Λουκέτο στην ιστορία του Γερακίου… (ΦΩΤΟ)

Το δικό σας σχόλιο

Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2019 13:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λουκέτο στην ιστορία του Γερακίου… (ΦΩΤΟ)

Γνωρίζοντας πως την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 θα ήταν η τελευταία μέρα που παρέμενε ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος (Κάστρο) του Γερακίου, καθώς τελείωνε η σύμβαση της υπαλλήλου που εργαζόταν ως φύλακας και από Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 θα έκλεινε, αποφάσισα να πραγματοποιήσω εκεί την Κυριακάτική μου βόλτα.

Έμεινα πάνω από τρεις ώρες στο κάστρο, περπάτησα κάθε γωνιά του κι έφτασα και στις πέρα εκκλησιές. Η ομορφιά του φθινοπώρου απίθανη, μοναδική… Ένα μωσαϊκό τοπίο ξεδιπλωνόταν μπροστά από τα μάτια μου… Και τι δεν έβλεπα από εκεί ψηλά, Κύθηρα, Ελαφόνησο, Λακωνικό κόλπο, αρχοντική Μάνη, Ταΰγετο, Γεράκι με τον κάμπο του… Επιβλητική φυσική ομορφιά!

Το κάστρο από τότε που τελείωσαν τα έργα έχει αλλάξει όψη, έχει μεγαλώσει, δείχνει πιο εντυπωσιακό, σε προδιαθέτει να πας και να ξαναπάς πολλές φορές, χαίρεσαι να βρίσκεσαι εκεί και να περιπλανιέσαι.

Κι ενώ ετοιμαζόμουν να κατέβω και να φύγω, είδα μία παρέα από άντρες και γυναίκες να ανεβαίνουν. Μιλούσαν Ιταλικά. Ήταν ο Πρέσβης της Ιταλίας μαζί με την σύζυγό του και φίλους τους.

Η Ελευθερία, η υπάλληλος του αρχαιολογικού χώρου, τους ξεναγούσε στις Βυζαντινές εκκλησίες του κάστρου. Πήγα τους χαιρέτησα και τους καλωσόρισα στο χωριό μας. Έμειναν όλοι εντυπωσιασμένοι και κατά ενθουσιασμένοι από τον χώρο και από αυτά που είδαν. Ζήτησαν από την υπάλληλο να επισκεφτούν και τις εκκλησίες που βρίσκονται στο χωριό. Τους είπε πως είναι κλειστές, γιατί δεν υπάρχει άλλος υπάλληλος και δεν μπορούν να τις δουν και πως ήταν τυχεροί που ήρθαν σήμερα, καθώς από αύριο θα είναι κλειστό και το κάστρο.

Ενώ ανέβηκα με τόση ευχαρίστηση και καλή διάθεση, έφυγα στεναχωρημένος και πάνω απ’ όλα οργισμένος… Πραγματικά λυπάμαι που αυτός ο χώρος έκλεισε μέχρι να βγει η προκήρυξη και να έρθει ο νέος φύλακας. Λυπάμαι που οι Βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο Γεράκι και δεν είναι λίγες… Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Ευαγγελίστρια, Άγιος Σώζοντας, Άγιος Νικόλαος και Άγιοι Θεόδωροι είναι ερμητικά κλειστές εδώ και χρόνια. Λυπάμαι που θα έρχονται επισκέπτες και θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Λυπάμαι που βάζουμε λουκέτο στην ιστορία του τόπου μας…

Κάτι πρέπει να γίνει! Δήμος, Περιφέρεια, Αρχαιολογική υπηρεσία, Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει άμεσα να βρουν λύση και να ξανά ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι του Γερακίου και πάνω απ΄όλα να δουλέψουν σωστά. Με έναν υπάλληλο δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζονται αρκετοί υπάλληλοι και ανάμεσα τους και ξεναγοί (γιατί δεν είναι δουλειά του φύλακα να ξεναγεί) για να είναι όλοι οι χώροι ανοιχτοί και να μπορούν να τους επισκεφτούν οι τουρίστες που θα έρθουν.

Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά!

Χρήστος Μπαλαμπάνος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti