5 φυτά που θα δροσίσουν το σπίτι σου

Πέμπτη, 13 Ιούνιος 2024 18:50 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
5 φυτά που θα δροσίσουν το σπίτι σου

Ο Μάιος που αφήσαμε πίσω μας ήταν ομολογουμένως ένας μήνας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες «κερδίζοντας» το αρνητικό ρεκόρ του θερμότερου Μαΐου όλων των εποχών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ανέφερε διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε ανάρτησή του. Από την άλλη, και ο Ιούνιος δεν προβλέπεται ένας μήνας λιγότερο ζεστός. Ο πρώτος καύσωνας και η αφρικανική σκόνη είναι εδώ.

Και ενώ πολλές περιοχές «φλερτάρουν» με τα 40ρια, εσύ ψάχνεις τρόπους να κάνεις το σπίτι σου λίγο πιο δροσερό καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, που προβλέπεται ιδιαίτερα ζεστός -πέρα από τα συνηθισμένα. Και επειδή κλιματιστικό δεν θέλεις να ανοίξεις ακόμα, υπάρχουν και τα φυτά που μια χαρά θα κάνουν τη δουλειά τους. Οι πρασινάδες φέρνουν πάντα δροσιά. Ακόμα και καράκεντρο να μένεις, μπορείς να ρίξεις τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως 3 βαθμούς επενδύοντας σε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου. Αμέ, αμέ.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Επιστήμης της Γης της NASA, τα φυτά μπορούν να μεταβάλλουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της γης, μέσω της φωτοσύνθεσης. Η ηλιακή ενέργεια απορροφάται από το φύλλωμα και μετατρέπει το νερό του φύλλου σε υδρατμούς, που διαφεύγουν προς την ατμόσφαιρα. Μέσω αυτής της εξάτμισης, μειώνεται και η ατμοσφαιρική ζέστη. Τα παρακάτω φυτά, λοιπόν, θα αντικαταστήσουν το κλιματιστικό και θα δροσίσουν το σπίτι σου με φυσικό τρόπο!

Φίκος Μπέντζαμιν
Ο φίκος Μπέντζαμιν βοηθάει να διατηρηθεί ο αέρας υγρός και δροσερός μέσα στο σπίτι σου, παρέχοντας ανακούφιση από τη ζέστη. Πρόκειται για ένα φυτό που χαρίζει φυσική αίσθηση δροσιάς, ενώ παράλληλα είναι εύκολο στη φροντίδα του. 2 σε 1!

Φτέρη Βοστώνης
Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό εγγενές στην Αμερική, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο, που μπορεί να φτάσει τα 40-90 εκατοστά σε ύψος και σε σπάνιες περιπτώσεις έως και το 1,5 μέτρο. Πέρα από την ελάχιστη φροντίδα που χρειάζεται, θα σου εξασφαλίσει και έναν δροσερό χώρο διαβίωσης.

Φίκος Ελαστικός
Ο φίκος ο Ελαστικός αποτελεί ακόμα ένα φυτό που λόγω των μεγάλων φύλλων του, απορροφά την ατμοσφαιρική θερμότητα του χώρου σου, ενώ παράλληλα μπουστάρει την αναπλήρωση της υγρασίας του αέρα. Όσο πιο πλούσιο είναι το φύλλωμά του, τόσο περισσότερη υγρασία θα απελευθερώσει πίσω στον αέρα. Και το καλύτερο; Πρόκειται για ένα φυτό εύκολο στη φροντίδα του.

Φοίνικες
Φοίνικες όπως η αρέκα, προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του φύλλου, τόσο περισσότερο οξυγόνο μπορεί να παράγει. Αν έχεις χώρο και διάθεση, μπορείς να ομαδοποιήσεις μερικούς και να δημιουργήσεις ένα είδος μίνι τροπικού δάσους μέσα στο σπίτι σου.

Αλόη
Η αλόη είναι ένα φυτό που μπορεί και απορροφά αρκετή ζέστη μέσα σε έναν κλειστό χώρο. Όταν τα φύλλα της (που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό) απορροφούν ηλιακή ενέργεια και μετατρέπουν το νερό που περιέχουν σε υδρατμούς, η ατμοσφαιρική ζέστη μειώνεται, ενώ ο αέρας δροσίζεται. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δε, απελευθερώνει οξυγόνο, διατηρώντας τον χώρο σου δροσερό.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti