
Όπως εξακριβώθηκε αργότερα, αιτία αποτέλεσαν οι εργασίες κοπής μετάλλου με την χρήση γυμνής φλόγας που εκτελούσε στην ύπαιθρο κάτοικος της περιοχής. Ο άνδρας συνελήφθη από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας Αρεόπολης και παραπέμφθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία, στον αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γυθείου για εμπρησμό από αμέλεια.
Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν άμεσα οι πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο, επιτυγχάνοντας την πλήρη κατάσβεσή της μέσα σε δύο ώρες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έδρασαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αρεόπολης με δύο υδροφόρα οχήματα και ένα υπηρεσιακό επιβατηγό όχημα και πλήρωμα συνολικά έξι ανδρών, ενώ το έργο συνέδραμαν ένα όχημα της ΠΥ Γυθείου με δύο άτομα.
Το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε ο διοικητής της ΠΥ Αρεόπολης πυραγός Ευθύμιος Μιχαλόπουλος, ο οποίος, μαζί με τους άνδρες του Σώματος, αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες πολλαπλά και σύνθετα συμβάντα δασικών πυρκαγιών με επιτυχία.