Βαδίζει προς Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα αφού φωτίσει τη Σπάρτη

Σήμερα η λαμπαδηδρομία στο κέντρο της πόλης - Το ταξίδι ξεκίνησε την Τρίτη με την τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2024 07:05 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βαδίζει προς Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα αφού φωτίσει τη Σπάρτη

To ταξίδι της για το Παρίσι ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα μετά από μία μυσταγωγική τελετή την Τρίτη (16/4) στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία μεταξύ άλλων της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα σύννεφα δεν επέτρεψαν στο ιερό φως να γεννηθεί από το κάτοπτρο και χρησιμοποιήθηκε η Φλόγα από την επίσημη πρόβα. Στη συνέχεια η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά, τη μεταλαμπάδευσε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο, στέλνοντας τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης σε όλη την οικουμένη.  

Μαγικές στιγμές προσέφεραν οι 35 ιέρειες και οι 15 κούροι με τις ενδυμασίες της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου, που πήραν μέρος στο τελετουργικό με τίτλο «Θρόισμα της Ιεράς Σιωπής», που εμπνεύστηκε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Tον Ολυμπιακό ύμνο ερμήνευσε η διάσημη Αμερικανίδα μια μέτζο σοπράνο, Τζόις Ντιντονάτο, ενώ τους Ολυμπιακούς κύκλους σχημάτισαν μαθητές των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μπροστά σε περισσότερους από 10.000 θεατές που κατέκλυσαν το αρχαίο στάδιο.

Τα μηνύματα
O πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος έστειλε μήνυμα εκεχειρίας στην ομιλία του: «Σε μια μυσταγωγική τελετή συμβολισμών και πανανθρώπινων μηνυμάτων, θα δοθεί η εκκίνηση για το πολυαναμενόμενο ταξίδι των Ολυμπιακών αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ταξίδι, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Όπου κι αν βρίσκονται, απ όπου και αν προέρχονται  και ό,τι και αν πρεσβεύουν. Πρώτα και πάνω απ όλα, με την καρδιά και το μυαλό.

Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ο μοναδικός θεσμός στην ιστορία της ανθρωπότητας που διατηρείται αναλλοίωτος για αιώνες και επιτυγχάνει να ενώνει, να ενδυναμώνει και να μεταμορφώνει λαούς, ανθρώπους, συνειδήσεις. Και να αλλάζει τον κόσμο. Και θα το επαναλάβω. Γεννήθηκε εδώ. Στην Ελλάδα. Ελληνική άλλωστε είναι και η λέξη αθλητής, από τη λέξη Άθλος, που σημαίνει αγώνας και σήμερα έχει ενσωματωθεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Η Ολυμπιακή Φλόγα λοιπόν, θα ξεκινήσει την πορεία της για το Παρίσι, για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, και 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μεταδίδοντας το όραμα για ειρήνη και σεβασμό, και προσκαλώντας όλα τα κράτη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία.  Και αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, που παλεύει σήμερα με ταραχές, πολεμικές συρράξεις και αντιπαλότητες...».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, μεταξύ άλλων είπε: «Σε αυτήν την ιερή γη όπου βρισκόμαστε σήμερα, γεννήθηκε το μεγάλο αυτό δώρο της ανθρωπότητας πριν από περίπου 3.000 χρόνια: οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες μέχρι και σήμερα για αυτό το δώρο...» Συμπλήρωσε δε: «…Από την αρχαιότητα υπάρχει άρρηκτος δεσμός μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και της ειρήνης. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, αποτέλεσε το θεμέλιο για την ειρηνική πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα. Αυτή η ιδέα της προώθησης της ειρήνης και της ελπίδας μέσω του αθλητισμού υιοθετήθηκε από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν όταν αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από σχεδόν 130 χρόνια». Πάντα οραματιστής, είπε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα προσκύνημα στο παρελθόν και μια πράξη πίστης στο μέλλον».

Διασχίζει όλη τη χώρα
με ενδιάμεση στάση στη Σπάρτη
Έτσι, ξεκίνησε η ελληνική σκυταλοδρομία διάρκειας 11 ημερών, η οποία περιλαμβάνει σταθμούς στην Πελοπόννησο, ανάμεσα στους οποίους και η Σπάρτη, όπου το σύμβολο του Ολυμπισμού θα αφιχθεί σήμερα Τετάρτη (17/4). Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, προτού η Φλόγα καταλήξει στην Αττική στις 26 Απριλίου. Την ίδια ημέρα θα παραδοθεί στους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού, σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Λαμπαδηδρομία επί της Κ. Παλαιολόγου
και τελετή στο άγαλμα του Λεωνίδα
Την Τετάρτη (17/4), δεύτερη ημέρα της λαμπαδηδρομίας, η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρίσκεται στη Σπάρτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει καταρτίσει η Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Προβλέπεται διέλευση επί της κεντρικής Λεωφόρου Κ. Παλαιολόγου και στη συνέχεια τελετή στην είσοδο του Δημοτικού Σταδίου Σπάρτης, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα.

Συγκεκριμένα, βάσει του προγραμματισμού:
-Στις 11:30΄ πμ, η φλόγα θα παραδοθεί στον 1ο λαμπαδηδρόμο της ΕΟΕ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και Πλαταιών, στην κυκλική πλατεία με την περικεφαλαία του Σπαρτιάτη Οπλίτη (κόμβος-σχολεία).
-Στις 11:33΄ πμ, θα παραδοθεί στον 2ο λαμπαδηδρόμο της ΕΟΕ, στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Όθωνος Αμαλίας.
-Στις 11:36΄ πμ, στον 3ο λαμπαδηδρόμο Σπαρταθλητή, στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Βρασίδου.

Θα ακολουθήσει ειδική τελετή στο άγαλμα του Λεωνίδα, όπου θα συμμετάσχει η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης.
Συγκεκριμένα, θα γίνουν:
-Ανάκρουση Ολυμπιακού Ύμνου – Εθνικού Ύμνου Γαλλίας- Εθνικού Ύμνου Ελλάδας και έπαρση σημαιών
-Χαιρετισμός δημάρχου
-Χαιρετισμός εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024»
-Χαιρετισμός εκπροσώπου ΕΟΕ
-Ανταλλαγή δώρων

Αμέσως μετά, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στον 4ο λαμπαδηδρόμο, Σπαρταθλητή, ο οποίος θα τη μεταφέρει μέχρι τον τερματισμό, επί της οδού Τρισακοσίων 48, έξω από τα γραφεία του «Λακωνικού Τύπου». Από εκεί θα συνεχιστεί η διαδρομή προς Τεγέα-Τρίπολη-Μυκήνες-Ναύπλιο-Νεμέα-Πειραιά, όπου η φλόγα θα διανυκτερεύσει στο πλοίο που θα τη μεταφέρει την επόμενη ημέρα στην Κρήτη.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Να σημειωθεί ότι στους δρόμους από τους οποίους θα διέλθει η Ολυμπιακή Φλόγα θα απαγορεύεται η στάση, η στάθμευση και η διέλευση οχημάτων από τις 11:00 πμ έως τις 12:30΄ μμ, οπότε και θα έχει αναχωρήσει η Φλόγα από τη Σπάρτη. Συγκεκριμένα, θα απαγορευτεί η στάση, στάθμευση και διέλευση οχημάτων στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως (κυκλικός κόμβος) μέχρι το Δημοτικό Στάδιο (άγαλμα του Λεωνίδα), καθώς και στην οδό Τριακοσίων (άγαλμα του Λεωνίδα μέχρι τη συμβολή της με την οδό Κλεάρχου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 11:00 πμ έως τις 12:30΄ μμ θα γίνεται από παράλληλες οδούς.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti