Υπό εξέταση η ένταξη του πορτοκαλιού στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης

Τον Αύγουστο κρίνεται το αίτημα των Λακώνων παραγωγών
Τρίτη, 01 Ιούλιος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπό εξέταση η ένταξη του πορτοκαλιού στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης
Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι Λάκωνες βουλευτές Φεβρωνία Πατριανάκου και Θανάσης Δαβάκης, ο γγ του ΥπΑΑΤ Μόσχος Κορασίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα και εκπρόσωποι των παραγωγών εσπεριδοειδών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τοπικοί βουλευτές, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και οι αγρότες εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από την απώλεια του εισοδήματός τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου και της μικροκαρπίας που έπληξαν τις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν την άμεση ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.
Παράλληλα, οι αγρότες αναφέρθηκαν στις χαμηλές τιμές πώλησης της σοδειάς τους και έκαναν λόγο για αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών ζήτησαν. επίσης. στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ την ένταξη των εσπεριδοειδών στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης που, όπως είπαν, θα εξισορροπήσει τη σημερινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας της απώλειας του εισοδήματός τους.
Ο κ. Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στο αίτημα των παραγωγών εσπεριδοειδών για τις ενισχύσεις από τον κανονισμό de minimis είπε ότι το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ίδιος ο υπουργός Γεώργιος Καρασμάνης ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα των αγροτών, των τοπικών βουλευτών και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης να πραγματοποιηθεί η ευρεία αυτή σύσκεψη.
Όσον αφορά στο θέμα της ένταξης εσπεριδοειδών στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, τόνισε ότι στο ΥπΑΑΤ έχει ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική συμφωνία για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα εξεταστεί και το θέμα της ένταξης του πορτοκαλιού στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
«Η νέα ΚΑΠ αποτελεί μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία και πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επένδυση των κονδυλίων της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε:
«Τώρα ξεκινάει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη νέα ΚΑΠ. Δύο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε: πρώτον, να πετύχουμε την ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού και δεύτερον να ισχυροποιήσουμε τις συλλογικές δομές όπως είναι οι ομάδες παραγωγών και οι υγιείς συνεταιρισμοί. Η νέα ΚΑΠ κλείνει στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου θα παρουσιαστεί η πρόταση της χώρας μας στις Βρυξέλλες. Στην πρόταση αυτή πρέπει να περιγράψουμε και τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Για την ένταξη του πορτοκαλιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση εξετάζεται το θέμα σε θετική κατεύθυνση».
Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αποζημιώσεις και την ασφαλιστική κάλυψη των εσπεριδοειδών από τον ΕΛΓΑ, την ενίσχυση της εμπορίας, της διακίνησης και της εξωστρέφειας του κλάδου, μέσα και από τη συγκρότηση υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κά.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας
Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της παραγωγής εσπεριδοειδών, οι τιμές των οποίων έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα από το 2012 και μετά (άποψη που συμμερίζονται πολιτικά όλες οι παρατάξεις), προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας.
Επιρρίπτοντας, μεταξύ άλλων, ευθύνες στην πανευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, στην έλλειψη ρευστότητας στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και εμπορίας, στη διάλυση και απαξίωση των συνεταιρισμών, αλλά και σε προνομιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας κάνει λόγο για μια κυβέρνηση έρμαιο των εξελίξεων εις βάρος των παραγωγών και καταθέτει τη δική του πρόταση.
Συγκεκριμένα, ως άμεσο μέτρο στήριξης των προϊόντων που αντιμετωπίζουν τα σημερινά αδιέξοδα, όπως τα εσπεριδοειδή Λακωνίας, προτείνει τη διάθεσή τους στα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, στο στρατό, αλλά και σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Ο τρόπος αυτός, όπως ισχυρίζονται τα μέλη της αριστερής παράταξης, θα διαμόρφωνε μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή στον παραγωγό και θα αποτελούσε ένα σταθερό υπόβαθρο για τη διαμόρφωση καλύτερων τιμών, αλλά και μια στέρεα βάση διαπραγμάτευσης.
Δεσμεύεται, μάλιστα, ότι μια κυβέρνηση Αριστεράς θα δώσει διεξόδους στα σημερινά αδιέξοδα, μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους στην παραγωγική διαδικασία και προτείνει τη χάραξη μιας άλλης εθνικής και κλαδικής αγροτικής πολιτικής προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών, ώστε «να σταματήσει η καταστροφή που γίνεται από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», όπως τονίζει.ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα