Σύσκεψη για καταρροϊκό και ζωικό κεφάλαιο

Έρευνα για τα ποσοστά των οροθετικών ζώων

Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2015 13:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σύσκεψη για καταρροϊκό και ζωικό κεφάλαιο

Οι δράσεις και οι προτεραιότητες, σε ότι αφορά θέματα υγείας των ζώων στη χώρα μας, κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Μαρτίου, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου, ο υφυπουργός  Παναγιώτης Σγουρίδης και στελέχη των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Σε ότι αφορά τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου, κρούσματα του οποίου έχουν επιβεβαιωθεί και στη Λακωνία, είναι σε εξέλιξη ορολογική έρευνα που αφορά τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα ολόκληρης της χώρας  προκειμένου να αποτιμηθούν τα ακριβή ποσοστά των οροθετικών ζώων μετά την επιζωοτία που ενέσκηψε στη χώρα μας κατά το 2014.  Το ενδεχόμενο του εμβολιασμού για το ίδιο νόσημα παραμένει υπό εξέταση, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής. Τυχόν μέτρα για τον έλεγχο των εντόμων-φορέων με τα οποία μεταδίδεται το νόσημα θα εφαρμοστούν  σε συνεργασία με τις περιφέρειες της χώρας.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας δρομολογείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία, πέραν των σχετικών αναγκών για το 2015 , θα καλύψει, εντός τριμήνου,  και εκκρεμείς ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους (2014), όπως αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω υποχρεωτικής θανάτωσης των ζώων τους, που δεν έχουν ακόμα καταβληθεί.

Τέλος, οριστικοποιούνται σύντομα τα εφαρμοστικά μέτρα που αφορούν τον θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής ώστε να ξεκινήσει , μεταξύ άλλων, η συμμετοχή των ιδιωτών κτηνιάτρων στη εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας.  Τα μέτρα αυτά θα αξιολογηθούν και θα επανεκτιμηθούν αναλόγως της πορείας εφαρμογής τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland