Υποστελέχωση και αύξηση του κόστους παραγωγής υπονομεύουν τον πρωτογενή τομέα

Σε Σαμαρά και Βενιζέλο στρέφονται οι Λάκωνες βιοκαλλιεργητές
Τετάρτη, 09 Ιούλιος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
 Υποστελέχωση και αύξηση του κόστους παραγωγής υπονομεύουν τον πρωτογενή τομέα
Η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξη της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αποκεντρωμένης, η αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας είναι μερικές από τις αιτίες που υπονομεύουν, σύμφωνα με τους Λάκωνες βιοκαλλιεργητές, την όποια προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς των πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Α. Σαμαρά και Β. Βενιζέλο, οι Λάκωνες παραγωγοί επισημαίνουν πως παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια και τις συνεχείς οχλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τα σοβαρά προβλήματα σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο παραμένουν άλυτα.
Κύρια αιτία της έντονης διαμαρτυρίας των βιοκαλλιεργητών η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης, απόρροια, όπως τονίζουν, της μνημονιακής πολιτικής. Συνολικά έξι υπάλληλοι της ΔΑΟΚ Λακωνίας και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας πρέπει να να διεκπεραιώσουν χιλιάδες φακέλους που αφορούν νέους αγρότες, σχέδια βελτίωσης, βιοκαλλιεργητές, άδειες κτηνοτρόφων για σταυλικές εγκαταστάσεις, αγρότες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, φακέλους πληρωμών κ.ά, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να βαλτώνουν.
Ενδεικτικά αναφέρουν ότι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν το 2009 προσπαθούν να πληρωθούν τη 2η και 3η δόση εδώ και 15 μήνες, οι δε φάκελοι των βιοκαλλιεργητών (υπογραφή συμβάσεων) παραμένουν όνειρο απατηλό εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ζημιώνονται και οι χαμηλές απορροφήσεις να οδηγούν σε κίνδυνο απώλειας των κονδυλίων.
Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί η υπερφορολόγηση των αγροτών, η μη χρηματοδότηση επενδύσεων και καλλιέργειας από την Τράπεζα Πειραιώς, το χαράτσι που επιβλήθηκε από την GAIA για τις δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης Αγροτών, το οποίο μόνο στη Λακωνία έφτασε το 1,2 εκατ. ευρώ, η αύξηση του κόστους τα τελευταία χρόνια σε ενέργεια, πετρέλαιο, διόδια, λιπάσματα, φυτοπροστασία από 30% έως 50% και η έλλειψη ρευστότητας.
“Πίσω από όλα αυτά είναι η τράπεζα Πειραιώς, η οποία εν μια νυκτί μετέτρεψε μονομερώς τα παλαιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας από Καλλιεργητικά και Επιχειρηματικά σε Καταναλωτικά με δυσβάσταχτο επιτόκιο. Δεν νομίζετε ότι τους δώσατε πολλά δικαιώματα και ότι ήρθε η ώρα να τους βάλετε στην θέση τους τραβώντας τους λίγο το αυτί! Στο κάτω κάτω η αναχρηματοδότηση των τραπεζών, προέρχεται από χρήματα που επιβαρύνεται ο λαός μας και κατʼ επέκτασιν και εμείς οι Αγρότες. Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς δεν αποδέχεται την νομοθεσία που ισχύει για τους Αγρότες, λέγοντας ότι αυτοί έχουν την δική τους πολιτική, ενώ εμείς θα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους; Ποιος διοικεί τέλος πάντων αυτήν την χώρα, οι τράπεζες ή η κυβέρνηση;”
Ολοκληρώνοντας την επιστολή τους, οι παραγωγοί ζητούν την άμεση παρέμβαση των Σαμαρά και Βενιζέλο, προκειμένου όπως σημειώνουν “ο πρωτογενής τομέας να κρατηθεί ζωντανός”.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα