Προβλήματα στην αγορά γεωργικών φαρμάκων αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην χημική φυτοπροστασία και τα οποία αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ανησυχούν έντονα...
Τετάρτη, 09 Ιούλιος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην χημική φυτοπροστασία και τα οποία αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ανησυχούν έντονα το τελευταίο διάστημα το ΓΕΩΤ.Ε.Ε Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας.
Με αφορμή την παρέλευση έξι μηνών από την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των γεωργικών φαρμάκων, αλλά και μπροστά στην εφαρμογή και άλλων μέτρων όπως αυτό του επαγγελματία χρήστη, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του οργάνου, κ. Σωτήρης Λαμπρόπουλος, απέστειλε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετική επιστολή.
Όπως επισημαίνει, το βασικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι αυτό της μη ύπαρξης εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων για όλες τις καλλιέργειες και κυρίως για τις λεγόμενες μικρής σημασίας. “Οι εταιρείες φυτοφαρμάκων δεν έχουν δρομολογήσει διαδικασίες για την επέκταση αδειοδότησης φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα να μετακυλίεται η ευθύνη στους γεωπόνους που τα χορηγούν”, αναφέρει και παραθέτει χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ροδιάς, για την οποία δεν υπάρχει ούτε ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο, αλλά και την περίπτωση της αγκινάρας. “Οι ελλείψεις αυτές εγκρίσεων δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην απόδοση και στην ποιότητα των σχετικών καλλιεργειών μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό το εισόδημα των γεωργών”, τονίζει ο ίδιος.
Αναφορά γίνεται, επίσης, για τα προβλήματα στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των γεωργικών φαρμάκων με αύξηση του κόστους για τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, τα οποία πλέον υποχρεούνται να εκδίδουν επιτόπου αποδεικτικό χορήγησης φυτοφαρμάκων για συγκεκριμένη καλλιέργεια στον κάθε αγοραστή παραγωγό.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των ερασιτεχνών χρηστών στους οποίους δεν επιτρέπεται με βάση τον νόμο η χορήγηση φυτοφαρμάκων, ενώ εκκρεμεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση μικρών συσκευασιών και σε αυτούς. “Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό και με το γεγονός της καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων από μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ελληνική φυτική παραγωγή”, προσθέτει, τέλος, ο κ. Λαμπρόπουλος.
Μάλιστα, ζητήθηκε να συσταθεί άμεσα ομάδα εργασίας υπουργείου και ΓΕΩΤ.Ε.Ε. η οποία θα καταγράψει τις περιπτώσεις και θα φροντίσει για την αδειοδότηση αυτών, για τις καλλιέργειες όπου δεν υπάρχει έγκριση.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα