Μια ράμπα για να ανέβει η κοινωνική πρόοδος…

Μια ράμπα για να ανεβαίνουν όλοι

Πέμπτη, 22 Φεβρουάριος 2024 09:49 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μια ράμπα για να ανέβει η κοινωνική πρόοδος…

Ο αθλητισμός προσφέρει στα άτομα με αναπηρία σωματική και ψυχική υγεία, προγραμματισμό και στοχοθεσία, κοινωνικότητα και εξωστρέφεια. Τα πλεονεκτήματα αυτά διαμορφώνουν τον χαρακτήρα των ατόμων, αυξάνουν την παραγωγικότητα, γκρεμίζουν κοινωνικά στερεότυπα, ενισχύουν τον εθελοντισμό, αναπτύσσουν την κοινωνική αλληλεγγύη και επιτυγχάνουν την πρόοδο μέσα από ένα κράτος δικαίου.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μεριμνήσει για την ύπαρξη δομών και να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε αθλητικές δομές και δραστηριότητες. Είναι επιτακτική ανάγκη τα ξενοδοχεία και οι χώροι εστίασης να έχουν πρόβλεψη για την φιλοξενία και την εστίαση ατόμων με αναπηρία. Είναι τιμή μας που έχουμε το Πανεπιστήμιο στη Σπάρτη και μπορεί να οργανώσει αθλητικά γεγονότα… Μια συνεργασία απαιτείται από όλους ή αλλιώς μια ράμπα για να ανεβαίνουν όλοι!

Μήπως πχ το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης ή το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης (αλλά και άλλες αθλητικές δομές σε όλο τον νομό) θα πρέπει να αποκτήσει μια ράμπα για να ανέβει ανεμπόδιστα και οποιαδήποτε ώρα εντός αγωνιστικού χώρου ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ή ένας τραυματίας που έσπασε το πόδι του και θέλει να παρακολουθήσει έναν αγώνα, ή να ανέβει μια μητέρα ή ένας πατέρας με το μικρό παιδί που είναι στο καρότσι ή ένας ηλικιωμένος; Μια ράμπα κοινή για όλους! Για να μην υπάρχει διάκριση και να υλοποιείται η έννοια της συμπερίληψης. Αυτό είναι ισότιμη πρόσβαση όλων.

Η Λακωνία και η Σπάρτη μας μπορούν! Φιλοξενούν διάφορα αθλητικά γεγονότα! Πρέπει να φιλοξενήσουν και αθλητικές δραστηριότητες για άτομα με αναπηρία, ακόμα και ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα ή ακόμα και έναν αγώνα τύπου Παρασπάρταθλον (αγώνας δρόμου 245 χλμ. για άτομα με αναπηρία). Μια ράμπα χρειάζεται και δομές φιλοξενίας – διαμονής ατόμων με αναπηρία. Τα οφέλη πολλά… Προβολή του τόπου, τουρισμός, προαγωγή του πανεπιστημίου, αλλά πάνω από όλα… να νιώθουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Μήπως αυτό μας έχει λείψει?

Γεώργιος Μουζόπουλος MSc, PhD
Ορθοπαιδικός χειρουργός ΓΝ Λακωνίας - ΝΜ Σπάρτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ruprecht Karls Germany, διδάσκων Κατηγοριοποίησης Αναπηριών & Αποκατάστασης - Αθλητιατρικής ΑΜΕΑ Παν/μιου Πελοποννήσου, πρόεδρος Επιτροπής ParaTaekwondo, μέλος Iατρικής ομάδας Taekwondo

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti