Ο παγετός «πυροδότησε» την τιμή στα Μέρλιν

Στα 14-15 λεπτά/κιλό η τιμή παραγωγού στη Λακωνία

Τρίτη, 17 Φεβρουάριος 2015 17:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο παγετός «πυροδότησε» την τιμή στα Μέρλιν

Η έλλειψη του πορτοκαλιού Μέρλιν στην εγχώρια αγορά, λόγω του παγετού που σηµειώθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, προκάλεσε ανοδική πορεία στην τιµή του παραγωγού.

Στη Σκάλα Λακωνίας, η τιµή παραγωγού για όσες ποσότητες άντεξαν στην κακοκαιρία και τηρούν κριτήρια προϊόντος υψηλής ποιότητας, κατάλληλου για εξαγωγές, ανέρχεται σε 14-15 λεπτά το κιλό, ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδος. Πριν τη επέλαση του παγετού, η µέση τιµή του προϊόντος βρισκόταν στα 12 λεπτά το κιλό.

Στην πρωτεύουσα Σπάρτη, σύμφωνα με το agronews.gr, τα πορτοκάλια Μέρλιν που μπορούν να διατεθούν για εξαγωγή είναι ελάχιστα, καθώς οι παραγωγοί δεν προέβησαν σε απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες, όπως το κλάδεµα. Αιτία η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναµία κάλυψης των εξόδων τους από την τιµή του προϊόντος, που διαμορφώθηκε στο 1,5 λεπτό το κιλό για το προϊόν που προορίζεται για χυµοποίηση). Η αντίστοιχη περυσινή τιµή ήταν 3 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής.

Σύμφωνα με το agronews.gr για την περσινή ποσότητα, οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί µε «έναντι» 170 ευρώ από τον ΑΣΕΕ Αµυκλών «Λακωνία». Ωστόσο, παρόλα αυτά, φέτος έπρεπε να πληρώσουν προκαταβολικά τα εργατικά ύψους 3-3,5 λεπτών προκειµένου ο συνεταιρισµός να προχωρήσει στη συγκοµιδή, µε την επιστροφή των χρηµάτων να προγραµµατίζεται στο µέλλον. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η τιµή που δίνουν οι έµποροι για τα ελάχιστα πορτοκάλια της περιοχής που είναι κατάλληλα για εξαγωγή είναι τα 6 λεπτά το κιλό.

«Ανάσα» για τους παραγωγούς αποτέλεσε η δωρεάν διανοµή, που χρηµατοδοτήθηκε από την ΕΕ έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2014, όπου η τιμή  κυµάνθηκε στα 11-15 λεπτά το κιλό.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης δεσµεύτηκε ότι θα εκδοθεί άµεσα η απόφαση που θα καθορίζει τους όρους επιλεξιµότητας για τη συνδεδεµένη ενίσχυση στα πορτοκάλια προς χυµοποίηση και µάλιστα µε αναδροµική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως ζητούν οι παραγωγοί, σε σύσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές αρχή του µηνός. Η εν λόγω απόφαση θα καθορίζει τους όρους επιλεξιµότητας, τους φορείς µέσω των οποίων θα πραγµατοποιούνται οι παραδόσεις στις µεταποιητικές βιοµηχανίες και τη διαδικασία των ελέγχων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος