Ζωτικής σημασίας οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Προ αδιεξόδου οι πληγέντες παραγωγοί - Παρέμβαση Βαλιώτη για επίσπευση των διαδικασιών

Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2015 22:05 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ζωτικής σημασίας οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή του Δήμου Σπάρτης, με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς θυελλώδεις άνεμους, την ισχυρή χιονόπτωση και τον παγετό, που κατά τόπους ήταν έντονος. Η κακοκαιρία έπληξε περιοχές του δήμου, κατά το διάστημα από 29 Δεκεμβρίου 2014 έως 1 Ιανουαρίου 2015, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να έχουν βρεθεί σε απόγνωση. Εκτεταμένες ζημιές στην τρέχουσα αγροτική παραγωγή προκλήθηκαν και κατά το διάστημα 5 έως 10 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Με έγγραφό του προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, επισημαίνει ότι έχει υποβληθεί από τους παραγωγούς μεγάλος αριθμός δηλώσεων ζημιάς, όπως μαρτυρούν και τα τηρούμενα στοιχεία των ανταποκριτών ΕΛΓΑ του δήμου. Συνολικά, σε όλες τις δημοτικές ενότητες έχουν υποβληθεί 3.455 δηλώσεις ζημίας, με το συνολικό εκτιμώμενο ποσό των αποζημιώσεων να υπολογίζεται σε 133.647 ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δηλώσεις ζημιάς αφορούν ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς και πορτοκαλιάς.

Στη σχετική επιστολή ο κ. Βαλιώτης καλεί τη Διεύθυνση Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ να λάβει υπόψη της, τις παρακάτω παραμέτρους:

- Τις εξαιρετικά μεγάλες και εκτεταμένες γεωγραφικά ζημιές, που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Σπάρτης, από ομοειδή ζημιογόνα αίτια, καθώς και το είδος των ζημιωμένων καλλιεργειών,

- Την σοβαρή επίδρασή των ζημιών αυτών στο εισόδημα των παραγωγών και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη τοπική οικονομία,

- Την προχωρημένη καλλιεργητική εποχή για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες (ήδη πλησιάζουμε στη λήξη της τρέχουσας περιόδου συγκομιδής). Επομένως η ανάγκη διατήρησης ασυγκόμιστων φυτών «μαρτύρων» ανά αγρόκτημα στην αναλογία 1 προς 20, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια και της απομένουσας παραγωγής των δέντρων αυτών (αυτής που δεν είχε τυχόν ζημιωθεί και παρέμεινε στα δέντρα) και σε περαιτέρω σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς και αύξηση της οικονομικής απώλειας από τα ζημιογόνα αίτια,

- Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των παραγωγών, σε αντιδιαστολή με τον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων, που καθιστά εξαιρετικά δυσχερείς τεχνικά και χρονοβόρες τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, ο δήμαρχος Σπάρτης απευθύνει έκκληση για επίσπευση της διαδικασίας εκτιμήσεων και καταβολής αποζημιώσεων, «είτε αποστέλλοντας άμεσα στην περιοχή μας ικανό αριθμό γεωπόνων εκτιμητών για τη διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων είτε με την εφαρμογή του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής (ΦΕΚ 1668/Β΄/27-07-2011) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, και τη διενέργεια συνολικής εκτίμησης της ζημιάς κατά είδος καλλιέργειας και γεωγραφική ζώνη που πλήγηκε».

2ο θέμα 2

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος