Βρασμένο νερό από λαχανικά, ζυμαρικά και αυγά: 4 οφέλη για τα φυτά σου

Τρίτη, 11 Ιούνιος 2024 18:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βρασμένο νερό από λαχανικά, ζυμαρικά και αυγά: 4 οφέλη για τα φυτά σου

Υπάρχει ζωή χωρίς νερό; Μια γενικευμένη ερώτηση που δεν χρειάζεται καν απάντηση. Πρόκειται για μια αυταπόδεικτη αλήθεια που ισχύει για τους απανταχού ζωντανούς οργανισμούς της γης.

Το νερό, λοιπόν, είναι σημαντικό για τη ζωή και την επαρκή ενυδάτωσή μας. Το ίδιο ισχύει και για τα φυτά που έχεις και φροντίζεις στο σπίτι. Όσο σημαντική είναι η ύπαρξη νερού, αλλά τόσο ανησυχητική είναι η σπατάλη νερού που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έως τώρα δεδομένα δεν είναι καθόλου θετικά ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον μας είναι δυσοίωνες.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές του πλανήτη με την απειλή της λειψυδρίας να γιγαντώνεται. To πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει μόλις το 10% του συνολικού αποθέματος νερού. Όσο για το μέλλον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη 25ετία, η σπατάλη νερού θα αυξηθεί κατά 40%.

Τρόποι για να σπαταλάς λιγότερο νερό μέσα στη μέρα σου υπάρχουν πολλοί και ένας από αυτούς αφορά το βρασμένο νερό που κατά πάσα πιθανότητα πετάς στον νεροχύτη αφού έχεις βράσει το μπρόκολο ή το αυγό που θες να φας. Το μαγειρεμένο νερό, λοιπόν, μπορεί να σου φαίνεται άχρηστο, αφού εσύ η/ο ίδια/ος δεν μπορείς να το καταναλώσεις. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τα φυτά σου. Παρακάτω μαθαίνεις ποια είναι αυτά τα 4 eco-friendly οφέλη που έχει το βρασμένο νερό στα φυτά σου.

4 eco-friendly οφέλη που έχει το βρασμένο νερό στα φυτά σου
Όταν βράζεις ζυμαρικά, λαχανικά, αυγά ή πατάτες, πολλά από τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν αυτές οι τροφές όπως φώσφορο, άζωτο και ασβέστιο, απελευθερώνονται στο νερό κατά τη διαδικασία του βρασμού. Επομένως, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να βράσεις κάποια από τις προαναφερθείσες τροφές, φρόντισε μην πετάξεις το νερό στο νεροχύτη. Άφησέ το να κρυώσει και όταν έρθει η στιγμή, πότισε τα φυτά σου.

Οφέλη:
- Το βρασμένο νερό από λαχανικά, ζυμαρικά, πατάτες και αυγά συμβάλλει στη λάμψη των φύλλων – ειδικά εκείνων που φαίνονται λίγο θαμπωμένα και ταλαιπωρημένα.
- Παρέχει στα φυτά σου ένα extra boost όσον αφορά την υγιή ανάπτυξή τους.
- Βοηθά στη διαδικασία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από το έδαφος. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ρίχνεις λίπασμα στα φυτά σου τόσο συχνά όσο συνήθιζες να κάνεις.
- Βοηθάει το χώμα να διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα της υγρασίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη συχνότητα του ποτίσματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti