπτυξη των χαρακτήρων τους, έτσι ώστε να μπορούν να στραφούν χρήσιμοι απέναντι στην κοινωνία.

Η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να δράσουν γρήγορα ώστε τα παιδιά να ξεφύγουν απ’ όλες αυτές τις επιρροές που τα κατακτούν μέσα σε ανύποπτο χρονικό διάστημα.

* Η Κατερίνα Κουτσοβίτη είναι μαθήτρια Ε΄ Δημοτικού

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti