«38ο Σπάρταθλον» υπό αυστηρούς κανόνες

Το διήμερο 25-26/9 - Με πιστοποιητικά, μάσκες, αποστάσεις και απαγόρευση συνωστισμού σε εκκίνηση-τερματισμό

Πέμπτη, 06 Αύγουστος 2020 14:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«38ο Σπάρταθλον» υπό αυστηρούς κανόνες

Αρκετά είναι τα ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή ή μη κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων-δράσεων, λόγω της πρόσφατης έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και το άγνωστο μέλλον για την εξέλιξή του τους προσεχείς μήνες.

Μια ιστορική διοργάνωση για τη Σπάρτη αποτελεί το «Σπάρταθλον», το οποίο διεξάγεται ανελλιπώς από το 1983 στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, μήκους 246 χλμ., στα χνάρια του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη. Σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία, το ΔΣ του «Σπάρταθλον» γνωστοποίησε, πριν από λίγες ημέρες, ότι οι προετοιμασίες για τη 38η διοργάνωση του θεσμού συνεχίζονται κανονικά. Ο φετινός αγώνας έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου. «Ελπίζουμε μέχρι τότε ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες να ανατρέψουν την σημερινή ευνοϊκή κατάσταση», επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Ακόμη, το συμβούλιο ενημερώνει ότι όλοι οι αθλητές, μέλη πληρωμάτων και συνοδοί αθλητών που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό. Το πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει θα πρέπει να έχει εκδοθεί από πιστοποιημένο εργαστήριο, το πολύ 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα και να είναι στην αγγλική γλώσσα. Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να κατατεθούν στην γραμματεία του αγώνα κατά την εγγραφή του αθλητή στη Γλυφάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», οι συμμετοχές φέτος αναμένεται να είναι αισθητά περιορισμένες, αγγίζοντας τις 200-250, απέχοντας σημαντικά από τον αριθμό των σχεδόν 400 αθλητών που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στον αγώνα. Επίσης, αρκετές χώρες θα αποκλειστούν, καθώς οι αθλητές τους δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας λόγω Covid-19.

Το πλαίσιο μέτρων
και οι προϋποθέσεις
poster2020 full
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, «το 2020 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Όλοι μας πρέπει να το αντιληφθούμε, να είμαστε προσεκτικοί και να προσαρμοστούμε στις καινούργιες καταστάσεις. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν μια σειρά απο κανόνες που πρέπει να τηρούνται για να διασφαλίσουμε ότι ο φετινός αγώνας θα είναι επιτυχής».

Αναλυτικά:

α. Πριν τον αγώνα
1. Η οργανωτική επιτροπή του Σπάρταθλον 2020 στέλνει σειρά ενημερωτικών emails σε όλους τους συμμετέχοντες κάθε φορά που κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο.
2. Αθλητές, πληρώματα και συνοδοί πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά το φετινό Road Book όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ειδικά για φέτος. Θα το βρουν αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Σπάρταθλου αλλά και μέσα στην τσάντα που θα παραλάβουν κατά την εγγραφή τους στη Γλυφάδα.
3. Οι αθλητές  θα πρέπει ειδικά για φέτος να έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μαζί τους:
3α) δοχείο υγρών 500ml ή/και πτυσσόμενα ατομικά ποτηράκια,
3β) μικρό τσαντάκι ή σακίδιο που να χωράει 2 σφουγγάρια και 1 ή 2  'μεταλλικές' κουβέρτες που θα παραλάβουν  κατά την εγγραφή τους.
3γ) 4-5  μάσκες που θα φορούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κάθε φορά που θα βρίσκονται σε κλειστό χώρο, στο χώρο της Γραμματείας κατά την εγγραφή τους καθώς και κάθε φορά που χρησιμοποιούν πούλμαν της διοργάνωσης δηλαδή από τα ξενοδοχεία στο χώρο της εκκίνησης και μέχρι τη στιγμή της εκκίνησης, σε περίπτωση εγκατάλειψης, επιστροφή στην Αθήνα κλπ)
4) Οι αθλητές κατά την εγγραφή τους στη γραμματεία θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις όπως θα τους υποδειχθεί.

β. Εκκίνηση
Οι αθλητές πρέπει να φορούν τη μάσκα τους συνεχώς, μέχρι τη στιγμή της εκκίνησης. Μετά την εκκίνηση οι μάσκες μπορούν να πεταχτούν στα ειδικά δοχεία που θα βρίσκονται λίγο μετά τον τάπητα.

Πριν την εκκίνηση μέλη της διοργάνωσης, θα τοποθετήσουν τους αθλητές σε σειρές των 10 ατόμων σύμφωνα με αύξουσα σειρά του αριθμού τους (ΒΙΒ Νο). Κάθε σειρά θα ξεκινάει κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Χρόνος εκκίνησης θα λογίζεται η στιγμή που ο κάθε αθλητής περάσει πάνω από τον τάπητα. Με βάση αυτόν τον χρόνο εκκίνησης θα υπολογιστεί και η επίδοσή τους στον τερματισμό.

Στον χώρο της εκκίνησης θα βρίσκονται μόνον οι δρομείς και τα απολύτως απαραίτητα μέλη του Σπάρταθλον. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η παρουσία των μελών των πληρωμάτων, των συνοδών και φίλων των αθλητών στο χώρο της εκκίνησης.

γ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα
1. Οι αθλητές θα πρέπει να φροντίζουν να κρατούν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα.
2. Οι εθελοντές του αγώνα θα είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα είδη προστασίας ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία αθλητών και εθελοντών.
3. Οι αθλητές φθάνοντας στα C/Ps δεν  θα 'σερβίρονται' μόνοι τους αλλά θα ζητούν τα είδη τροφοδοσίας και τα ποτά από τους εθελοντές των C/Ps,  οι οποίοι θα τους τα προσφέρουν. Τα τρόφιμα θα είναι σε ατομικές συσκευασίες.
4. Τα drop bags θα βρίσκονται στην αρχή του c/p.
5. Οι αθλητές θα πρέπει να μη καθυστερούν μπροστά στα τραπέζια του c/p. Παρ΄ όλα αυτά σε κάποια C/Ps και κυρίως μέχρι το c/p 22 είναι βέβαιον ότι θα δημιουργηθούν θέματα συνωστισμού. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ο επί κεφαλής του c/p θα είναι εφοδιασμένος με ένα σήμα κυκλοφορίας STOP για να δημιουργεί την απαραίτητη 'ουρά' που αναγκαστικά θα φέρει και κάποιες χρονικές καθυστερήσεις. Εάν κάποιος αθλητής δεν επιθυμεί να καθυστερήσει, μπορεί να παρακάμψει  το συγκεκριμένο c/p αλλά όχι να εξυπηρετηθεί εκτός σειράς.
6. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ στα μέλη των πληρωμάτων, στους συνοδούς και σε οποιονδήποτε άλλον να πλησιάζουν στο χώρο των C/Ps  όπου δεν επιτρέποντα βοήθειες προς τους αθλητές. Πρόσβαση στο χώρο του c/p θα έχουν ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ. Ο χώρος 15 μέτρα πριν και 15 μέτρα μετά το c/p θα πρέπει να μένει τελείως ελεύθερος(τα σημεία των 15 μέτρων θα σημαδευτούν)

δ. Τερματισμός
1. Στο χώρο του τερματισμού (άγαλμα Λεωνίδα) θα παρευρίσκονται μόνον οι απολύτως απαραίτητοι για την διαδικασία του τερματισμού
2. Δεν επιτρέπεται -όπως συνηθιζόταν σε παλαιότερες χρονιές- ο αθλητής κατά τον τερματισμό του να συνοδεύεται από συνοδούς ή/και φίλους. Τα τελευταία 100 μέτρα ο αθλητής θα τα διανύει μόνος του
3. Οι αθλητές καλούνται να μην αγγίζουν ή να αγκαλιάζουν το άγαλμα του Λεωνίδα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών