Εκλογικοί κατάλογοι: Μη αποδοτικότητα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το δικό σας σχόλιο

Τετάρτη, 18 Οκτώβριος 2023 16:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκλογικοί κατάλογοι: Μη αποδοτικότητα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 8 Οκτωβρίου 2023 διαπιστώθηκε πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους του χωριού μου, της Τοπικής Κοινότητας Βασιλακίου του Δήμου Ευρώτα στον νομό Λακωνίας.

Ειδικότερα, ο εκλογικός κατάλογος είχε 609 εγγεγραμμένους, εκ των οποίων οι 6 είναι υπήκοοι Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάραυτα ψήφισαν μόνο 159 πολίτες, όπως επίσης και στις εθνικές – βουλευτικές εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου. 

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων ήταν 219. Από τους εγγεγραμμένους 609, πολλοί έχουν αποβιώσει, ενώ φαίνονται ακόμη εγγεγραμμένοι πολίτες «αιωνόβιοι» (γεν. 1900-1915). Επιπρόσθετα, υπάρχουν αρκετοί που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν αποβιώσει.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα Προξενεία μας δεν έχουν διασύνδεση με το Υπουργείο Εσωτερικών και με ποιον τρόπο πρέπει να ενημερώνονται τα δημοτολόγια για τα ληξιαρχικά γεγονότα, έστω και δια μέσου του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών.
Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι οι πολυπαθείς εκλογικοί κατάλογοι έχουν ενημερωθεί και έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση. 

Όμως, αυτό διαπιστώνεται ότι δεν συμβαίνει. Επιπλέον, στο εκλογικό τμήμα του Βασιλακίου, κλήθηκε ένας άνθρωπος να συμμετάσχει στην Εφορευτική Επιτροπή και αυτός λείπει 35 χρόνια στο εξωτερικό. 

Επίσης, διορίστηκε σε εφορευτική επιτροπή, ΑμεΑ που λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 80% πολλά χρόνια, λόγω ατυχήματος. Επειδή το σύστημα δεν ήταν ενημερωμένο, γιατί λοιπόν αυτός ο άνθρωπος έπρεπε να ταλαιπωρηθεί για να αποδείξει την αναπηρία του, όταν υποτίθεται υπάρχει ηλεκτρονική ενημέρωση μεταξύ των υπηρεσιών, υπό το πρίσμα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Αυτά έγιναν στο δικό μου χωριό με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και με όσους έχουν ήδη αποβιώσει. 

Φαντάζομαι τι θα έχει γίνει με όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας. Αφού λοιπόν, επιλύσατε το θέμα της αποζημίωσης των εφορευτικών επιτροπών, κάνετε έναν κατάλογο με τους εγγεγραμμένους κατοίκους Ελλάδας, όπως ακριβώς έχετε δημιουργήσει για τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας νέων εκλογικών καταλόγων, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνεται ο πραγματικός αριθμός του εκλογικού σώματος και όχι να βρίσκουμε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει προ πολλού. 

Χρειάζεται να γνωρίζουμε πόσοι πραγματικά είμαστε!


 Γεώργιος Π. Καλογεράκος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti