Το δικό σας σχόλιο: Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2023 16:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το δικό σας σχόλιο: Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Οι εκλογές στο Δήμο Ευρώτα ολοκληρώθηκαν. Οι δημότες με την ψήφο τους έδωσαν μια ισχυρή πλειοψηφία στη δημοτική παράταξη του κ. Βέρδου και τον ίδιο εκ νέου δήμαρχο.

Θα ήταν μικροπρέπεια να μην ευχηθώ καλή και δημιουργική θητεία, γιατί η θετική διακυβέρνηση πάντα προσθέτει στον τόπο και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες στους πολίτες.

Οι δημότες κατέταξαν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δημοτική παράταξη του κ. Ευθύμιου Παπαχρήστου και αποδίδω τα οφειλόμενα συγχαρητήρια για τον αγώνα τους και στην ελάσσονα αντιπολίτευση την Λαϊκή Συσπείρωση με τον κ. Γιώργο Κυλάκο. 

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκινάει με ριζικές αλλαγές στην δομή της διακυβέρνησης του Δήμου, σύμφωνα με τον νέο νόμο με την κατάργηση Σχολικών Επιτροπών, ΝΠΔΔ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων.

Το σύστημα γίνεται πιο συγκεντρωτικό πιο δημαρχειοκεντρικό, πιο εξαρτώμενο από την κεντρική εξουσία, γιατί αν και ο λαός ψήφισε δημάρχους και δημοτικά συμβούλια την κεντρική ισχύ θα έχει η Δημοτική Επιτροπή πρώην Οικονομική Επιτροπή (5 η πλειοψηφία και 2 η μειοψηφία) με την νομοθετική ισχυροποίηση των απ’ ευθείας αναθέσεων, των αναπτυξιακών, των Μ.Κ.Ο και των Κοιν.Σ.ΕΠ.

Ενώ η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου και του ρόλου των Αποκεντρωμένων να εγκρίνουν ζέουσες αποφάσεις με τη γνωστή (μη) κρίση ως νόμιμη λόγω της παρέλευσης των ημερομηνιών (!).

Αν και το δημοτικό συμβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες μπορεί και πρέπει να παίξει τον αποφασιστικό ρόλο, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δημοτικών συμβούλων, αξιοποιώντας άρθρα του νόμου όπου σε κρίσιμα και ουσιαστικά θέματα να μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα από την Δημοτική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, θετικά και θεμιτά τα συγχαρητήρια προς όλους, εκλεγμένους και μη. Η συμμετοχή όλων έδωσε προστιθέμενη δημοκρατική αξία.

Οι ευχές απαραίτητες αλλά οι ρόλοι στο δημοτικό συμβούλιο σαφώς προσδιορισμένοι. Αλίμονο αν οι πρωτοβουλίες (και όχι τα πρόσωπα) της δημοτικής αρχής δεν κρίνονται όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι από την αντιπολίτευση, στα πλαίσια όμως της απόλυτης νομιμότητας.

Είναι Α-πολίτικη η άποψη το όλοι μαζί ενωμένοι για το καλό του τόπου. Οι επιλογές των δημοτικών παρατάξεων έγιναν στη βάση προγραμμάτων που υπηρετούν τα πρόσωπα και πήραν ανάλογη εντολή διακυβέρνησης... Ενωμένοι ως προσωπικότητες μεν, διατηρώντας όμως τις θέσεις που υπηρέτησαν και κατέθεσαν στον λαό προς επικύρωση. Το «όλοι μαζί» θα έρθει μέσα από πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπου στα πλαίσια του τεκμηριωμένου – πειστικού διαλόγου και δημοκρατικού προγραμματισμού επέρχεται η σύνθεση.

Καλή αρχή λοιπόν με σαφείς και διακριτούς ρόλους για να έχει μέλλον ο Δήμος μας.

Ηλίας Παναγιωτακάκος

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti