Η Σπάρτη στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες μέσω ενός επετειακού λευκώματος

Παρουσίαση έκδοσης του Αθλητικού Οργανισμού

Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2022 10:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες μέσω ενός επετειακού λευκώματος

Μνήμες, συγκινητικές ιστορίες και αξιοσημείωτες επιδόσεις από τις συμμετοχές της Σπάρτης στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, ανασύρθηκαν κατά την εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού λευκώματος με τίτλο «Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες - 28 Χρόνια Συμμετοχής του Δήμου Σπαρτής», που δημιούργησε ο Αθλητικός Οργανισμός. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την τέλεση των αγώνων στη πόλη της Σπάρτης το 1997 και αποτυπώνει όλη την πορεία και τις συμμετοχές αθλητών του δήμου επί 28 έτη.

Στην παρουσίαση, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατέκλεισαν εξέχουσες προσωπικότητες του τοπικού αθλητισμού, αθλητές με τις οικογένειές τους και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, που μαζί ξεφύλλισαν τις σελίδες της ιστορίας. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία σχεδόν σύσσωμης της Εκτελεστικής Επιτροπής των Διεθνών Παιδικών Αγώνων (ΔΠΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Igor Topole. Μεταξύ αυτών, βρίσκονταν και οι Λάκωνες εκλεγμένοι στο ΔΣ κ.κ. Νίκος Τζανάκος, εκπρόσωπος του Δήμου Πάτρας, και Σπύρος Παυλάκος, εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε το μέλος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης κ. Λάμπρος Λαμπρόπουλος.

Η ιστορική αναδρομή ξεκίνησε με την προβολή ενός σύντομου βίντεο από τις εκατοντάδες ώρες καταγραφής των αποστολών του Δήμου Σπάρτης στους αγώνες ανά τον κόσμο. Ακολούθως, για τους συμβολισμούς των αγώνων και τα ιδανικά του αθλητισμού μίλησαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αρχιμανδρίτης, π. Ραφαήλ Τσάλτας, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης, οι πρώην δήμαρχοι Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης και Σταύρος Αργειτάκος, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δ. Σπάρτης Σταύρος Περγαντής, ο φετινός Σπαρταθλητής Γιώργος Κουλόγιαννης, ο πρωταθλητής ύψους Παναγιώτης Φιλιππόπουλος.

Για τον θεσμό των Διεθνών Παιδικών Αγώνων, εκτενή αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Igor Topole, ο οποίος, στο τέλος, απένειμε τιμητικό δώρο στον εκπρόσωπο του Δήμου Σπάρτης στον οργανισμό ΔΠΑ, Σπύρο Παυλάκο.

Ο κ. Παυλάκος, στη συνέχεια, ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας που συνδέει τη Σπάρτη με τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, ξεκινώντας από το 1994, όταν στο Χάμιλτον του Καναδά κατέφθασε η πρώτη αποστολή του Δήμου, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Δημοσθένη Ματάλα, αρχηγό τον τότε πρόεδρο του Σπαρτιατικού Ανδρέα Χιώτη, προπονητή τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Γιάννη Σταυρόπουλο και πέντε αθλήτριες από το τμήμα στίβου του Σπαρτιατικού. «Ήταν η πρώτη φορά που η αποστολή της Σπάρτη με την ελληνική σημαία παρέλασε σε τελετή έναρξης των ΔΠΑ, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους πολυπληθείς ομογενείς που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες του μεγαλοπρεπούς Cups Coliseum του Χάμιλτον», σημείωσε ο κ. Παυλάκος.

Στον Καναδά, τους υποδέχτηκε το μέλος της Επιτροπής των ΔΠΑ, ομογενής από τα Καμίνια Δ. Σπάρτης Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος συντέλεσε καθοριστικά τόσο στη συμμετοχή των παιδιών της πόλης στους Αγώνες όσο και στην τέλεση των Αγώνων από τη Σπάρτη. Χάρη στο όραμα και την επιμονή του, τον Ιούλιο του 1997, η πόλη διοργάνωσε με επιτυχία τους 27ους ΔΠΑ, με τη συμμετοχή 31 πόλεων από 20 χώρες και 554 αθλητών, στα αγωνίσματα στίβου, κολύμβησης και ποδηλασίας. «Από τότε, περισσότερα από 500 παιδιά της Σπάρτης έζησαν τη θαυμάσια αυτή εμπειρία, αποκομίζοντας όλα εκείνα τα οφέλη που ο θεμελιωτής των Αγώνων, Μεθόδιος Κλέμενς, είχε οραματιστεί», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Παυλάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά της Σπάρτης, πέρα από τις μοναδικές εμπειρίες, έφεραν στην πόλη και σημαντικές αθλητικές επιτυχίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν τρία ρεκόρ αγώνων: στο ύψος (1,96 μ.) από τον Παναγιώτη Φιλιππόπουλο το 1999, στο μήκος (7,12 μ.) από τον Γιώργο Τσάκωνα το 2003 και στα 100μ. (11.05) από τον Λυκούργο Τσάκωνα το 2005, ο οποίος στην πορεία του έφτασε σε δύο ημιτελικούς σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την παρουσίαση του λευκώματος έκλεισε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γιάννης Σταυρόπουλος, ο οποίος αρχικά σημείωσε: «Παραμένω ένθερμος υποστηρικτής του θεσμού γιατί συμπυκνώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν στη νεολαία μας προϋποθέσεις όχι μόνο για αθλητική ανάπτυξη, αλλά και κοινωνική και πολιτισμική, βοηθώντας παράλληλα στην εξωστρέφεια της πόλης μας.» Συνεχίζοντας, ο κ. Σταυρόπουλος ανέφερε πως «αν μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, ένα λεύκωμα πολλές φωτογραφίες, άρα έχουμε πολλά να πούμε...». Ωστόσο, ο ίδιος περιόρισε την ομιλία του στην αφήγηση μικρών ιστοριών που επανέφεραν στην μνήμη του οι φωτογραφίες του λευκώματος, γεγονότων που κατά τη γνώμη του εμπεριέχουν σπουδαίους συμβολισμούς για την Ελλάδα, τη Σπάρτη, τον αθλητισμό και τους ανθρώπους του.

Υπογραμμίζεται ότι το επετειακό λεύκωμα της Σπάρτης είναι το πρώτο παγκοσμίως που δημιουργήθηκε για την καταγραφή των συμμετοχών των παιδιών σε αυτούς τους αγώνες, ενώ πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα για τη δημιουργία αντίστοιχων λευκωμάτων από πόλεις ανά το κόσμο που έχουν διοργανώσει αντίστοιχους αγώνες.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών επαίνων στα παιδιά της Σπάρτης που συμμετείχαν στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες το 2019 στην Ούφα της Ρωσίας και τον Αύγουστο του 2022 στο Κόβεντρι της Αγγλίας.

Το όραμα του Μεθόδιου Κλέμενς
Οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες αποτέλεσαν την υλοποίηση του ονείρου του Σλοβένου καθηγητή Φυσικής Αγωγής Μεθόδιου Κλέμενς. Ο ίδιος, βαθιά επηρεασμένος από τον χαμό της οικογένειάς του κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή, το 1960 συνέλαβε την ιδέα της διοργάνωσης παγκόσμιων αθλητικών παιδικών αγώνων, ώστε μέσα από τη διαδικασία αυτή, παιδιά 12 έως 15 ετών να έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν και να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συναδέλφωσης με παιδιά από άλλες χώρες, με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και κουλτούρα.

Στις 5 Ιουνίου 1968, το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα, με την τέλεση των πρώτων Διεθνών Παιδικών Αγώνων στο Τσέλιε της Σλοβενίας, όπου συμμετείχαν 9 πόλεις από 7 χώρες της Ευρώπης στο άθλημα του στίβου.
Σταθμός στην ιστορία των αγώνων ήταν το έτος 1991, όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της του ΔΠΑ, αφού -σύμφωνα με την απόφαση- «προάγουν τις αρχές του Ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθαι».

Σήμερα, οι ΔΠΑ φτάνουν να φιλοξενούν έως και 128 αποστολές πόλεων από 53 χώρες από τις πέντε Ηπείρους, ενώ 100.000 παιδιά έχουν ήδη ζήσει την εμπειρία αυτή.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti