Ανάκαμψη στον πρωτογενή τομέα με εθνική στρατηγική

Σύσκεψη παρουσία του βουλευτή Στ. Αραχωβίτη - Σε διάλογο οι αγρότες των «μπλόκων»

 

Δευτέρα, 16 Φεβρουάριος 2015 18:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανάκαμψη στον πρωτογενή τομέα με εθνική στρατηγική

Σύσκεψη με εκπροσώπους γεωργών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Η συνάντηση με τους αγρότες «των μπλόκων» ήταν τόσο ουσίας, αλλά και συμβολικής σημασίας, καθώς για πρώτη φορά κλήθηκαν σε διάλογο αγρότες που έχουν δώσει αγώνες για την επιβίωση του χώρου.

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» και αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο νεοεκλεγείς Λάκωνας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

«Τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε θα τις υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο ασθενέστερος κρίκος της ελληνικής οικονομίας και συνάμα, αυτός που μπορεί να ακουμπήσει η ανάπτυξη της χώρας» επισήμανε ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας με τον αγροτικό κόσμο στην προσπάθεια που ξεκινά το υπουργείο.

Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι αγροτών από πολλές περιοχές της χώρας και τα κύρια ζητήματα που έθεσαν στο τραπέζι ήταν το αυξημένο κόστος παραγωγής, το φορολογικό καθεστώς, η ανάγκη αναβάθμισης του συνεταιριστικού κινήματος, η έλλειψη ρευστότητας, η νέα ΚΑΠ, αλλά και γενικότερα η ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, σημειώνοντας ότι τα θέματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο «λιμνάζουν» εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι το υπουργείο δρομολογεί σειρά μέτρων με στόχο την άμεση ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια, αποθήκες και στάνες, η θέσπιση αφορολόγητου 12.000 ευρώ, το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, η σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ώστε σταδιακά να υλοποιηθεί η θεσμοθέτηση του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου και η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Σε ό,τι αφορά στην παροχή ρευστότητας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» όπου θα περιλαμβάνονται και τα αγροτικά δάνεια και στη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού. Επίσης, στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν είναι η ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού στην Θεσσαλονίκη, η οριοθέτηση των βοσκοτόπων και η ίδρυση τράπεζας για την αξιοποίηση γης και ακινήτων. Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισε ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις ούτε θα φορολογούνται ούτε θα παρακρατούνται, γνωστοποίησε ότι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου θα είναι η δημιουργία καινούργιου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, όπως θα προκύψει έπειτα από εκτενή διάλογο.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης σημείωσε ότι οι παραγωγοί θα τύχουν της προστασίας που τους αρμόζει, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και να περιορίσει την γραφειοκρατία. Τόνισε επίσης ότι οι οποιεσδήποτε επιδοτήσεις θα πρέπει εφεξής να έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και της εξωστρέφειας των προϊόντων, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας στον αγροτικό κόσμο.

Στο μεταξύ, αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων όσων αγροτών το φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο υπέστη καταστροφές από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου εγκαίρως να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Μάλιστα, για όσους υπέστησαν ζημιές σε εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό, σχεδιάζεται η αξιοποίηση κονδυλίων από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η απορροφητικότητα του τρέχοντος Προγράμματος δεν είναι ούτε στο 60%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος των περίπου 700 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα αδιάθετα, θα στραφούν για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως πχ εξοπλισμός και εγκαταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος