Ζητούνται αλλοδαποί εργάτες στην Πελοπόννησο

Έως 50 οι νόμιμες άδειες διαμονής στη Λακωνία

Τρίτη, 24 Φεβρουάριος 2015 14:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ζητούνται αλλοδαποί εργάτες στην Πελοπόννησο

Τη στιγμή που η νεανική ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 51%, ενώ το γενικό ποσοστό των ανέργων αντιπροσωπεύει ποσοστό 26%, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς αναζητούν αλλοδαπούς εργάτες (εκτός ΕΕ) που θα απασχοληθούν στην Ελλάδα με εξασφαλισμένη άδεια διαμονής και εργασίας για διάστημα, τουλάχιστον, έξι μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ανάγκες του 2015 και 2016 ζητήθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία και εγκρίθηκαν 20.005 άδειες διαμονής για εποχική εργασία και αλιεργάτες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι μεγαλύτερες ανάγκες πρόσληψης αλλοδαπών παρουσιάζονται στη Βόρεια Ελλάδα (νομοί Πέλλας και Ημαθίας), όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή δενδροκομικών και στη Νότια Ελλάδα, στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καθοριστεί ανώτατο όριο αδειών διαμονής στις 178, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: Στην Κορινθία 18 αλιεργάτες, στη Λακωνία 50 εργάτες γης, στην Αργολίδα 84 αλιεργάτες και στη Μεσσηνία 10 αλιεργάτες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του makethes.gr, οι εργοδότες αγροτοκτηνοτροφικών εργασιών και οι αλιείς υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρουν έλληνες εργάτες για τα χωράφια, τις στάνες ή τη θάλασσα, και αναγκάζονται να ακολουθήσουν τη διαδικασία έγκρισης αδειών διαμονής για τους αλλοδαπούς. Έτσι, κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων και περιφερειών, οι οποίες τις προώθησαν στα συναρμόδια υπουργεία. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιτρέπεται σε συνολικά 20.005 αλλοδαπούς, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, με εξασφαλισμένη άδεια για ένα εξάμηνο το έτος ως εργάτες γης και για 11 μήνες ως αλιεργάτες. Την ΚΥΑ υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτσης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π. Σκουρλέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση εισαγωγής εργατικού δυναμικού είναι μια διαδικασία που ακολουθείται κάθε διετία, και παρά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, ο αριθμός κενών θέσεων μεγαλώνει από έτος σε έτος. Η φύση των αγροτικών, κτηνοτροφικών εργασιών, το ενδεχόμενο μετακόμισης και τα χαμηλά μεροκάματα των 20 με 25 ευρώ φαίνεται πως αποτρέπουν τους άνεργους από την αναζήτηση αυτών των εργασιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland