Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία σου;

Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2023 18:09 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία σου;

Τα νύχια σου είναι μια πολύ καλή αντανάκλαση της κατάστασης της υγείας σου. Και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα που μπορεί να δηλώνουν δερματικά ή άλλα προβλήματα υγείας, δεν είναι λίγα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να τα παρατηρείς.

Είναι σημαντικό να προσέξεις οτιδήποτε πάνω ή γύρω από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών σου, ξαφνικά φαίνεται διαφορετικό. Οτιδήποτε δεν φαίνεται φυσιολογικό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να είναι σημάδι του οργανισμού σου, ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου.

Ακολουθούν έξι ιατρικές καταστάσεις, που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα και στα νύχια σου. Ωστόσο, για μια διάγνωση, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή, καθώς ένας ειδικός μπορεί να λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες, εκτός από τα σημάδια που εμφανίζονται στα νύχια σου.

1. Στρες
Τα νύχια των χεριών και των ποδιών συνδέονται άρρηκτα με την υγεία των μαλλιών σου. Ακριβώς όπως τα μαλλιά σου, μπορεί να πέσουν μετά από μια ασθένεια ή μια παρατεταμένη περίοδο στρες, τα νύχια σου μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές, το άγχος προκαλεί την εμφάνιση λεπτών γραμμών στα νύχια σου.

2. Ελιές ή μελάνωμα
Η ανησυχία για το χρώμα των νυχιών είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα που ακούνε οι δερματολόγοι. Οι αποχρωματισμοί εμφανίζονται συνήθως σε γραμμές που εκτείνονται από την επιδερμίδα μέχρι την άκρη και μπορεί να είναι καλοήθεις σπίλοι ή καρκινικά μελανώματα.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν το δέρμα κάτω από την πλάκα των νυχιών – το σκληρό μέρος του νυχιού, που καλύπτει τις άκρες των δακτύλων – εμφανίσει καφέ χρωματισμό. Αυτές οι εξελίξεις είναι πάντα πιο ανησυχητικές εάν επηρεάζουν ένα μόνο δάχτυλο αντί για όλα. Οι καφέ γραμμές που τρέχουν στην επιδερμίδα μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος. Αυτά που σταματούν πάνω ή πριν από την επιδερμίδα, πιθανότατα προκαλούνται από κρεατοελιές.

3. Αρθρίτιδα
Μικρές κύστεις που αναπτύσσονται κοντά ή πάνω στα πετσάκια μπορεί να προκύψουν με την αρθρίτιδα. Αυτά είναι καλοήθη (όχι καρκινικά) και αντιμετωπίζονται καλύτερα από χειρουργό χεριών.

4. Ψωρίαση
Αυτή η κοινή πάθηση του δέρματος χαρακτηρίζεται συνήθως από φολιδωτά, κόκκινα μπαλώματα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Εάν έχετε κιτρινοκόκκινο αποχρωματισμό στο νύχι σας, που συχνά καλείται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Ακολουθούν άλλα συμπτώματα που μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ψωρίαση:

- Εσοχές: Εγκοπές ή κοιλώματα στην πλάκα των νυχιών, που είναι το σκληρό μέρος του νυχιού που καλύπτει τις άκρες των δακτύλων.
- Εγκοπές (Γραμμές Beau): Βαθιές γραμμές που διασχίζουν το νύχι.
- Πύκνωση δέρματος/χαλάρωση νυχιών: Πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι, που μπορεί να αποσπάσει το νύχι (ονυχόλυση) από το κρεβάτι του νυχιού. Αυτό γενικά ξεκινά από την άκρη και πηγαίνει προς την επιδερμίδα.
- Λευκές περιοχές: Ευδιάκριτες λευκές κηλίδες στα νύχια, που ονομάζονται και λευκονυχία. (Τα θολά, λευκά στίγματα που εμφανίζονται μερικές φορές στα νύχια των χεριών και των ποδιών δεν εμπίπτουν στην κατηγορία και δεν προκαλούν ανησυχία).
-Μαύρες γραμμές: Οι μαύρες γραμμές που εκτείνονται από την άκρη μέχρι την επιδερμίδα, μπορεί να είναι μικροσκοπικοί θρόμβοι, είναι πιθανά συμπτώματα ψωρίασης.
Ερυθρότητα: Οι συνήθως ωχρές περιοχές κοντά στην επιδερμίδα γίνονται κόκκινες, κάτι που θα μπορούσε να προκληθεί από συμφόρηση τριχοειδών αγγείων, ένα άλλο, πιθανό σημάδι ψωρίασης.

5. Νεφροπάθεια
Αρκετές αλλαγές στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία οξείας ή χρόνιας νεφρικής νόσου:
- Εγκοπές (Γραμμές Beau): Αυτές οι πλάγιες γραμμές μπορεί να είναι σύμπτωμα οξείας νεφρικής νόσου.
- Νύχια με ραβδώσεις: Ονομάζεται επίσης κοιλονυχία και σε αυτή τα νύχια είναι τραχιά, με ραβδώσεις. Αυτά τα νύχια μπορεί επίσης να είναι και κοίλα και μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία από έλλειψη σιδήρου.
- Λευκές ραβδώσεις/κηλίδες: Παρόμοια με τις περιπτώσεις ψωρίασης, ευδιάκριτες λευκές ραβδώσεις και κηλίδες στα νύχια, μπορεί να υποδηλώνουν χρόνια, νεφρική νόσο.

6. Νόσος Darier
Η νόσος Darier ή θυλακική δυσκεράτωση, είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί δερματικό εξάνθημα και εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία. Εμφανίζεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών ως φαρδιές, λευκές ή κοκκινωπές λωρίδες, που εκτείνονται από την επιδερμίδα ως την άκρη του νυχιού. Μια εγκοπή σε σχήμα V κοντά στο άκρο του δακτύλου μπορεί επίσης να υποδεικνύει αυτήν την πάθηση.

Η καλύτερη πρόληψη για υγιή νύχια
Η πρόληψη υποκείμενων παθήσεων που επηρεάζουν τα νύχια σας δεν είναι πάντα δυνατή. Ωστόσο μπορείς πάντα να φροντίσεις τα νύχια σου, παραμένοντας μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή και σωστή ενυδάτωση. Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις αρκετή βιταμίνη Β και ψευδάργυρο, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν πολύ την υγεία των νυχιών.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές στα νύχια μπορεί να είναι φυσιολογικές και δεν υποδεικνύουν τυχόν αδιάγνωστες αλλαγές στην υγεία. Αλλά, εάν έχεις κάποια απορία, είναι πάντα καλύτερο να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti