Διφορούμενες οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό στη Λακωνία

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν από τόπο σε τόπο οι επαγγελματίες τουρισμού
Δευτέρα, 07 Ιούλιος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διφορούμενες οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό στη Λακωνία
Αμφιλεγόμενες είναι οι απόψεις για τη φετινή τουριστική κίνηση στη Λακωνία, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον “ΛΤ”, επαγγελματίες και παράγοντες του κλάδου. Γρίφος για γερούς λύτες αποτελεί η αύξηση του τουρισμού για την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, η οποία δια στόματος του προέδρου της Δ. Πολλάλη, παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα για την προσέλκυση επισκεπτών και τις κρατήσεις στα καταλύματα του νομού. Την ίδια στιγμή, ξενοδόχοι σε διάφορες γωνιές του νομού, όπως η Σπάρτη, η Μονεμβασιά, η Νεάπολη, το Γύθειο και το Λιμένι εμφανίζονται σαφώς πιο αισιόδοξοι για την τρέχουσα σεζόν, παραθέτοντας στοιχεία που αποτυπώνουν μια ελαφριά «άνθηση» της τουριστικής κίνησης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από περιοχή σε περιοχή διαφέρει η ιθαγένεια των επισκεπτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικό είναι το είδος και η μορφή τουρισμού με το οποίο έχει ταυτιστεί κάθε τόπος.

Ζοφερή παρουσιάζει την πραγματικότητα του τουρισμού στη Λακωνία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων του νομού κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο οποίος εξαπολύει επίθεση και επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, κατηγορώντας τες για καλλιέργεια φρούδων εξαγγελιών και ουτοπικών υποσχέσεων αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη. Μιλώντας στον “ΛΤ”, εμφανίζεται κατηγορηματικός για τα χαμηλά ποσοστά αφίξεων επισκεπτών στο νομό, που  κυμαίνονται στα χαμηλότερα των τελευταίων ετών, κάνοντας λόγο για απεγνωσμένους επαγγελματίες τουρισμού, οι οποίοι βλέπουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους άδεια ενώ, σε ορισμένες των περιπτώσεων, μονάδες απειλούνται ακόμα και με λουκέτα ή πωλητήρια με ιδιαίτερα ευτελείς όρους.
«Δεν πάμε καθόλου καλά όσον αφορά τις κρατήσεις, αν και έχουμε μπει στο καλοκαίρι εδώ και καιρό», τονίζει ο κ. Πολλάλης που προσθέτει ότι οι ξενοδόχοι θα έπρεπε να έχουν ήδη μια σαφέστατη εικόνα της κατάστασης και μια συγκεκριμένη πληρότητα, γεγονός που δεν συμβαίνει. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες υπουργών και πρωθυπουργού περί ανάπτυξης και πρόβλεψης για ερχομό 20 εκ. ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Αν αυτό ίσχυε, τονίζει ο κ. Πολλάλης, σήμερα δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε από τον κόσμο που θα είχαμε να εξυπηρετήσουμε».
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων μιλά για ακατάλληλους οδικούς άξονες και ανύπαρκτα έργα υποδομής (σσ ανέφερε το Λεύκτρο-Σπάρτη και την παράκαμψη Σελλασίας), που θα διευκόλυναν την πρόσβαση των τουριστών στο νομό, ενώ αντιπαραβάλλει ως παράδειγμα τη γειτονική Μεσσηνία που διαθέτει αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο, λιμάνι και αεροδρόμιο. «Στη Μονεμβασιά δε δένει φέτος καράβι, την ίδια ώρα που στην Καλαμάτα, εκτός από τα πλοία, προσγειώνονται 63 πτήσεις και καταφθάνουν περίπου 10.000 άτομα την εβδομάδα. Όταν το 80% των επισκεπτών είναι αερομεταφερόμενοι, εμείς με ποιον τρόπο θα αντλήσουμε πελατεία στην περιοχή μας», αναρωτιέται με παράπονο ο κ. Πολλάλης, που σημειώνει με νόημα: «Έχουμε αποκλείσει όλους τους δυνατούς τρόπους πρόσβασης. Με αλεξίπτωτα δεν έρχεται ο κόσμος». Ο πρόεδρος της Ένωσης πετά το «γάντι» στους τοπικούς άρχοντες του νομού, είτε πρόκειται για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους είτε για φορείς που κατέχουν υψηλά αξιώματα, τους οποίους καλεί «να αποτελέσουν το πολιτικό λόμπι πίεσης και διεκδίκησης προς την κεντρική κυβέρνηση». Τέλος, αναφορικά με το νέο λιμάνι Γυθείου και τη συμβολή του στην άνθηση του τουρισμού, ο κ. Πολλάλης τονίζει ότι «θα βοηθήσει, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό».

Διαμετρικά αντίθετη εικόνα για την τουριστική κίνηση, παρουσιάζει ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος, εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Μενελάιον στη Σπάρτη, ο οποίος θεωρεί το 2014 «μια καλή χρονιά, αντάξια του 2013 και σε πλήρη αντίθεση με αυτή του 2012, η οποία ήταν μια κάκιστη χρονιά.  Όπως λέει: «έχουμε μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με πέρυσι με ανοδικές μάλιστα τάσεις και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής. Οι τιμές κινούνται στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά, ενώ προσφέρονται ανταγωνιστικά πακέτα προσφορών για μεμονωμένους πελάτες και γκρουπ». Αναφορικά με την προέλευση του οργανωμένου τουρισμού, σημειώνει ότι «από ξένους τουρίστες έχουμε κρατήσεις κυρίως από Γάλλους, Γερμανούς, Κυπρίους και Ισπανούς, οι οποίοι έρχονται για να θαυμάσουν το Μυστρά και αυτοί αποτελούν τον κύριο όγκο της δουλειάς μας. Την κίνηση τονώνουν αρκετά και οι Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι με ορμητήριο τη Σπάρτη, επισκέπτονται άλλους γειτονικούς και μακρύτερους προορισμούς. Οι ομογενείς διαμένουν στο ξενοδοχείο μας τουλάχιστον 20-30 ημέρες για να ξεναγήσουν τους νεότερους συγγενείς στον τόπο καταγωγής τους, κάτι που ισούται με τζίρο για εμάς», αποκαλύπτει ο κ. Σταθόπουλος. Αναφορικά με την αρνητική εικόνα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Δ. Πολλάλης, σχολίασε ότι «όντως μπορεί να υπάρχει πρόβλημα», ωστόσο, εκτιμά ότι αφορά κυρίως τα ξενοδοχεία «που περιμένουν πελάτες να έρθουν στο ν. Λακωνίας για θερινές διακοπές έως και τις 20 Αυγούστου».

«Ούτε κρύο, ούτε ζέστη» είναι η λαϊκή ρήση που περιγράφει την τουριστική κίνηση στη Μονεμβασιά και ιδιαίτερα στην γραφική Καστροπολιτεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βασίλη Αρδάμη, ιδιοκτήτη των ομώνυμων ενοικιαζόμενων δωματίων και αντιπροέδρου του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων πρώην Δήμου Μονεμβασιάς. Όπως εκτιμά, ενώ παρατηρείται μια αύξηση της κίνησης που αγγίζει το 15% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, την ίδια ώρα η πτώση των τιμών σε σημαντικό ποσοστό,  αποφέρει μηδαμινό κέρδος στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων. To παράδοξο και συνάμα δυστυχές φαινόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι ξένοι επισκέπτες υπερτερούν έναντι των γηγενών. «Η κρίση έχει επηρεάσει κατά πολύ τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν κόψει εντελώς τις διακοπές σε μεγάλο ποσοστό», σημειώνει ο κ. Αρδάμης, που καταγράφει στα αρνητικά τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Μονεμβασιάς με Πειραιά και Κρήτη. Κατά τον ίδιο, η μείωση της τουριστικής κίνησης δεν οφείλεται ούτε στην αναποτελεσματικότητα της τουριστικής πολιτικής, ούτε στην έλλειψη έργων υποδομής. «Πριν από 10-15 χρόνια τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα ήταν χειρότερα. Οι δρόμοι βελτιώνονται, όπως και η τουριστική συνείδηση», παρατηρεί ο κ. Αρδάμης.
Ποιά είναι, όμως, η διαμόρφωση των τιμών στα καταλύματα του Κάστρου; Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη των ενοικιαζόμενων δωματίων, οι ξενοδόχοι έχουν υποχρεωθεί σε γενναίες μειώσεις που αγγίζουν και το 40%, συγκριτικά με το τιμολογιακό καθεστώς που ίσχυε στην περιοχή τρία ή τέσσερα χρόνια πριν. Με αρκετή δόση παραπόνου, ο κ. Αρδάμης λέει ότι «όποιος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενων δωματίων μπορεί να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά έξοδα, τους φόρους και καλύπτει τις οικογενειακές υποχρεώσεις του, πρέπει να αισθάνεται πολύ ευτυχής». Ο χρόνος παραμονής στα καταλύματα της Μονεμβασιάς, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, είναι περίπου 2,3 διανυκτερεύσεις. Το παραπάνω ποσοτικό μέγεθος μπορεί να φαντάζει μικρό, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Αρδάμης «ο κόσμος ανανεώνεται και υπάρχει κίνηση». Αναφορικά με τις κρατήσεις στο «παρά πέντε»  από τους Έλληνες επισκέπτες, είναι απαισιόδοξος: «Μπορεί οι Έλληνες να είναι της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνουν κρατήσεις την ύστατη ώρα. Από την άλλη, οι ξένοι είναι πιο οργανωτικοί και προγραμματίζουν τις διακοπές τους από νωρίς». Ενδεικτικό της πτωτικής τάσης της τουριστικής κίνησης είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρδάμη, το γεγονός ότι «στο Κάστρο πριν από 4-10 χρόνια, περνούσαν καθημερινά 20-30 ζευγάρια αναζητώντας κατάλυμα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει εκλείψει εντελώς», τονίζει. Σε ένα άλλο σκέλος, οι επαγγελματίες και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι που καταφτάνουν στην γραφική κωμόπολη διαμένουν στην πόλη της Μονεμβασιάς και όχι στο Κάστρο, όπως λέει ο ιδιοκτήτης των δωματίων Ardamis. Η είδηση, ωστόσο, από τα χείλη του κ. Αρδάμη βγαίνει στο τέλος, όταν η συζήτηση φτάνει στα αίτια της υποχώρησης του τουρισμού: «Και η κρίση φταίει και οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν σαφέστατη ευθύνη, αλλά πάνω από όλα φταίμε εμείς, οι επαγγελματίες του τουρισμού», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Πρέπει να αλλάξει πρώτα η νοοτροπία μας. Μια καλή αρχή θα ήταν η καθαριότητα, αλλά και το χαμόγελο και η ευγένεια που δεν κοστίζουν τίποτα. Τη ζεστή καλημέρα είναι τόσο δύσκολο να τη βγάλεις από μέσα σου;», αναρωτιέται με νόημα και συμπεραίνει: «Δυστυχώς, ούτε αυτό έχουμε».

Ο “ΛΤ” ήρθε σε επικοινωνία και με την υπεύθυνη του ξενοδοχείου Limira Mare στη Νεάπολη Βοιών, κ. Μαρία Τσαλαβούτα, η οποία μίλησε για μια αύξηση της τάξης του 30% στις κρατήσεις το μήνα Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα του 2013 που, όπως ανέφερε, «υπήρξε η χειρότερη χρονιά». Οι πελάτες του ξενοδοχείου είναι, κυρίως, Έλληνες οι οποίοι διαμένουν κατά μέσο όρο 3-4 ημέρες, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η ίδια, «οι περισσότεροι, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης περικοπής μισθών είναι κουμπωμένοι και περικόβουν στο ελάχιστο τις ημέρες διακοπών τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο αριθμός των συνταξιούχων πελατών, που καταλάμβαναν σημαντικό μερίδιο στις κρατήσεις, έχει περιοριστεί σημαντικά. Από την άλλη, οι ξένοι τουρίστες είναι περαστικοί από την περιοχή και επιδίδονται κυρίως στον περιηγητικό τουρισμό, που σημαίνει διαρκή μετακίνηση και όχι παραμονή σε έναν τόπο. Αναφορικά με τη διακύμανση των τιμών, η κ. Τσαλαβούτα ανέφερε ότι υπάρχει μείωση στην τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με πέρυσι, ενώ επισημαίνει ότι το ξενοδοχείο προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα προσφορών. Για το ενδεχόμενο της αύξησης των κρατήσεων κατά τους προσεχείς δύο μήνες της θερινής περιόδου, η υπεύθυνη του ξενοδοχείου σχολιάζει ότι δε μπορεί να προδικάσει κάποια συγκεκριμένη τάση καθώς, όπως λέει, «οι Έλληνες είναι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής».

Στα γνωστά της επίπεδα φαίνεται να διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση στο δυτικό «πόδι» της Λακωνίας και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα του Δήμου Αν. Μάνης, το Γύθειο. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων Ακταίον και Aktaion Resort κ. Δημήτρη Ανδρεάκο, παρατηρείται αύξηση των κρατήσεων σε σχέση με το 2013 από Έλληνες, κυρίως, επισκέπτες. Όπως αποκαλύπτει στην ξενοδοχειακή μονάδα του Γυθείου (Ακταίον) διαμένουν κατά μέσο όρο 1-2 ημέρες, ενώ σε εκείνη της Σελινίτσας (Aktaion Resort), ο αριθμός σημειώνει κατακόρυφη άνοδο και αγγίζει τις 7-8 ημέρες παραμονής. Ο κ. Ανδρεάκος, τέλος, σημειώνει ότι οι τιμές στα καταλύματα παραμένουν αμετάβλητες συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Σχετικά ικανοποιημένος από την κίνηση στο ξενοδοχείο του δηλώνει ο κ. Μιχάλης Πέτρουλας, ιδιοκτήτης του Limeni Village στο Λιμένι της Αν. Μάνης. «Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι, καθώς έχουμε μια μικρή αύξηση της τάξης του 6-7% σε σχέση με το 2013», αναφέρει και προσθέτει: «Η Μάνη “δουλεύει” κυρίως με Έλληνες τουρίστες», λέει ο ξενοδόχος, ο οποίος μετουσιώνει σε ποσοστά την προσέλευση γηγενών έναντι των αλλοδαπών επισκεπτών, δείχνοντας σαφή υπεροχή των πρώτων (70%) έναντι των δεύτερων (30%) αντίστοιχα. Εξετάζοντας την εθνικότητα των επισκεπτών που ταξιδεύουν στη Μάνη, αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Πέτρουλα, είναι Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και εσχάτως Ισραηλινοί. Για την τιμολογιακή πολιτική, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο Λιμένι επισημαίνει ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όσον αφορά τις ενστάσεις του για την τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται, ο κ. Πέτρουλας τονίζει: «Θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε περισσότερους ξένους, αλλά είναι θέμα διαχείρισης του προϊόντος». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο η προβολή και ενημέρωση στο σκέλος της οργάνωσης των δραστηριοτήτων, ενώ ευεργετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti