Στο κόκκινο Λακωνία και Μεσσηνία για τον καταρροϊκό πυρετό

Συνεχείς δράσεις κεντρικά και τοπικά για τον περιορισμό της ασθένειας
Πέμπτη, 12 Ιούνιος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο κόκκινο Λακωνία και Μεσσηνία για τον καταρροϊκό πυρετό
Έντονη ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων έχει προκαλέσει η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στην περιφέρεια Πελοποννήσου, μιας και η πρωτοεμφανιζόμενη ζωϊκή ασθένεια ανασύρει κακές μνήμες από την ευλογιά στη Βόρεια Ελλάδα, με ό,τι επιπτώσεις είχε στην παραγωγή τους. Το πρόβλημα που ξεκίνησε από τη Λακωνία φαίνεται να επεκτείνει τις ρίζες του και σε άλλες περιοχές, με το πιο πρόσφατο κρούσμα να εντοπίζεται στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Η ασθένεια που μεταφέρεται από το έντομο σκνίπα ευνοεί την εξάπλωση του ιού λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν επηρεάζει τον άνθρωπο ακόμα και αν καταναλώσει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώο που έχει νοσήσει.
Την ίδια ώρα έντονες είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και Περιφερειακών Ενοτήτων, από τις κατά τόπους Διευθύνεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, μιας και το πρόβλημα έχει θορυβήσει μεγάλη μερίδα παραγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αριθμός των ποιμνιοστασίων που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι άγνωστος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτου στον ΑγρόΤυπο.
Την ίδια άποψη ενίσχυσαν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αρκαδίας και Λακωνίας, αφού όπως επεσήμαναν ο αριθμός των κρουσμάτων αλλάζει ημέρα με την ημέρα, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα ελέγχων που έχουν γίνει στους δύο νομούς και στη Μεσσηνία.
Πάντως, στελέχη της ΔΑΟΚ Λακωνίας καθησυχάζουν, τονίζοντας πως ναι μεν έχει γίνει ζημιά, η οποία ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα.
Την ίδια ώρα, σε καραντίνα έχει μπει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, λόγω των κρουσμάτων στις όμορες περιοχές, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε «ζώνη προστασίας».
Όσον αφορά στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπενθυμίζουμε ότι το θέμα δρομολογείται από την περιφερειακή αρχή και τον κ. Τατούλη, αφού ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη στελέχωση των Υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό. Όπως, μάλιστα, δεσμεύτηκε ο ίδιος, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κτηνοτρόφους, τους φορείς και τις Υπηρεσίες, προκειμένου να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα