Σε στάβλο έχουν μετατραπεί τα Τσικαλιά Μάνης

Παράνομες ενέργειες καταγγέλλει ο οικείος Σύλλογος

Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2015 12:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε στάβλο έχουν μετατραπεί τα Τσικαλιά Μάνης

Σε ένα απέραντο ανοιχτό στάβλο έχουν μετατραπεί κτήματα και σπίτια της Τοπικής Κοινότητας Τσικαλιών Μάνης, όπως καταγγέλλει ο οικείος Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος. Αδέσποτα και ανεπιτήρητα βοοειδή περιδιαβαίνουν ανενόχλητα στις αυλές των σπιτιών και στο νεκροταφείο της περιοχής, ενώ προκαλούν σύμφωνα με το σύλλογο, μεγάλες καταστροφές σε ελαιοπερίβολα και σε φραγκοπερίβολα.
 
“Η ερημοποίηση των χωριών μας είναι προ των πυλών” αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Συλλόγου κατά την  τελευταία του συνεδρίαση στον Πειραιά το Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν οι προσπάθειες που γίνονται για την παραχώρηση μεγάλης έκτασης αγροτεμαχίων, που ανήκουν σε ιδιώτες, σε συγκεκριμένο κτηνοτρόφο από άλλη περιοχή.
 
Απαράδεκτη και εξ ολοκλήρου παράνομη χαρακτήρισε ο Σύλλογος τη συλλογή υπογραφών “υπαρκτών ή και ανύπαρκτων ιδιοκτητών αγροτεμαχίων στη θέση Στενά”, για την παραχώρηση 200 στρεμμάτων σε έναν συγκεκριμένο κτηνοτρόφο, προερχόμενο από άλλη περιοχή, ο οποίος αναλαμβάνει την εκμετάλλευση της έκτασης για λογαριασμό της δικής του κτηνοτροφικής μονάδας, προσφέροντας ως αντάλλαγμα ... την επιτήρηση της περιοχής από άλλους κτηνοτρόφους.
 
“Δεν μπορεί κανένας ανύπαρκτος ή και υπαρκτός ιδιοκτήτης αγροτεμαχίων να παραχωρεί την ιδιοκτησία άλλων - ως τμήμα μιας περιοχής - προς εκμετάλλευση σε τρίτους”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος, επισημαίνοντας πως υπογράφουν ακόμα και άτομα που δεν έχουν καμία ιδιοκτησία στη περιοχή.
 
Σημειώνεται, πως η περιοχή είναι προστατευόμενη, καθώς υπάγεται στο δίκτυο ζωνών προστασίας του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου NATURA 2000. Επίσης αποτελεί μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής τοπίου, αφού σε όλη της την έκταση καλύπτεται από χτιστές αναβαθμίδες-πεζούλες, τα λεγόμενα “χτάρια”, που κινδυνεύουν να ισοπεδωθούν με το πέρασμα των αγελάδων.
 
Σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε, ο Σύλλογος καλεί το δήμαρχο, το ΔΣ Ανατ. Μάνης, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, καθώς και τις τοπικές, δικαστικές, αστυνομικές και δασικές Υπηρεσίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Καλεί επίσης τα μέλη του αλλά και όλους τους καταγόμενους από τα Τσικαλιά ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων να μην πέσουν στην παγίδα και να αποδείξουν πως δεν είναι ιθαγενείς που εντυπωσιάζονται με τα καθρεφτάκια που ορισμένοι τους μοιράζουν.
 
“Η λύση για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων”, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα “δεν είναι να μετατρέψουμε τα χωράφια μας σε βοσκοτόπια και τα σπίτια μας σε στάβλους για λογαριασμό κάποιων κατ' όνομα κτηνοτρόφων για τους οποίους το μόνο κίνητρο είναι οι επιδοτήσεις για τα αδέσποτα ζώα που κατέχουν. Επίσης, λύση στο πρόβλημα δεν είναι να μετατραπούν τα Τσικαλιά σε πεδίο σύγκρουσης των διαφόρων αυτόκλητων διεκδικητών της περιοχής”.
 
Το ΔΣ του Συλλόγου δηλώνει πως δε θα ανεχτεί τέτοιες ενέργειες “που παραβιάζουν βάναυσα κάθε έννοια Δικαίου και θα αντιταχθεί με κάθε νόμιμο μέσο στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών που θα μετατρέψουν το τόπο, με την συνδρομή κάποιων σε δικό τους φέουδο”.
 
“Είναι χρέος μας προς τους προγόνους μας, που με αίμα και ιδρώτα κράτησαν αυτόν τον τόπο ελεύθερο και μετέτρεψαν την πέτρα σε γόνιμη γη”, καταλήγει.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως η θέση του Συλλόγου έχει αποτυπωθεί σε παλαιότερες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των γενικών συνελεύσεων των μελών του Συλλόγου αλλά και με παρεμβάσεις σε δικαστήρια και σε δημόσιες αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα