Επιφυλάξεις εκφράζουν μέλη για το ΔΣ του ΑΣ Κροκεών

Η δική σας είδηση

Πέμπτη, 04 Μάιος 2017 15:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιφυλάξεις εκφράζουν μέλη για το ΔΣ του ΑΣ Κροκεών

Επαναλήφθηκε την Δευτέρα 24 Απριλίου η διακοπείσα γενική συνέλευση του ΑΣ Κροκεών με θέματα συζήτησης την εναρμόνιση του καταστατικού και την πορεία των δικαστικών υποθέσεων.

Παρά το γεγονός, ότι δεν επετράπη σε μέσα ενημέρωσης η παρακολούθηση της συνέλευσης με την πρόφαση ότι μπορούν να παρακολουθήσουν ΜΟΝΟ μέλη του συνεταιρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναληφθείσα γενική συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν και μη μέλη αυτής, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης. Ο λόγος φέρεται πως ήταν η απαίτηση μελών να ενημερωθούν λεπτομερώς από το ΔΣ για την εξέλιξη του μακρόχρονου δικαστικού αγώνα του Αγροτικού Συνεταιρισμού σχετικά με την υπόθεση του ελλείμματος ελαιολάδου, την πορεία των νομικών ενεργειών και το κόστος τους. Οι απαντήσεις από πλευράς ΔΣ φαίνεται να μην ικανοποίησαν τα παριστάμενα μέλη, μερίδα των οποίων κάνει λόγο για λάθος χειρισμούς και διαμαρτύρεται για την επιλογή του ΔΣ να μην εξηγεί γιατί έχουν «χαθεί» οι αγωγές της νυν Διοίκησης, οι οποίες επιβάρυναν υπερβολικά τα οικονομικά του Συνεταιρισμού και κατ’ επέκταση τα μέλη, αλλά παράλληλα να αποφεύγει να ενημερώσει για το ύψος της δικαστικής δαπάνης ακόμη και για τα επόμενα νομικά βήματα.

Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής φαίνεται πως τα δικαστικά έξοδα έχουν υπερβεί τις 50.000 ευρώ ΧΩΡΙΣ να έχει κερδηθεί καμία δίκη, ενώ το ΔΣ έχει αποφασίσει τη συνέχιση των νομικών διαδικασιών, «από τις οποίες κερδισμένοι είναι μόνο οι δικηγόροι!», τονίζουν. Εξάλλου, τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με την μήνυση που έχει ασκηθεί εξέφρασαν μέλη του Συνεταιρισμού, καθώς ισχυρίζονται, πως η γενική συνέλευση είχε εγκρίνει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και όχι την μήνυση που υπέβαλε το Δ.Σ.

Πέρα από τη δυσαρέσκεια για το ότι δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη στη ΓΣ οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ο Συνεταιρισμός υποχρεούται να εκταμιεύσει δεκάδες  χιλιάδες ευρώ, πολλές είναι οι απορίες που εξέθεσαν και μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης κάποια από τα μέλη του Συνεταιρισμού. Χαρακτηριστικά σχολίαζαν, το ποιος θα κληθεί να καταβάλλει τα παραπάνω έξοδα, από τη στιγμή που είναι απόφαση μόνο του ΔΣ. Διερωτούνταν, για ποιο λόγο μετά από 6 μήνες το καινούργιο συμβούλιο δεν έχει παραλάβει; Έχει γίνει ακόμα φυσική απογραφή και αν όχι για ποιο λόγο; Υπάρχει ταμίας και αν όχι ποιος κάνει τις πληρωμές;

Η δυσαρέσκεια μελών που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε έντονα και κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης σχετικά με τους χειρισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου στη συγκεκριμένη υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη ξεκίνησε το 2012. Συγκεκριμένα:

Στις αρχαιρεσίες του Αυγούστου 2012 εξελέγη νέο ΔΣ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κροκεών Λακωνίας. Συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε πρόεδρο τον Νικόλαο Δανάσκο του Παναγιώτη .Με πρόσχημα τη δήθεν διαπίστωση ελλείμματος ελαιολάδου, ξεκινά ένας άνευ προηγουμένου διασυρμός των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων και του υπαλληλικού προσωπικού του Συνεταιρισμού, ενώ παράλληλα ξεκινά μια βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών εναντίον τους. Έτσι, χωρίς απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το ΔΣ του Α.Σ. Κροκεών με πρόεδρο τον Νικόλαο Δανάσκο, μεταξύ άλλων:

Στις 28.12.2012, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, η με αριθμό ΑΒΜ Β12/376/28.12.12 μήνυση, εναντίον όλων των διατελεσάντων μελών του ΔΣ του Συνεταιρισμού από τον Οκτώβριο 2004 έως και τον Ιούλιο 2012, του λογιστή και του αποθηκάριου του Συνεταιρισμού, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Στις 10.9.2013 ασκήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης, αγωγή κατά όλων των διατελεσάντων μελών του ΔΣ του Συνεταιρισμού από τον Οκτώβριο 2004 έως και τον Ιούλιο 2012, του υπαλληλικού προσωπικού (συνολικά κατά 12 ατόμων).

Στις 2.10.2013 κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σπάρτης αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των ως άνω 12 ατόμων, η οποία συζητήθηκε στις 13.12.2013 και απορρίφθηκε με την 32/2014 απόφαση. Ο Α.Σ. Κροκεών καταδικάστηκε στην δικαστική δαπάνη των καθ’ ων που όρισε σε 150 ευρώ για τον καθένα. Στις 13.5.2014 ο Α.Σ. Κροκεών κοινοποίησε εξώδικη δήλωση στους 12 παραπάνω εναγόμενους, με την οποία παραιτήθηκε από το δικόγραφο της από 10.9.2013 αγωγής!

Στις 6.11.2014 επανήλθε με νέα αγωγή κατά όλων των διατελεσάντων μελών του ΔΣ του Συνεταιρισμού από τον Οκτώβριο 2004 έως και τον Ιούλιο 2012, του υπαλληλικού προσωπικού, κατά 13 ατόμων αυτή τη φορά! Η αγωγή συζητήθηκε στις 6.11.2015 και ο Α.Σ. Κροκεών κατέβαλε στο δημόσιο το δικαστικό ένσημο που ανήλθε σε 9.791,15 ευρώ.

Με την 5/2017 οριστική απόφαση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σπάρτης, απέρριψε την αγωγή και καταδίκασε τον Α.Σ. Κροκεών στην δικαστική δαπάνη των 13 εναγομένων, την οποία όρισε σε 17.800 ευρώ!

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω τα μέλη του Συνεταιρισμού ζητούν απαντήσεις από το ΔΣ για τα ακόλουθα:
-Πριν την υποβολή των παραπάνω (μήνυσης, αίτησης ασφαλιστικών και αγωγής) υπήρξε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης;
-Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα αυτά που με μέτριους υπολογισμούς πλησιάζουν (αν δεν υπερβαίνουν) τις 50.000 ευρώ;
Ειδικότερα, τα έξοδα μέχρι σήμερα διαμορφώνονται ως εξής:
-(150 ευρώ χ 12 =1.800 ευρώ δικαστική δαπάνη στην οποία καταδικάστηκε ο ΑΣ Κροκεών με την 32/2014 απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.
-17.800 ευρώ, δικαστική δαπάνη στην οποία καταδικάστηκε ο ΑΣ Κροκεών με την 5/2017 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης.
-Το Δικαστικό Ένσημο για την συζήτηση της αγωγής ανήλθε σε 9.791,15 ευρώ.

Στα συνολικά έξοδα πρέπει να προστεθούν:
Αμοιβές δικηγόρων για την σύνταξη και κατάθεση μήνυσης, δύο αγωγών, αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και εξώδικης δήλωσης παραίτησης από την πρώτη αγωγή, όπως επίσης και οι δικηγορικές αμοιβές για την παράσταση και συζήτηση των παραπάνω δικογράφων. Επιπλέον, αμοιβές και έξοδα επίδοσης δικαστικού επιμελητή (τουλάχιστον 49 επιδόσεις), για το συνολικό ύψος των οποίων δεν παρέχεται ενημέρωση.

-Εντέλει, προτίθεται να δώσει εξηγήσεις για όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΑΣ Κροκεών στους παραγωγούς που φοβούνται, ότι, εάν κληθούν να καταβάλουν οι ίδιοι τα παραπάνω ποσά, θα δουν τον κόπο τους να εξανεμίζεται χωρίς να καταλαβαίνουν το γιατί; Τι κάνει το Εποπτικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού;

Γ.Δ.Π.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα