Απογειώθηκε το θέαμα στο συναρπαστικό 16ο Enduro «Λεωνίδας» (ΦΩΤΟ)

Στο πρώτο «σκαλί» το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο στη Σπάρτη

Τετάρτη, 01 Μάιος 2024 13:41 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απογειώθηκε το θέαμα στο συναρπαστικό 16ο Enduro «Λεωνίδας» (ΦΩΤΟ)

Με ιδανικές καιρικές συνθήκες για αναβάτες, μηχανικούς και θεατές διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 27-28 Απριλίου στη Σπάρτη, το 16ο Enduro «Λεωνίδας» για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο 2024. Η εξαιρετική διαδρομή από το κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας ως και τα υψόμετρα του Πάρνωνα στην περιοχή Σελλασίας-Βρεσθένων, σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, ήταν ικανές συνθήκες για πλούσιο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και αρκετά καλές επιδόσεις από τους αναβάτες και τις ομάδες τους.

Τους αγώνες διοργάνωσε το αθλητικό σωματείο Αθλητικός Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Σπάρτης (ΑΜΟΣ), μετά από έγκριση της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδιας Ελλάδας (ΑΜΟΤΟΕ). Ο πρόεδρος του ΑΜΟΣ, Θανάσης Λυκούσης, ο οποίος μίλησε προ ημερών στον «ΛΤ» για τη διοργάνωση των αγώνων, όπως και όλα τα στελέχη κι εθελοντές του Ομίλου, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια φροντίζοντας και για την παραμικρή λεπτομέρεια, και τελικά δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα. Η διοργάνωση της Σπάρτης, που φημίζεται για την αρτιότητά της όλα τα προηγούμενα χρόνια, στέφθηκε ξανά με επιτυχία πληρώντας υψηλές προδιαγραφές, όπως μεταφέρθηκε από συμμετέχοντες, ενώ ικανοποίηση επικράτησε και σε παράγοντες του αθλήματος.

Πάνω από 16 ώρες
μηχανοκίνητης δράσης
Δύο γύροι (2ος και 3ος) για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και ένας για το Πανελλήνιο Κύπελλο (2ος) χάρισαν πάνω από 16 ώρες δράσης κατά τη διάρκεια του διημέρου, με συνολικά 83 αναβάτες να παίρνουν εκκίνηση και να δοκιμάζονται στις δύο ειδικές διαδρομές του αγώνα. Το ξερό τερέν και η σκόνη που αναπόφευκτα υπήρχε σε πολλά σημεία, δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στους αναβάτες.

Αξιοσημείωτος ο μεγάλος αριθμός ατόμων που έσπευσαν να βοηθήσουν στη διεξαγωγή του αγώνα, στελεχώνοντας πλήρως την οργάνωση, ενώ αρκετοί θεατές διασκορπίστηκαν στις δύο ειδικές που απείχαν ελάχιστα μεταξύ τους.

Οι διαδρομές ήταν κυκλικές τόσο στο Πρωτάθλημα, όσο και το Κύπελλο. Εκκίνηση και τερματισμός των αγώνων ήταν η κεντρική πλατεία Σπάρτης. Από το κέντρο της πόλης οι αναβάτες κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα του Ευρώτα. Από εκεί μέσω μονοπατιού στο ύψος της γέφυρας της Κελεφίνας, κινήθηκαν προς τη διασταύρωση για τα χωριά της ΔΕ Οινούντος. Μπήκαν στον δρόμο προς Βασσαρά-Βρέσθενα, όπου περίπου στο 1 χλμ. της εν λόγω οδού, αναπτύχθηκαν οι ειδικές διαδρομές. Έπειτα, οι συμμετέχοντες συνέχισαν την πορεία μέχρι την περιοχή Βρεσθένων, πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για Σπάρτη. Για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, η παραπάνω κυκλική διαδρομή επαναλήφθηκε 4 φορές το Σάββατο και 3 την Κυριακή. Για το Κύπελλο, οι αθλητές διένυσαν το ίδιο τμήμα 2 φορές.

Οι απονομές βραβείων και αναμνηστικών για όλες τις κατηγορίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, μετά το πέρας των αγώνων, στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Τα αποτελέσματα

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Πρώτη ημέρα
Ο Παναγιώτης Κακολύρης (Beta Chachagias Racing Team) ξεκίνησε πολύ δυνατά την ημέρα και κατάφερε να προηγηθεί με διαφορά που έφτασε μέχρι και τα 9 δευτερόλεπτα μετά την τρίτη ειδική. Από εκείνο το σημείο ο Παναγιώτης Κουζής (Honda Siafarikas) άρχισε να μειώνει τη διαφορά και στο κλείσιμο του τρίτου γύρου (από τους συνολικά 4), κατάφερε να τεθεί επικεφαλής και να ολοκληρώσει τις υπόλοιπες δύο ειδικές, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον δεύτερο μέχρι τα 16 δευτερόλεπτα. Και ενώ όλα έδειχναν πως ο ταχύτατος αναβάτης θα φτάσει στην πρώτη του φετινή νίκη, το service στο τέλος της ημέρας ήταν καταστροφικό, με τον Κουζή να μην προλαβαίνει να μπει στο λεπτό του στο parc ferme,  με αποτέλεσμα να χρεωθεί ένα λεπτό «καπέλο» και να χάσει δύο θέσεις στην τελική κατάταξη. Έτσι, η νίκη της ημέρας πήγε στον Αλέξη Ζώρα (GASGAS, Mimikos Motorcore), που με αντεπίθεση η οποία κορυφώθηκε στον τελευταίο γύρο, κατάφερε να περάσει τον Κακολύρη και να είναι αυτός που επωφελήθηκε από το «καπέλο» του Κουζή.

Δεύτερη ημέρα
Τη δεύτερη ημέρα, ο Παναγιώτης Κουζής (Honda Siafarikas) κατάφερε να μετουσιώσει την ταχύτητά του σε νίκη, για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro 2024. Για να το πετύχει χρειάστηκε να παλέψει σκληρά, ώστε να κάμψει την αντίσταση του Αλέξη Ζώρα (GASGAS Mimikos Motorcore), με τον οποίο κοντραρίστηκαν στα δευτερόλεπτα σε όλες τις ειδικές. Παρά τη δεύτερη θέση του, ο Ζώρας ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του διημέρου, καθώς κατάφερε να αυξήσει τη βαθμολογική του υπεροχή στους 14 βαθμούς μετά τη συμπλήρωση του πρώτου μισού του πρωταθλήματος. Λίγο πιο πίσω, στην τρίτη θέση της EnduroGP, αλλά και της κατηγορίας E2 τερμάτισε ο Παναγιώτης Κακολύρης (Beta Chachagias Racing Team), ο οποίος μετά το δυνατό ξεκίνημα της πρώτης μέρας, δεν κατάφερε να έχει τον ίδιο ρυθμό και την Κυριακή ώστε να απειλήσει άμεσα για τη νίκη.

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα πατήστε ΕΔΩ

Κύπελλο
Στο σκέλος του Κυπέλλου Enduro, 48 αναβάτες πήραν μέρος στον αγώνα, με τις κατηγορίες C1 και C3 να έχουν τις περισσότερες συμμετοχές, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον του ελληνικού enduro ήταν η συμμετοχή τεσσάρων αναβατών κάτω των 18 ετών στην κατηγορία Junior Sprint.
  Ο Αλέξανδρος Γρούτσος (Yamaha) από τη ΜΟΛΕΤ κατάφερε να πάρει τη δεύτερη φετινή του νίκη, αυτή τη φορά δίνοντας μάχες με τον Ηλία Σωτηρίου (Yamaha) από τον τοπικό ΑΜΟΣ. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Θωμάς Κουκουζέλης (Beta, ΜΟΛΕΜ Καρδίτσας), ενώ την πρώτη του αγωνιστική γεύση πήρε ο Γιώργος Στάμου (Beta) από τους Αγίους Θεοδώρους (ΛΕΜΑΘ).

 

με πληροφορίες από enduro24.gr
φωτο: Γ. Μουτής, motomag.gr, enduro24.gr

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti