Σκληρή μάχη στον Δήμο Σπάρτης με προβάδισμα Βαλιώτη

Τι δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύει ο "Λακωνικός Τύπος" τρείς μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές

Σάββατο, 23 Φεβρουάριος 2019 11:05 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σκληρή μάχη στον Δήμο Σπάρτης με προβάδισμα Βαλιώτη

Σκληρή προβλέπεται η μάχη για τον Δήμο Σπάρτης, με τον σημερινό δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη να καταγράφει -στην παρούσα φάση- σαφές προβάδισμα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Opinion Poll, που δημοσιεύει ο "Λακωνικός Τύπος" και το lakonikos.gr.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο νυν δήμαρχος κ. Βαλιώτης προηγείται της κούρσας με 20,4%, ενώ ακολουθούν οι κκ Σταύρος Αργειτάκος και Γρηγόρης Αποστολάκος που συγκεντρώνουν το 14,4% και 14,1%, αντίστοιχα, παρουσιάζουν δηλαδή ταυτόσημες  επιδόσεις. Η «ψαλίδα» των τριών υποψηφίων απέναντι στους υπόλοιπους διεκδικητές του Δ. Σπάρτης ανοίγει, με την κ. Τασία Κανελλοπούλου να λαμβάνει ποσοστό 9,5%, τον κ. Αλέξανδρο Βουνάση 4,7% και τον Χρήστο Αλεξάκο (σσ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα) ποσοστό 1% στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από 30 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου 2019 και σε αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 750 ψηφοφόρων του Δ. Σπάρτης, φαίνεται πως ο Ευ. Βαλιώτης προηγείται όλων των άλλων υποψηφίων στην πλειοψηφία των ποιοτικών χαρακτηριστικών που αξιολογούν οι πολίτες. Ειδικότερα, ο νυν δήμαρχος διατηρεί προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του στην κρίση των πολιτών σε ό,τι αφορά τους δείκτες εντιμότητας (με δεύτερο τον Γρ. Αποστολάκο), γνώσης των προβλημάτων, αποτελεσματικότητας και καλής επικοινωνίας με τους πολίτες. Αναφορικά με την Αν. Κανελλοπούλου και τον Γρ. Αποστολάκο, oι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν δραστηριοποιούνται στα αυτοδιοικητικά του δήμου, οι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν την εμπειρία τους στη διοίκηση, κατατάσσοντάς τους δεύτερη και τρίτο (στην καλή γνώση των προβλημάτων), αντίστοιχα, με τον Στ. Αργειτάκο να έπεται με διαφορά. Όσον αφορά την κρίση για τους κκ Αλεξάκο και Βουνάση, οι ερωτηθέντες φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τη δράση τους και αδυνατούν να τους αξιολογήσουν ικανοποιητικά. Ειδικά, στην περίπτωση του κ. Βουνάση, το ποσοστό του 4,7% αντιστοιχεί, όχι στις επιδόσεις του στα κοινά, αλλά στη στήριξη που παρέχει στον συνδυασμό του το ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) και άρα το ποσοστό του είναι ταυτόσημο με αυτό που επιτυγχάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δημοσκόπησης είναι το υψηλό ποσοστό που καταγράφουν οι αναποφάσιστοι, που υπερβαίνει τόσο το ποσοστό του κ. Βαλιώτη, όσο και των υπολοίπων υποψηφίων και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει τη βασική πηγή άντλησης ψήφων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αυξημένο ποσοστό του 28,9% των πολιτών που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ή δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν (2,4%) στο ερωτηματολόγιο της έρευνας. Έτσι, ένα συνολικό 31,3% εμφανίζεται να αμφιταλαντεύεται για την επιλογή του και η συμπεριφορά του θα καθορίσει τον νικητή.  Πάντως, στην αρχή της τελικής φάσης προς τις εκλογές του Μαΐου, η εικόνα προϊδεάζει για αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στους τρεις πρώτους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η ιεράρχηση των προβλημάτων της πόλης από τους ερωτώμενους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατάσταση του  οδικού δικτύου με 40,8%, στην καθαριότητα με 30,6%, ενώ ακολουθούν το κυκλοφοριακό/πάρκινγκ με 15,6%, η ανάπτυξη/ανεργία με 13,6%, η κατάσταση πλατειών-πεζοδρόμων με 8,9% και τα αδέσποτα με 7,1%.

Σε δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων της δημοσκόπησης φαίνεται πως η άσκηση διοίκησης του Ευ. Βαλιώτη, μολονότι δεν χαίρει ευρύτατης αποδοχής (παρά του προ πενταετίας 60% ποσοστού του), τυγχάνει της έγκρισης -ακόμα και ανοχής- για μια -ενδεχομένως- δεύτερη θητεία. Από την άλλη, το 14,4% που αποδίδεται στην υποψηφιότητα Αργειτάκου, μοιάζει «ασθενές», δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν την παράταξη είναι γνωστά παλαιά στελέχη του και οι πολίτες γνωρίζουν το πρόσωπο, τα έργα και τις ημέρες του και άρα παρουσιάζει τον μεγαλύτερο βαθμό συσπείρωσης. Αντιθέτως, το 14,1% του Γρ. Αποστολάκου αποτελεί μόλις την αφετηρία της προεκλογικής πορείας του, τη στιγμή που ο ίδιος κινείται αθόρυβα, δεν έχει ανακοινώσει συνδυασμό, ούτε υποψηφίους και πρόγραμμα, που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν τους συσχετισμούς. Γεγονός που πρέπει να αξιολογηθεί, όσο πλησιάζουμε στις κρίσιμες εκλογές, θα είναι τόσο τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν και αναμένεται να προσδώσουν δυναμική στις παρατάξεις, όσο και η στρατηγική που θα χαράξουν σε σχέση με τον κομματικό τους προσανατολισμό και τη στήριξη που έχουν λάβει ή ενδέχεται να λάβουν από πολιτικά κόμματα. Ενώ, το στοιχείο της παρέμβασης ή στήριξης από πολιτικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ήσσονος σημασίας επιρροή.

Το «στοίχημα» θα παιχθεί επάνω στον άγνωστο αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και στη δεινότητα των υποψηφίων να τους πείσουν και να τους προσελκύσουν.

Η ταυτότητα
της έρευνας
Η έρευνα διενεργήθηκε σε 752 νοικοκυριά του Δ. Σπάρτης στο διάστημα 30 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου 2019 σε άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών με δικαίωμα ψήφου.

Διεξήχθη με πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota βάσει γεωγραφικής κατανομής
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (CATI).
Στάθμιση: Έγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2015.

Η Opinion Poll Ε.Π.Ε. είναι μέλος της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για την διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

dimoskopisi 3

dimoskopisi 2

dimoskopisi 1

dimoskopisi 4


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti