Ποιοι είναι αυτοί που “παίζουν” με το λακωνικό ελαιόλαδο

Νέα στοιχεία από τον ΕΦΕΤ

Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2015 13:13 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ποιοι είναι αυτοί που “παίζουν” με το λακωνικό ελαιόλαδο

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΦΕΤ τις επωνυμίες των πραγματικών εταιρειών που εξαπατούσαν τους καταναλωτές, διακινώντας στην αγορά σπορέλαιο ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Λακωνίας, δυσφημώντας παράλληλα το λακωνικό “πράσινο χρυσάφι”.

Ο ΕΦΕΤ είχε ενημερώσει εγκαίρως το καταναλωτικό κοινό για τον εντοπισμό των ακατάλληλων λαδιών που κυκλοφορούσαν με τις ενδείξεις «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο - Λακωνία», «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο - Μάνη Λακωνία» και «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο - Μάνη Λακωνίας», γεγονός που προκάλεσε σάλο στον αγροτικό και εμπορικό κόσμο του νομού. Το Επιμελητήριο Λακωνίας, από την πλευρά του, επέδειξε άριστα αντανακλαστικά, προβαίνοντας σε διασταύρωση στοιχείων και ανακοινώνοντας πως οι αναφερόμενες εταιρείες δεν ανήκουν στα μητρώα του, ούτε στο ΓΕΜΗ.

Λίγες μέρες αργότερα, έρχεται νεότερη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ που επιβεβαιώνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, αλλά και τις λακωνικές επιχειρήσεις ελαιολάδου. Σύμφωνα με αυτή:

«Τα ανωτέρω σπορέλαια διακινούνται από τις εταιρίες «Προκόπης Σταμάτης», με έδρα το 4ο χλμ. Κατερίνης – Π. Κεραμιδίου και «Κουμλέλης Νικολ. Αναστάσιος», με έδρα το Ελευθέριο-Κορδελιό, οδός Χ. Τρικούπη 16, ενώ διατίθεντο από την εταιρία «Χατζηβασιλείου Δημ. Παναγιώτης», με έδρα τις Μουριές Κιλκίς».

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση από την εσωτερική αγορά του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τα μη κανονικά-νοθευμένα προϊόντα και κάλεσε τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες παρακάτω), να μην τα καταναλώσουν.

Ο προβληματισμός που τίθεται, εν κατακλείδι, είναι ποιες θα είναι οι θεσμικές ενέργειες που θα αποτρέψουν την επανάληψη ανάλογων φαινόμενων στο μέλλον, φαινομένων που θίγουν όχι μόνο την αξιοπιστία ενός τόπου, αλλά ολόκληρης της χώρας στις αγορές του εξωτερικού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti